Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Vanmiddag komt op steeds meer plaatsen de zon door. Het blijft droog. De ZW-wind is zwak. Het wordt rond 17 graden.
Vanavond zijn er eerst enkele opklaringen, maar er verschijnen steeds meer wolkenvelden. De ZW- tot Z-wind is zwak. Het wordt rond 10 graden.

Normale minimumtemperatuur: 10.4, maximum 18.2 °C.
De zon komt op om 07:22u gaat onder om 19:43u.

Morgen

Er zijn perioden met zon, afgewisseld door wat wolken. De Z-wind is zwak tot matig. Het wordt rond 19 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er wolkenvelden, afgewisseld door opklaringen. De naar ZO draaiende wind is zwak tot matig. Het wordt 10 tot 11 graden.

Normale minimumtemperatuur: 10.4, maximum 18.1 °C.
De zon komt op om 07:24u gaat onder om 19:41u.

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

wo 20 sep do 21 sep vr 22 sep za 23 sep zo 24 sep

Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt
min. 9 °C 10 °C 11 °C 8 °C 9 °C
max. 17 °C 19 °C 19 °C 19 °C 20 °C
neerslag 30 % 10 % 20 % 10 % 10 %
wind ZW 2 Z 2-3 Z 2 Z 2 ZO 2

Weernieuws

Viermaal zoveel regen als normaal.

Het zal weinigen ontgaan zijn dat september dit jaar wel heel erg veel regen brengt. Ook de voorbije zaterdag bracht weer veel regen. Overal is reeds op de 18e de normale hoeveelheid voor de hele maand september al bereikt. Steeds meer plaatsen zijn hier zelfs al flink overheen met neerslagsommen van rond of ruim 100 mm. De Bilt staat bijvoorbeeld al op 99 mm, gevallen in 66 uur, terwijl 78 mm in 52 uur normaal is.

Veel natter is het in het noordwesten van de regio, met name in de Ronde Venen. Op sommige plaatsen viel daar al zo'n 150 mm, dus zo'n viermaal zoveel als normaal. Het natte gebied in onze regio sluit goed aan bij de waterballetten die in de westelijke delen van Zuid-Holland en vooral Noord-Holland hebben plaatsgevonden. Ten noorden van Haarlem viel in een flink gebied zelfs meer dan 200 mm regen! In Hoofddorp viel tot het weekeinde al 172 mm, maar inmiddels is het vorige record van 175 mm in 2001 verbroken ...

Een en ander heeft alles te maken met het nog warme zeewater voor onze kust, waarboven zich bij onstabiel weer gemakkelijk buien vormen, die vervolgens met een westen- of zuidwestenwind het land op trekken.

Zonneschijn hebben we tot dusver in september nog niet te weinig gehad, wel is de maand wat aan de koude kant geworden.
Wel ziet het er naar uit dat er de rest van de maand niet veel regen meer gaat vallen en ook de temperatuur lijkt 's middags later in de week en volgende week wat hoger te worden.

Alweer veel regen.
Op 14 september viel er in onze regio opnieuw veel regen. Een flink buiengebied bracht tot 18 uur op veel plaatsen al 10 tot ruim 15 mm, maar het regenen was toen nog lang niet afgelopen. Ook was het ronduit kil. Voor de regen uit werd het rond het middaguur op veel plaatsen nog 14 graden maar tijdens de regen daalde de temperatuur naar slechts 11 tot 12 graden.
Over het etmaal, gemeten vanaf 20 uur van de vorige dag, viel er in Woudenberg zelfs 24 en in Achterberg 18 mm.

Ook 's avonds waren er eerst nog ware plensregens. Alles bij elkaar leverde dit in De Bilt 23 mm regen op. In de omgving van Rotterdam viel zelfs 30 tot 35 mm.
In onze regio is er in twee weken tijd nu al zo'n 100 mm regen gevallen. In het gebied ten westen en noordwesten van Mijdrecht viel al zo'n 140 mm, elders in de regio veelal tussen 80 en 110 mm met grote regionaleverschillen, en naar het noordwesten toe natuurlijk geleidelijk nog wat oplopend.

Eerste herfststorm.
De eerste herfststorm van het seizoen op 13 september heeft ook in onze regio voor overlast gezorgd. Ondermeer een vrachtauto kantelde, er waaiden takken van bomen, ook werden er bomen ontworteld. In onze regio stond er in het westen enige tijd een kracht 7(harde wind), af en toe 8, in het oosten van de regio stond veelal een vrij krachtige wind, kracht 5. Windstoten  waren er tussen 70 km/uur in het oosten en 80 tot 90 km/uur in het westen van de regio. Gedurende de nacht en de opvolgende dag viel er circa 10 mm regen zodat met name in de Ronde Venen de maand al erg nat is geworden. Nabij Uithoorn/Amstelhoek/Mijdrecht/Abcoude is de septemberneerslagsom al opgelopen tot rond 100 mm. In Noord-Holland viel plaatselijkj al 150 mm. In het zuiden en oosten van onze regio viel op veel plaatsen ongeveer 60 mm. Normaal valt er in heel september in De Bilt 78 mm regen.
Wat andere weerparameters betreft gedraagt september zich redelijk normaal. De maand is t/m de 12e iets lager dan normaal, de zonneschijn is zo goed als normaal.

Buiten onze regio stond er aan de kust een westerstorm. In IJmuiden en op Vlieland werd het zelfs even een zware storm, 10 Bft. In IJmuiden bereikten de windstoten later in de ochtend een snelheid van 126 km/uur. Op Vlieland werd 117 km/uur geregistreerd, op Terschelling 114 km/uur, op de dijk Enkhuizen-Lelystad 117 km//ur en in Hoek van Holland 107 km/uur.
De wind nam later in de middag langzaam af.

Extreme regenval, normale maandsom in een dag!
Met de regen van zaterdag de 9e september erbij valt er in onze regio dezer dagen bijzonder  veel regen. Vanaf donderdagavond tot en met zaterdagochtend waren de neerslagsommen tussen ruim 20 graden in het zuidoosthoekje van de regio tot plaatselijk 50 mm in de Ronde Venen. Van zuidwest naar noordoost over de regio via de stad Utrecht viel ruim 30 mm.

Maar in de gebieden ten westen, noordwesten en noorden van onze regio viel nog veel meer. Rond Den Haag viel tot en met vrijdagavond laat rond 70 mm en dat gebied strekte zich uit via Leiden, de Haarlemmermeerpolder, Amsterdam naar grote delen van Flevoland. Tot vrijdagavond 20 uur viel er in Hoofddorp 73 mm, de nachtperiode naar zaterdag viel er nog eens 19 mm bij. Een dergelijke neerslagsom is er sinds bijna 20 jaar, toen de waarnemingen van start gingen, nooit eerder gemeten. In Kijkduin, bij Den Haag, viel in een etmaal 79 mm. Dat zijn hoeveelheden die passen in een hele normale septembermaand.
Halverwege de zaterdagochtend was er in Voorschoten, bij Leiden in 36 uur tijd al 102 mm regen gevallen!

Veel regen, vooral in de Ronde Venen.
Op 8 september viel er in delen van onze regio veel regen. Tot 13 uur was er in het gebied van de polder Groot Mijdrecht tot rond Nigtevecht op veel plaatsen al 25 mm regen naar benenden gekomen. Alleen in de regio rond Wijk bij Duurstede en Veenendaal was het een stuk minder nat met rond 5 mm regen.
Rond 18 uur waren de neerslaghoeveelheden in onze regio opgelopen naar rond 30 graden in de Ronde Venen en 10 tot 15 mm in de zuidoosthoek.
Het regenen is evenwel nog lang niet voorbij. Ook vanavond en vannacht valt er op veel plaatsen nog wel minstens 10  mm regen bij.

Nog veel natter is het in delen van Zuid-Holland, zuidelijk Noord-Holland en Flevoland. Daar viel in een strook van Leiden naar Lelystad tot 13 uur al 40 tot 45 mm hemelwater. Tegen de avond was er in het gebied tussen Leiden, Schiphol en Lelystad rond of ruim 50 mm gevallen.

Hurricane Irma en Jose.
We krijgen ook vragen van Nederlanders die vrienden of familie op de Antillen of het zuiden van de Verenigde Staten hebben zitten. Volgens de laatste prognoses trekt Irma, die op St. Maarten een enorme ravage heeft aangericht door naar Florida om vervolgens precies over deze Amerikaanse staat heen naar het noordnoordwesten te trekken. Dat gaat daar ongetwijfeld voor veel schade zorgen, aangezien Irma nog nauwelijks aan kracht heeft ingeboet. Zodra Irma goed en wel boven land komt, wordt de windsnelheid vrij snel minder, maar gaan er enorme hoeveelheden regen vallen. Er zijn al mensen die Florida ontvluchten. Irma komt naar verwachting zondagnacht bij Florida aan land.
Haar opvolger, Jose trekt bijna langs dezelfde koers als Irma maar buigt bij het naderen van St. Maarten iets naar het noorden af. Het gaat op dit eiland dan ook flink waaien, maar de wind bereikt zoals het er nu naar uitziet waarschijnlijk geen "hurricane-force", ofwel orkaankracht. Jose passeert St. Maarten op zaterdag en heeft dan volgens de Saffier-Simpson-schaal sterkte 3 in een schaal van 5. De orkaan buigt geleidelijk verder af richting het noorden en neemt zodra ze boven minder warm zeewater komt langzaam in betekenis af. Over ongeveer een week is het systeem van de weerkaarten verdwenen. Voor het West-Europese weer heeft Jose geen significante gevolgen.

Plaatselijk veel regen.
Op 30 augustus waren er diverse plaatsen in en rond onze regio waar veel regen viel. Vooral in de Ronde Venen en deels het Groene Hart regende het flink. In Kamerik viel 14 en in Woerden 12 mm, in Mijdrecht en De Hoef 20 en in Amstelhoek 23 mm. In VInkeveen viel 9 mm. Buiten onze regio viel in Uithoorn 25 mm, maar op Schiphol 45 en in Hoofddorp 47 mm! Dit gebied was het natste in ons land.

Tijdens de eerste avonduren was het raak in het gebied rond Rhenen en Veenendaal. In Veenendaal ontstond nogal wat wateroverlast. Daar viel in ongeveer anderhalf uur tijd tussen 20 en 25 mm. Ook op de zuidelijke Veluwe was het raak. Daar vielen vergelijkbare hoeveelheden water. In Arnhem waren er problemen als gevolg van het vele regenwater.

De eerste septemberweek brengt op veel plaatsen niet veel regen. Er waren de eerste dagen wel plaatselijke buien maar er waren ook plaatsen waar bijna niets viel. Ook de temperaturen zijn doorgaans redelijk, al zit echte zomerwarmte zoals tijdens vorig jaar september er voorlopig(?) niet in. Maar tot laat in september, en heel soms tot in oktober is een enkele zomerse dag zeker nog wel mogelijk.

Klimaat

September valt dit jaar tegen.

De eerste twee weken van september brengen totaal ander weer dan vorig jaar. Hadden we vorig jaar prachtig weer met zomerse en zelfs twee tropische dagen, dit jaar doet het septemberweer eerder aan dat van oktober denken. Het ziet er trouwens niet naar uit dat de laatste weken vande maand echt nazomerweer gaan brengen, al lijken we de meeste regen te hebben gehad.

Vooral in het noordwesten van onze regio is het bijzonder nat. In en rond Amstelhoek, Uithoorn en De Hoef viel er tot dusver zo'n 140 mm en dat is ongeveer viermaal zoveel als normaal. Elders in de regio viel veelal tussen 80 en 110 mm. Er zijn vrij grote plaatselijke verschillen doordat de neerslag vaak een buiig karakter had.

Langs de kust en in grote delen van Noord-Holland viel op veel plaatsen al zo'n 150 mm. In Hoofddorp viel al 156 mm en in de Zaanstreek viel in Uitgeest 190 mm.
Je zou het niet verwachten maar de zonneschijn is niet beneden normaal. In De Bilt was de zon deze maand tot dusver een kleine 70 uren te zien. Normaal over de hele maand is 138 uur.
Ook de gemiddelde temperatuur is nauwelijks lager dan gemiddeld. De gemiddelde temperatuur over de hele maand is 14.5 graden, tussen 15.5 graden op 1 september en ruim 13 graden eind september. In het kader van de klimaatverandering kunnen we verwachten dat wisselvallig weer tegenwoordig niet altijd koel hoeft te zijn, zoals meestal voorheen.

Achtergrond

Tropische stormen.

Na de recente verwoestende hurricane Harvey, die vooral de Amerikaanse staat Texas trof, waarbij soms meer dan een meter regen viel, trok op 6 september tussen 12 en 14 uur Nederlandse tijd de vrijwel even sterke Irma over de Bovenwindse Eilanden, waarbij St. Maarten de volle laag kreeg. De iets zuidelijker gelegen eilanden Saba en St. Eustatius kregen ook met orkaanwinden te maken, maar lang niet zoveel als in St. Maarten. Rond de kern van het systeem zijn windsnelheden tot 295 km/uur gemeten. Hiermee is het een orkaan van de zwaarste categorie.

Tropische orkanen kunnen windsnelheden bereiken tot wel driehonderd kilometer per uur. Afhankelijk van het gebied waar ze ontstaan heten ze orkanen of hurricanes (Caribisch gebied), cyclonen(vooral Indische oceaan) of tyfonen (Stille Oceaan). Deze verwoestende weersverschijnselen kunnen ontstaan boven zee bij een zeewatertemperatuur van minstens 27 graden. De verwoestende uitwerking is het grootst in kustgebieden en op eilanden. Dit komt vooral doordat ze huizenhoge golven, hevige regen en modderstromen veroorzaken.

Zodra de cycloon landinwaarts koerst, neemt het windgeweld meestal snel in kracht af. Wel valt er dan vaak veel regen, geregeld meer dan vijfhonderd en soms zelfs wel 1000 millimeter in een dag. Komt de cycloon terug boven de warme zee, dan neemt ook de wind weer toe. Zo kan het wel gebeuren dat een hurricane vanuit de Golf van Mexico over Midden-Amerikaanse staten richting de Stille Oceaan trekt en daar vervolgens weer intensiveert.

Op dat moment gebeurt er ook wat anders. Het systeem krijgt een andere naam, die gekozen wordt uit de namenreeks die op dat moment voor de Pacific-regio geldt.
De namen van tropische stormen worden voor elke regio gekozen voor een periode van vijf jaar. Er worden afwisselend mannen- en vrouwennamen gebruikt op volgorde van het alfabet. Als er een verwoestende storm is opgetreden wordt de naam nadien niet meer gebruikt. Is het alfabet geheel doorlopen dan gaat men verder met de letters uit het Griekse alfabet(Alfa, Beta, Gamma, enz.)

In het oog van de cycloon, met een doorsnede van dertig tot vijftig kilometer, klaart het op en is het nagenoeg windstil. Zodra het oog voorbij is, steekt de storm aan de achterkant weer op vanuit een andere richting.

Meteorologen kunnen de baan van een storm en de windkracht met een redelijke nauwkeurigheid enkele dagen van tevoren berekenen. Zo kan de bedreigde bevolking op tijd worden gewaarschuwd en voorzorgsmaatregelen nemen.

Met name in de Verenigde Staten is het aantal slachtoffers dat een storm opeist daardoor de laatste decennia sterk beperkt. Vooral in gebieden met een gebrekkiger communicatie en slechte woonomstandigheden veroorzaken tropische stormen soms nog veel slachtoffers.

Kunnen dergelijke stormen ook in Nederland voorkomen?
In Nederland komen cyclonen met windsnelheden tot driehonderd kilometer per uur niet voor. Het zeewater van de Noordzee wordt immers nooit 27 graden of warmer. Wel kunnen de restanten Europa bereiken, maar dan als gewone depressies. Soms kan zo'n systeem weer uitgroeien tot een normale stormdepressie. Kenmerkend is dan het voor de tijd van het jaar warme weer, dat zich ook 's nachts kan voordoen. Het kan dan bijvoorbeeld 's nachts in oktober nog best een graad of 18 zijn. Tropische cyclonen komen ook in een andere tijd van het jaar voor dan stormen in Europa. In de Verenigde Staten loopt het orkaanseizoen van juni tot en met november. Europa kent de zwaarste stormen tussen november en april.

Om de windkracht en de kracht van gewone stormen aan te duiden kennen we de schaal van Beaufort. Een storm met een gemiddelde windsnelheid van 117 km/uur of meer is een orkaan en komt overeen met windkracht 12, de hoogste waarde die de schaal aangeeft.
De schaal van Saffir en Simpson deelt tropische cyclonen in vijf klassen in. Klasse 1 zijn stormen met een wind van gemiddeld minstens 117 kilometer per uur en hoogstens 152 kilometer per uur. Een cycloon met een gemiddelde wind van meer dan 248 kilometer per uur zit in klasse 5 en wordt extreem gevaarlijk genoemd.

In West-Europa kunnen voormalige tropische orkanen ook wel voor mooi en warm nazomer- of herfstweer zorgen, soms wel eens voor wat langere tijd. In tegenstelling tot normale lagedrukgebieden, die op hoogte met koude lucht gevuld zijn, bevatten tropische stormen tot op grote hoogte veel warme lucht en ook veel vocht. Vandaar dat het in zo'n weersysteem zoveel kan regenen. Maar als zo'n systeem boven de westelijke en centrale Atlantsiche Oceaan aankomt kan zich meer oostelijk, ook boven het West-Europese vasteland wel een hogedrukgebied vormen. Wij profitereren dan van de warmte die met het tropische systeem werd aangevoerd en wat zon erbij doet de rest. (Ex-)tropische stormen zijn echter vaak nogal onberekenbaar en zelfs de moderne weermodellen "verslikken" zich dan ook nog wel eens in de weersontwikkelingen.

Weerspreuk Arie Verrips

Is het weer in september in een goed humeur, dan dragen de bladeren in oktober volop kleur.

Weerfoto U Vandaag

Heeft u een mooie weerfoto voor onze uitzending?
Stuur deze dan op naar weerfoto@rtvutrecht.nl

Satellietbeelden


Waarschuwingen
-advertentie-