•  
  •  
  • vandaag 11 °C
  • morgen 16 °C

Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt. Vannacht is er een kleine kans op wat regen. De matige N-wind neemt iets af tot 3 Bft. Het koelt af naar rond 5 graden.

Normale minimumtemp. 4.5, maximum 13.1 graden
Zon op 06:37 uur, zon onder 20:42 uur

Morgen

De ochtend begint met wat bewolking, een zwakke tot matige naar NO draaiende wind en een temperatuur van rond 5 graden.
De rest van de ochtend zijn er flinke perioden met zon. In de loop van de dag verschijnt er bewolking, waar tussendoor de zon geregeld te zien is. De wind is matig, meest 3 Bft en komt uit NO tot O. Het wordt maximaal rond 16 graden.

Tijdens de avond en nacht is er een afwisseling van wolken en opklaringen. De wind is matig uit NO tot O. Het koelt af naar rond 9 graden.

Normale minimumtemp. 4.7, maximum 13.3 graden
Zon op 06:34 uur, zon onder 20:44 uur

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

vr za zo ma di

Regenbuien Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt
min. 6 °C 5 °C 9 °C 9 °C 9 °C
max. 11 °C 16 °C 19 °C 18 °C 18 °C
neerslag 50% 20% 30% 40% 40%
wind NNW 3-4 O 3 O 4 NO 3 O 3

Weernieuws

Paasweer.

Pasen brengt van jaar tot jaar soms heel verschillend weer. Dit komt vooral omdat Pasen steeds op andere dagen vallen en wel op zondag en maandag na de 1e volle maan na het begin van de lente, dus in een periode van ongeveer een maand.
En zo kan Pasen soms echt zomerweer brengen maar ook voluit winters weer. Beide zijn de afgelopen tien jaar voorgekomen, er viel ook een keer zelfs een laagje sneeuw. Vorig jaar, toen Pasen tijdens de maandwisseling van maart naar april viel, was het tijdens deze dagen zelfs ronduit koud met stevige nachtelijke vorst en bij veel wind een zeer lage gevoelstempratuur.

Dit jaar hebben we zeker wat de temperatuur betreft niet te klagen. Vanuit Zuid-Rusland wordt lucht aangevoerd waarin het maximaal zo'n 18 graden kan worden. Het minpunt is dat het niet zo zonnig zal zijn en dat er op beide dagen een bui kan vallen. We kunnen dan wel spreken van groeizaam weer, zodat de natuur voluit tot ontplooiing kan komen.

Nachtvorst.
Na de thermische verwennerij in maart en eerder deze maand is het duidelijk even wennen aan de normale temperaturen die we deze week hebben. Ook de kille buien die we gewoonlijk in april hebben zijn soms al langs gekomen.

Afgelopen woensdagnacht, de 16e april kregen we op veel plaatsen toch nog te maken met nachtvorst. Onder een heldere hemel viel de wind bijna geheel weg. De luicht boven ons land was van oorsprong afkomstig vanuit het poolgebied. In de Heuvelrugregio ging het op ooghoogte plaatselijk twee graden vriezen(Achterberg -1.9), aan de grond zijn minima tot rond -5 graden gemeten, plaatselijk ook in het Krommerijngebied en de Lopikerwaard.

Ook fruittelers in onze regio hadden last. Zij moesten vorstmaatregelen nemen zoals beregenen en verwarmen met heaters.
In De Bilt is het -0.9 graad geworden, in het westen van  de regio bleef de temperatuur op ooghogte iets boven nul. In Noord-Brabant vroor het aan de grond lokaal 7 graden. Op ooghoogte werd het het koudst in Deelen, bij Arnhem en op de voormalige vliegbasis Twenthe, -2.9 graden, gevolgd  door Woensdrecht in Noord-Brabant met -2.7 graden.

Klimaat

Aprilse grillen.

In deze tijd van het jaar loopt de gemiddelde temperatuur snel op. Rond 10 april is de gemiddelde minimumtemperatuur in onze regio 4 graden en de maximumtemperatuur 12 graden. Over drie weken is dit al respectievelijk 7 en 16 graden geworden en dan is de R uit de maand. Volgens onze voorouders zouden we - als kind zijnde - dan geen levertraan meer hoeven te slikken.

April kent echter zijn grillen en zo kan het half april zomers weer zijn, maar ook kunnen we een weertype hebben dat volledig aan de winter doet denken. Zo hebben we dit jaar al een aantal warme dagen gehad met temperaturen en zonneschijn die zelfs in juli niet zouden misstaan. Ook in april 2007 en 2011 waren er veel warme dagen. Vorig jaar hadden we langdurige koude en er zijn in het verleden halverwege april nog wel dagen geweest dat er een dik pak sneeuw viel, zoals op 11 april 1978. In het zuidwesten van het land viel toen zelfs 15 tot 20 cm sneeuw. De eerste dagen van mei 1979  viel er zelfs dagelijks nog sneeuw die enige tijd bleef liggen.

Vorig jaar viel het Paasweekeinde tijdens de maandwisseling van maart naar april en dat werd de koudste Pasen in 100 jaar en er viel zelfs wat sneeuw. In 2008 viel tijdens net ook net na de Paasdagen een pak sneeuw, waarbij ook de nodige overlast voor het verkeer ontstond, maar deze Paasdagen vielen al op 23 en 24 maart.

Zelfs in een en dezelfde aprilmaand kunnen al deze verschijnselen optreden, soms zelfs binnen hooguit een paar dagen na elkaar.

Verder is april berucht vanwege de nachtvorsten, waar vooral de fruittelers last van hebben. Waarschijnlijk komen we deze week nog een keer aan de beurt. Dit jaar is het gelukkig vrij onschuldig. In het verleden zijn half april zelfs op ooghoogte nog wel temperaturen tot beneden de -5 graden voorgekomen.

Een weerspreuk, die in deze tijd regelmatig voorbij komt, spreekt hierover boekdelen:
De grasmaand april wil ons graag verblijden met een staal  van alle jaargetijden.

Ofwel, het normale weer tijdens alle seizoenen kun je in april meemaken!

Achtergrond

Hoe vaak hebben we nu mooi weer?

Mooi weer is subjectief: voor een zeiler moet het waaien, een fietser houdt juist niet van tegenwind en aan het strand willen we zon en aangename warmte. Regen wordt meestal niet op prijs gesteld, maar als het dagen achtereen droog is kan een bui juist een verademing zijn. Mooi weer is dus lastig onder één noemer onder brengen maar in het algemeen is een zonnige, droge en vrij warme dag ook een mooie dag.

Voor de statistieken heeft het KNMI mooi weer gedefinieerd. Dat is een dag met veel zon (minstens 50 procent van de tijd dat ze kan schijnen), weinig of geen neerslag (in 24 uur hooguit 0,2 mm) en een bovennormale temperatuur. De normale temperatuur wordt bepaald uit het etmaalgemiddelde over periodes van 10 dagen, het decadegemiddelde. De klimatologische grenzen veranderen met de tijd van het jaar: in april voldoet een dag dus bij een lagere temperatuur aan het criterium “warm” dan bijvoorbeeld in augustus”. Als norm wordt een marge aangehouden rond het gemiddelde. Voor internationaal gebruik worden mooi-weerdagen aangeduid als ADS-dagen. De “A” staat voor een temperatuur “Above normal” , de “D” voor “Dry” en de “S” voor “Sunny”.

Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over honderd jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk zeven, tegen vijf in april en juni. September levert gewoonlijk vier mooi-weerdagen op, maart drie, oktober twee en de wintermaanden gemiddeld een à twee. Een heel jaar biedt gemiddeld 45 dagen met mooi weer, maar in zonnige, droge en warme jaren zijn dat er natuurlijk veel meer. Het jaar 1947 scoort het fraaist met 90 mooi-weerdagen. Augustus 1947 is ook de recordmaand met 24 mooie dagen.

In de periode 1881-1970 bedroeg het aantal mooi-weerdagen in De Bilt gemiddeld 36 per jaar, waarvan de helft in de drie zomermaanden. Dit aantal nam toe tot gemiddeld circa 43 dagen in de laatste veertig jaar. In de afgelopen 20 jaar lag het aantal mooi-weerdagen gemiddeld rond de 50 per jaar, maar door het grillige weer zijn de verschillen van jaar tot jaar groot.

De laatste jaren waren met name april 2009 en 2011 uitzonderlijk fraai met elk 16 mooi-weerdagen, bijna drie keer het normale aantal. Het jaar 2010 telde 37 mooie dagen, waarvan augustus er slechts twee voor zijn rekening nam. Het voorjaar van 2011 telde 31 mooie dagen, daarna werd het minder fraai met vier mooie dagen in juni, twee in juli en maar één mooie dag in augustus. In het najaar van 2011 verbeterde het weer en kwamen er nog elf mooie dagen bij.

In 2012 stond de teller van het aantal mooie dagen halverwege de zomer nog op slechts 23, waarvan een in januari 2012 en een in februari, 13 in maart, een in april en zeven in mei. Juni heeft geen enkele mooie dag opgeleverd tegen vijf dagen normaal en juli slechts vier tegen zeven dagen normaal. Gelukkig ging het daarna wat beter. Augustus leverde negen mooie dagen op, tegen zeven normaal. De meteorologische zomer met de maanden juni, juli en augustus telde dus 13 mooie dagen tegen 18 normaal. September leverde vijf mooie dagen op.

In 2013 waren er ook veel mooiweerdagen, zelfs veel meer dan de meteorologische zomer van 2009, die er 24 telde. Vanaf 1 mei t/m september 2013 waren het er 35. Ditr was extra opmerkelijk omdat de lente van dat jaar er slechts 11 telde. Tot en met half april, toen het nog vaak koud was, waren het er slechts 2!

Dit jaar doet de lente het geweldig. We hebben nu, tot en met 13 april al 18 ADS-dagen gescoord, net zoveel als dezelfde periode in 2007, toen april uitzonderlijk vaak droog en warm weer bracht.

Weerspreuk Arie Verrips

Noordenwind in april en mei maken augustus en september blij.

Satellietbeelden

BuienradarWaarschuwingen
-advertentie-