Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Tot halverwege de middag is er vrij veel zon, maar hierna neemt de bewolking steeds meer toe. De ZZO-wind is meest matig, 3 Bft. Het wordt maximaal rond 13 graden.

Vanavond en vannacht is het bewolkt. In de loop van de avond gaat het regenen en dat doet het ook een deel van de nacht. De zwakke ZO-wind draait in de nacht naar N tot NW. Het koelt af naar rond 6 graden.

De normale minimumtemperatuur is 3.1, het maximum 8.1 graden.
De zon komt op om 08:13 uur, gaat onder om 16:39 uur.

Morgen

De dag begint met enkele wolkenvelden en een temperatuur van 5 tot 6 graden.
Overdag is er geregeld zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind is meestal zwak uit W. Het wordt maximaal 10 graden.

In de avond en nacht zijn er flinke opklaringen. Er kunnen een paar mistbanken ontstaan. De zwakke wind draait in de nacht naar O. Het koelt af naar nabij het vriespunt met op veel plaatsen vorst aan de grond.

De normale minimumtemperatuur is 3.0, het maximum 8.0 graden.
De zon komt op om 08:15 uur, gaat onder om 16:38 uur.

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

zo ma di wo do

Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Bewolkt Lichte regen
min. 8 °C 6 °C 0 °C 5 °C 6 °C
max. 13 °C 10 °C 7 °C 9 °C 10 °C
neerslag 20% 30% 10% 50% 60%
wind ZZO 3 W 2 O 2-3 ZO 3 Z 3

Weernieuws

Alweer een zacht weekeinde.

Vorig weekeinde hadden we regenachtig en minder zacht weer maar het weekeinde van 22 en 23 november brengt weer mooi weer, net zoals vele voorgaande weekeinden in okteober en november. De temperatuur liep zaterdag op naar 11 tot 13 graden, terwijl de normale maximumtempratuur slechts 8 graden bedraagt. In Cabauw werd het 13.0 en in De Bilt 11.8 graden. Op Schiphol werd het 12.1 en bij Achterberg 12.4 graden.

In Zuid-Limburg werd het zowaar 15 graden, zoals op het vliegveld van Maastricht. In Noord-Brabant werd het 14 graden. Veel minder zacht werd het in het noordoosten van het land. Het Groningse Nw. Beerta moest het met 7.6 graden doen, terwijl het in heel noordoostelijk Nederland geen 10 graden werd.

Nadat het in de opvolgende nacht opmerkelijk zacht bleef, worden er zondagmiddag in onze regio weer temperaturen in de dubbele cijfers verwacht.

Eerste vorst.
Voor het eerst dit seizoen kwam het deze vrijdagochtend(21-11) in onze regio tot vorst, weliswaar niet op normale waarnemingshoogte, maar wel aan de grond. In de Heuvelrugregio vroor het aan de grond op veel plaatsen 2 graden. Bij Achterberg werd het op ooghoogte 0.1 graad, bij Maarn 0.3 graden. In De Bilt werd het 1.6 graden. Vlak aan de grond werd het daar 0.3 graden. Deze temperaturen werden bij heldere hemel en weinig wind rond zonsopkomst, 08.10 uur bereikt.

Op veel plaatsen in onze regio, zeker in de Heuvelrugregio, moesten dan ook autoruiten worden gekrabd. De vorst kwam erg laat. Gewoonlijk verschijnt de eerste nachtvorst in de Heuvelrug al rond anderhalve maand eerder in het seizoen en komt het half oktober tot de eerste vorstdag.

In het noordoosten en oosten van het land, en ook in delen van Noord-Brabant en Limburg werd het kouder. In Leeuwarden werd het -2.0 graden(het laagst in het land op een KNMI-station) en -2.5 graden aan de grond. Op vliegveld Twenthe werd het evenwel aan de grond het koudst, -3.9 graden(op ooghoogte -0.7 graden).

Vorig jaar kwam de eerste vorstdag in De Bilt op 11 november. Het werd toen -0.4 graden. Op 13 november vroor het weer een beetje. In de winterperiode kwam het nauwelijks tot vorst. Na 13 december volgde er zelfs een vorstvrije periode van een maand.

In 2000 kwam de eerste vorst zelfs nog later. Pas op 17 december kwam de temperatuur in De Bilt voor het eerst onder nul. En zo late vorstdag kwam in de meetreeks nooit eerder voor. Het vorige record stond op 11 december 1970.
De eerste vorstdag komt in De Bilt soms al in september. Zo werd het op 16 september 1971 -0.7 graden.
In de heide- en zandverstuivingsgebieden op de Heuvelrug kan het onder ideale omstandigheden vlak aan de grond ook midden in de zomer nog wat vriezen.

Geen winterweer, record binnen handbereik.
November wordt nu zeker een zachte of zeer zachte maand. Als het weer zich  de rest van de maand aan de prognoses houdt, wordt november ongeveer twee graden warmer dan normaal, en wel rond 8.6 graden.

Het is nu zo goed als zeker dat het jaar 2014 het warmste jaar ooit wordt. Als vervolgens december dit jaar normaal verloopt, komt de gemiddelde temperatuur uit op 11.6 graden. Wil het jaar kouder worden dan de recordjaren 2006 en 2007, met een gemiddelde temperatuur van 11.2 graden, dan zou december tenminste net zou koud moeten worden als de extreem koude maand december 1933, toen het gemiddelde -2.1 graden bedroeg.

De komende week is de lucht die over ons land uit stroomt, afkomstig vanuit het MIddellandse Zeegebied en soms zelfs helemaal vanuit Afrika. De maximumtemperaturen komen dan ook geregeld tot in de dubbele cijfers.

Veel regen.
Het weekeinde van 15 en 16 november is grotendeels in het water gevallen. Vooral zondag regende het langdurig, op veel plaatsen zelfs de hele dag vrijwel continue. Het regende vaak niet zo hard, zodat de regenhoeveelheden niet extreem groot waren. Er viel tijdens het weekeinde veelal rond of ruim 20 mm. Op veel plaatsen in onze regio is in november nu ongeveer de normale hoeveelheid regen gevallen.

Toch mochten we niet klagen. De voorgaande zeven weekeinden brachten meestal mooi, of zelfs heel mooi weer.

Klimaat

Sinterklaaswinter en kerstdooi.

Sinterklaas is weer in het land en zo spreken sinterklaasliedjes van "hoort de wind waait door de bomen". Vaak is het in de periode tot 5 december winderig en soms ook regenachtig weer. Tot komt het ook regelmatig voor dat†het rond eind november en/of begin december al wat gaat winteren. En zo komen we begin december ook wel eens voor het eerst in een winterseizoen op de schaats. In de weerkunde hebben we het dan wel over het Sinterklaaswintertje. Soms leidt het dan uiteindelijk tot een koude winter, zoals bijvoorbeeld in 1962/1963.

Veel vaker wordt felle Sinterklaaskou echter gevolgd door een milde periode tegen of rond Kerst.
In december 2009 was het ook langere tijd koud en viel er vooral halverwege de maand zelfs erg veel sneeuw. In onze regio viel op veel plaatsen 20 tot 30 cm. Velen hoopten dan ook op een witte Kerst. Dit lukte op het nippertje maar het werd bepaald geen fraaie. Het is dat er de voorgaande periode een dik pak sneeuw lag, maar juist tijdens de Kerstdagen kwam de temperatuur flink boven nul en regende het overvloedig, zodat de sneeuw snel weg smolt.

Zachter weer tijdens de Kerstperiode is bijzonder significant. Het is een reactie op eerdere kou. Een lagerdrukgebied vanaf de oceaan brengt ons vervolgens in de dooi. Zo'n lagedrukgebied wordt wel een "kerstdepressie" genoemd, uiteraard niets te maken hebbend met de somberheid die sommige mensen rond de kerstperiode overvalt. Ook de Duitsers hebben er een benaming voor, Weihnachtstauwetter (Kerstdooiweer).

Omdat er tegen het einde van deze novembermaand kouder weer in het verschiet lijkt, krijgen we dit jaar wellicht een echt ouderwets scenario met Sinterklaaskou en Kerstdooi!
En er kan weer geduimd worden voor een witte Kerst!

Achtergrond

Storm.

Het zal vrijwel niemand ontgaan dat het in het winterhalfjaar veel vaker hard waait dan in de zomer. Wind treedt op als gevolg van luchtdrukverschillen tussen twee punten. Luchtdrukverschillen tussen twee gebieden zijn in de winter vaak groter dan in de zomer. En die luchtdrukverschillen worden weer groter als de temperatuur- verschillen tussen gebieden onderling groter worden. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. In relatief warme gebieden is de luchtdruk dan al snel laag, terwijl in zeer koude gebieden de luchtdruk bijna altijd hoog is. Tussen gebieden met lage druk worden dan weer gebieden met hoge luchtdruk gevormd. Boven het in de winter zeer koude SiberiŽ en Canada bevindt zich in de winter vaak een hogedrukgebied.

De temperaturen zijn er dan vaak wel 30 tot 40 graden onder nul, soms nog wel kouder. De luchtdruk is er soms hoger dan uw huis- tuin- en keukenbarometer kan aangeven. Boven het relatief warme water van de Atlantische Oceaan, waar het in de winter nauwelijks kouder is dan in de zomer bevinden zich in de buurt van IJsland in de winter vaak diepe depressies, die ontstaan als gevolg van het grote temperatuurverschil tussen het hoge noorden en zuidelijker breedten.

In de kern van dat lagedrukgebied is de luchtdruk soms lager dan uw barometer kan aangeven. Het bekende hogedrukgebied bij de Azoren bevindt zich tussen de IJsland depressie en lagedrukgebieden boven de warme tropische gebieden. Is er een krachtig Azorenhogedrukgebied en tevens een diepe IJslanddepressie aanwezig dan zal het niemand verbazen dat het dan boven de Atlantische Oceaan spookt.
Winden van orkaankracht laten de golfhoogten oplopen tot soms meer dan 15 meter. Ook in Nederland komt het geregeld tot storm, maar orkanen komen gelukkig vrijwel niet voor.

De laatste zeer zware storm, die lokaal orkaankracht bereikte was op 25 januari 1990. Op de pier van IJmuiden werd een windstoot gemeten van 161 km/uur. In de regio tussen Zaandam en Utrecht werden windstoten tot 140 km/uur gemeten. Voor Utrecht was dit zeer extreem. Veel Utrechters zullen dat wel nooit meer meemaken. De hoogste windstoot tijdens een storm in Nederland werd gemeten in Vlissingen, althans deze werd geschat. Er stond een windracht 12, maar de windmeter woei kapot.
Men schatte de maximale windkracht op 175 km/uur. In 1972 en 1973 brachten zeer zware stormen veel schade toe aan de Veluwse bossen.
Vele tienduizenden bomen sneuvelden.

Men spreekt in Nederland van een storm als de gemiddelde wind- snelheid over 10 minuten gemiddeld tussen 75 en 88 km/uur ligt. Tussen 89 en 102 km/uur spreekt men van zware storm en tussen 103 en 116 km/uur is een zeer zware storm. Boven de 117 km/uur is er sprake van een orkaan. Windstoten zijn nabij zee en de kale, vlakke kustprovincies gemiddeld zo'n 30 procent krachtiger.
In gebieden, waar heuvels en bossen overheersen is de gemiddelde windsnelheid veel lager dan aan de kust, maar kunnen windstoten meer dan 50 procent krachtiger zijn dan de gemiddelde windkracht. In het binnenland zijn de windstoten dan ook veelal verraderlijker en dus gevaarlijk. In bosgebieden met slechts een enkele open plek is de windkracht vaak maar 25 tot 30 procent van die nabij de kust.
Windstoten komen niet veel voor en jagen vooral over de toppen van de hoogste bomen. Een storm wordt nooit in windstoten uitgedrukt.
Een windstoot van 85 km/uur is dan ook geen storm. Het hardst waait het in Nederland langs de Zeeuwse en Hollandse kust en op de Waddeneilanden. Het minst waait het aan de oostflank van de Utrechtse Heuvelrug en het gebied langs de oostelijke Veluwe, met name het gebied tussen Velp en Apeldoorn, en in delen van Twenthe.

Ook in de diepe dalen in Zuid-Limburg waait het niet hard, maar juist wel op de hoogste heuveltoppen. De meeste stormen in ons land waaien uit richtingen tussen zuidwest en noordwest. Een noordwesterstorm kan het water van de Noordzee hoog opstuwen, zeker als de storm langer duurt.
De ramp op 1 februari 1953 werd veroorzaakt door een combinatie van een zware noordwesterstorm en springtij.

De laatste dagen van december 1978 stond er in ons land een uiterst zeldzame storm vanuit het noordoosten.

Met die noordoostenwind werd - begeleid door felle sneeuwjachten - zeer koude vrieslucht vanuit Oost-Europa aangevoerd.
Binnen een etmaal daalde de temperatuur in ons land van circa +10 tot beneden de -10 graden.

Weerspreuk Arie Verrips

De dag aan Cecilia(22-11) gewijd, tekent ons de wintertijd.

Satellietbeelden

BuienradarWaarschuwingen
-advertentie-