Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Er is veel bewolking. Er valt in de ochtend soms nog wat motregen. Vanmiddag blijft het op d e meeste plaatsen droog en klaart het van het westen uit wat op. De ZW-, later op de dag W-wind is matig, meest 3 Bft. Het wordt maximaal 14 tot 15 graden.

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen, afgewisseld door wat bewolking. De vannacht weer ZW-wind wordt meestal zwak. Het koelt af naar rond 8 graden, in de Heuvelrugregio wordt het plaatselijk 6 graden.

Normale minimumtemp. 6.6, maximum 12.8 graden
Zon op 08:22 uur, zon onder 18:25 uur

Morgen

Er trekken wolkenvelen over, hier tussendoor is af en toe zon. Het blijft droog. De wind is zwak, in de loop van de ochtend matig uit ZW. Het wordt maximaal 15 graden.
Tijdens de avond en nacht is er een afwisseling van opklaringen en wolken. De ZW-wind is zwak tot matig. Het koelt af naar rond 9 graden.

Normale minimumtemp. 6.5, maximum 12.7 graden
Zon op 07:24 uur, zon onder 17:23 uur


-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

za zo ma di wo

Bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt
min. 10 °C 8 °C 9 °C 9 °C 10 °C
max. 14 °C 14 °C 16 °C 16 °C 14 °C
neerslag 30% 10% 10% 10% 40%
wind WZW 3 ZW 2-3 ZZW 2-3 Z 3 Z 3

Weernieuws

Veel regen, maar storm viel mee.

De door sommige media aangekondigde fikse storm viel mee. In Hoek van Holland was er weliswaar een windstoot van 102 km/uur maar in onze regio waren de maximale windstoten in de Ronde Venen en rond Spakenburg tussen 70 en 80 km/uur. Net buiten de regio was er op Schiphol een windstoot van 90 km/uur. Regulier stond er een vrij krachtige tot krachtige, in de Ronde Venen soms een harde ZW-, later NW-wind. De NW-wind, in combinatie met springtij, zorgde langs de kust wel voor veel wateropzet, hetgeen in het Rijnmondgebied tot problemen leidde. Op diverse plaatsen werden noodwaterkeringen gesloten.

In onze regio viel er - geheel volgens verwachting - veel regen. Overdag viel er al rond 10 mm, maar tijdens de avond, toen er fikse buien met onweer over de regio trokken, viel er nog veel meer. Uiteindelijk viel er in het westen van de regio tussen 20 en 26 mm regen en in het oosten van de regio veelal tussen 10 tot 15 mm. Rond 25 mm viel er in Mijdrecht, Amstelhoek, Kamerik en Jaarsveld. De meest heftige verschijnselen waren er in de Ronde Venen en het Groene Hart, waar het flink onweerde. Er waren daarbij windstoten van 70 tot 80 km/uur. In de loop van de nacht namen de wind en buiigheid langzaam wat af.

Extreem warm oktoberweekeinde.
Het afgelopen weekeinde kregen we hoge temperaturen. De maximumtemperaturen die werden gemeten behoorden tot de hoogste die in deze tijd van het jaar nog kunnen worden gemeten. Zaterdag werd het in De Bilt 23.0 graden en dat betekende een record. In Cabauw werd het 22.9 en op Schiphol 22.2 graden. Bij Achterberg werd het 22.7 graden. De warmste plek in Nederland werd Ell, bij Weert, met 24.3 graden, gevolgd door Woensdrecht met 24.1`graden. Alleen op de Wadden en in Groningen en Friesland werd de 20 graden veelal niet gehaald.

Ook zondag werd het warm, al sneuvelden toen geen records. In De Bilt werd het 21.5 graden. In Cabauw werd het 20.8, bij Achterberg 22.0 en op Schiphol 19.8 graden. In de zuidoosthoek van onze regio, waar de zon langer te zien was, werd het op diverse paatsen nog ruim 22 graden. De warmste Nederlandse plekken waren opnieuw in Limburg. Zowel in Ell als in Arcen, bij Venlo, werd het 23.1 graden.

In 1921 is het overigens nog iets warmer geweest. Zo werd het toen op de 19e in De Bilt 23.6 graden, nadat het een dag eerder 22.9 graden is geworden. In 2006 pakte het kwik op 26 oktober ook heel fors uit. Het werd in De Bilt op die dag 22.1 graden.

De warme lucht kwam helemaal vanuit Marokko via Spanje en Frankrijk naar ons toe. Ook op hoogte in de atmosfeer werd het uitzonderlijk warm, zodat de al zwakkere zonnestraling minder hoefde bij te dragen aan een verdere opwarming. Ook tijdens de nachten bleef het uitzonderlijk warm met minima van rond of zelfs iets boven de 15 graden.

Met de start van de herfstvakantieweek is de warmte voorbij en beginnen we aan een langere periode met weer dat goed bij deze fase van oktober past. Het gaat hierbij om regen, vrij veel wind en een maximumtemperatuur tussen 12 en 15 graden. Dinsdag valt er veel regen. Ook staat er die dag veel wind. Koud wordt het voorlopig nog niet.

Het jaar 2014 waarschijnlijk warmste jaar ooit.
De kans is groot dat het jaar 2014 het warmste jaar wordt sinds het begin van de metingen in 1706. Oktober wordt - gezien de verdere vooruitzichten - opnieuw een warme maand. Dit jaar was alleen augustus te koud, de overige maanden van het jaar waren te warm, soms zelfs veel te warm.

Vooropgesteld dat november en december min of meer normaal zullen verlopen zal 2014 uitkomen op 11.3 tot 11.4 graden, dus ruim hoger dan de 11.0 graden die in 2006 en 2007 werd opgetekend. Het klimaat wordt de laatste tientallen jaren steeds warmer. Het is dan ook niet opmerkelijk dat bijna alle warme jaren in de laatste 20 jaar voorkwamen. Zo werd de gemiddelde temperatuur in De Bilt in 1990, 1999, 2000 en 2011 10.9 graden, in 2002 werd het 10.8 graden, in 2005 en 1989 werd het 10.7 graden en in 2008 werd het 10.6 graden.
In een doorsnee jaar wordt het gemiddeld 10.1 graden.

Ook in  de rest van de wereld verloopt het weer dit jaar te warm.

Klimaat

Eerste helft oktober 2013 vrij droog en warm.

De eerste 15 dagen van oktober hebben, in navolging van september, een veel te hoge temperatuur gebracht. Alleen met de zonneschijn was het iets te zuinig gesteld.
De gemiddelde temperatuur in de periode komt in De Bilt uit op 13.8 graden, terwijl 10.7 voor de hele maand normaal is. Als het weer zich de rest van de maand aan de verwachtingen houdt, zou het gemiddelde over de maand op 13.6 graden uitkomen.

Neerslag viel er niet zo veel. In een normale oktobermaand valt in De Bilt 83 mm in 61 uur, tot en met de 15e is dit 28 mm in 23 uur. Er zijn geen grote regionale verschillen, al scoren de meeste plaatsen in onze regio wat natter dan in De Bilt, meestal tussen 30 en 36 mm.
De neerslagprognoses voor de rest van de maand wijzen op een uiteindelijk iets te droge oktober.

De zon liet zich - enigszins opmerkelijk - wat minder vaak zien dan eigenlijk zou moeten. In De Bilt was er 50 uur zon, tegenover normaal 113 uur over de hele maand. Er waren drie uitgesproken sombere dagen, maar gelukkig ook vier dagen waarop de zon zich 6 uur of meer liet zien, ofwel ruim de helft van de tijd dat dit op de dag mogelijk is.

Achtergrond

Wintertijd gaat weer in.

Het laatste weekeinde van oktober gaat de wintertijd weer in. De klok moet in de nacht van zaterdag op zondag om drie uur weer een uur worden teruggezet. Dit betekent dat het dan 's morgens weer een uur eerder licht is, maar 's avonds juist een uur eerder donker.

Tijdens het laatste weekeinde van maart moet in de nacht van zaterdag op zondag de klok weer een uur vooruit worden gezet. Het is dan weer zomertijd.

Weerspreuk Arie Verrips

Oktober met groene blaan(bladeren), duidt een strenge winter aan.

Satellietbeelden

BuienradarWaarschuwingen
-advertentie-