Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Vanmiddag is er geleidelijk af en toe wat zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind is zwak uit richtingen tussen N en O. Het wordt maximaal 19 tot 20 graden.

Vanavond klaart het geleidelijk op. Vannacht zijn er flinke opklaringen, maar er ontstaat dan wel op veel plaatsen mist. De wind is hooguit zwak uit O tot Z. Het koelt af naar rond 10 graden.

Normale minimumtemp. 9.5, maximum 16.7 graden
Zon op 07:42 uur, zon onder 19:16 uur

Morgen

De ochtend begint met mist en op sommige plaatsen opklaringen. Er is weinig wind, de temperatuur is rond 10 graden.
Overdag zijn er flinke perioden met zon. De wind is zwak uit ZO tot Z. Het wordt maximaal 20 tot 21 graden.

Tijdens de avond is er weinig bewolking. De wind is meest zwak uit Z. In de nacht ontstaan er enkele mistbanken. Bij een zwakke Z-wind koelt het af naar rond 12 graden.

Normale minimumtemp. 9.4, maximum 16.6 graden
Zon op 07:44 uur, zon onder 19:13 uur

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

do vr za zo ma

Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Lichte regen
min. 12 °C 12 °C 12 °C 10 °C 8 °C
max. 20 °C 21 °C 21 °C 15 °C 16 °C
neerslag 20% 10% 30% 40% 50%
wind NO 1-2 ZZO 2 Z 2-3 NW 3 Z 3-4

Weernieuws

Najaarswarmte houdt aan.

De najaarswarmte lijkt voorlopig aan te houden. Terwijl september er - na de tegenvallende augustusmaand - nog wat heel moois heeft gemaakt van de (na)zomer, ziet het er naar uit dat de eerste week van oktober eveneens aangenaam najaarsweer zal brengen. Op diverse dagen is zelfs de 20 graden nog haalbaar. Bovendien zal er niet veel regen vallen.

We hebben het mooie weer nog altijd te danken aan een voor ons gunstige ligging van hogedrukgebieden. Een paar weken geleden hadden we de warmte te danken aan een oostenwind , die vooral lucht aanvoerde vanuit Rusland. Inmiddels is dat land nu snel aan het afkoelen. Ten oosten van de Oeral, in Siberië, is het naar onze maatstaven zelfs al flink aan het winteren! Er ligt daar op veel plaatsen al wat sneeuw, overdag is de temperatuur rond het vriespunt en 's nachts vriest het op de meeste plaatsen matig.

Deze kou kan ons echter niet bereiken. Het hogedruk, nu boven het vasteland van Europa, zorgt er bij ons voor dat de wind vooral uit de zuidhoek komt. Wij krijgen de lucht nu aangevoerd vanuit het warme Middellandse Zeegebied!

Gewoonlijk is de eerste nachtvorst van het seizoen bij ons op de Heuvelrug, en wel tijdens de eerste helft van oktober. Voorlopig zal er in onze regio echter nog geen sprake van nachtvorst zijn.

Klimaat

September prachtmaand, maar geen records.

September is een mooie herfstmaand geworden, maar records werden niet gebroken.
In een normale septembermaand is de gemiddelde temperatuur 14.5 graden, dit jaar kwamen we uit op 15.9 graden. Dit is goed voor een  8 plaats, na de 6e/7e plaats in 1934 en 1929 die 16.0 graden scoorden. Een record is dit dus niet. September 2006 was veel warmer met een gemiddelde van 17.9 graden en in 1999 was het in september 17.4 graden.

Aan zonneschijn was er geen gebrek. Gemiddeld is de zon in september in De Bilt 138 uur te zien. Dit jaar kwamen  we er ruimschoots boven. Het totaal kwam uit op ruim 170 uur.
Ook dit is geen record. We halen zelfs niet eens de top-10. De zonnigste septembermaand werd die van 1959. Na een prachtige zomer bracht september maar liefst 240 uur zon. Na de zeer warme zomer van 2003 scheen de zon in september 194 uur, dat werd een 7e plaats en in september 2005 scheen de zon 191 uur.

September werd in onze regio een zeer droge maand, al waren er wel grote regionale verschillen. In De Bilt valt er in september gemiddeld 78 mm regen in 52 uur. Lange tijd viel er op het KNMI nauwelijks regen maar dankzij flinke plensbuien op de 24e kwam De Bilt uit op 20 mm in 12 uur tijd. In grote delen van onze regio viel ongewveer net zo veel regen, maar op en oost van de Heuvelrug viel veel meer. Daar brachten onweersbuien het voorgaande weekeinde tot 30 mm regen, met als topper Woudenberg(29 mm) en Maarn(34 mm). Zo is het totaal in Woudenberg t/m de 25e opgelopen tot 44 mm, in Veenendaal 39, in Spakenburg 38 en Maarsbergen 37 mm, maar koploper is Maarn met 52 mm.

Toch is dit ook hier nog altijd veel te droog en het aantal regenuren is ver beneden normaal. De zonnige septembermaand van 1959 bracht in De Bilt maar 3 mm regen en ook in 2006 was september erg droog. Er viel maar 9 mm.
Dit jaar kwamen we in De Bilt uiteindelijk uit op een 6e plaats.

De neerslagcijfers in/rond onze regio.
Bijna alle neerslag viel op slechts twee dagen.
Aalsmeer 11, Utrecht-Transwijk 15, Amerongen, Soesterberg en Amersfoort 17, Abcoude en Wijk bij Duurstede en Nieuwegein 19, De Bilt en Hollandsche Rading 20, Culemborg 21, Woerden, IJsselstein, Geldermalsen, Houten en Hoogland 22, Leusden en Den Dolder 23, Soestdijk en Weesp 25, Jaarsveld en Odijk 29, Kamerik 30, Werkhoven 32, Eemnes 40, Maarsbergen, Veenendaal en Nijkerk 42, Barneveld 43, Spakenburg 44, Lunteren en Zeewolde 49, Woudenberg 54 en 44(KNMI), Maarn 55 mm.

Achtergrond

Oudewijven- en andere zomertjes.

Een periode met mooi najaarsweer wordt in West-Europa ook wel oudewijvenzomer genoemd. Volgens klimatologen gaat het specifiek om warme dagen tussen 17 en 25 september, maar meestal worden ook andere warme periodes in het najaar zo genoemd. Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden afgebeeld. Ze beeldden daarmee de menselijke levensdraden uit.

Een zeer bekende nazomerse periode in zuidelijk Canada en het noorden van de Verenigde Staten is de Indian Summer. Deze nazomerse periode zou door kolonisten zo genoemd zijn toen ze zagen dat de Indianen (door hen roodhuiden genoemd) voor de winter hun oogsten binnenhaalden. Maar ook de prachtige, zeer opvallend rode herfstkleuren van het blad van de maple tree, de Amerikaanse esdoorn droegen er aan bij. In dat gebied komt deze boomsoort zeer veel voor.

Het najaar kent verschillende oplevingen van de zomer met uiteenlopende benamingen. In Nederland en Vlaanderen wordt een zomerse periode rond 29 september wel Sint Michielszomertje genoemd, begin oktober heet dat kranenzomer, rond 11 oktober het Sint Gummaruszomertje en op 11 november spreekt men van de Sint Maartenszomer.

De Zweden noemen mooi nazomerweer Brittazomer, afgeleid van de heilige Brigitta (8 oktober), in Tsjechië spreekt men van de Sint Wenzelszomer (28 september), Engeland noemt het "St. Luke's little summer" (18 oktober), Frankrijk "l'été de St. Dénis" (vanaf 9 oktober) en Italië noemt warmte rond midden oktober de zomer van Theresia. Duitsland kent naast de "Altweibersommer" (eind september) ook "Allerheiligensommer" (begin november). Rusland heeft de "babje Ljeto", wat vrouwenzomer betekent. Een verklaring zou zijn dat de Russische zomer maar kort duurt net als het geluk dat een Russische vrouw in haar leven heeft.

Het warme najaarsweer hangt - net als dit jaar - samen met een hogedrukgebied boven Midden-Europa, waardoor de wind in West-Europa uit het zuiden waait. Daarmee wordt warme lucht aangevoerd uit het gebied van de Middellandse Zee, waar in oktober en november nog temperaturen van 25 tot 30 graden mogelijk zijn. In ons land wordt de 25 graden in oktober soms nog overschreden en in november ligt die grens bij 20 graden. Het mooie nazomerweer kan meer dan een week aanhouden, in oktober 1921 duurde het zelfs twee weken. Meestal leidt het rustige weer 's avonds wel tot mist, die door de afnemende kracht van de zon 's ochtends steeds langzamer verdwijnt en zich soms de hele dag weet te handhaven.                    

Weerspreuk Arie Verrips

Heilige Engelbewaarders, sta mij bij,(2-10) en maak de winter rap voorbij.

Satellietbeelden

BuienradarWaarschuwingen
-advertentie-