Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Er is veel bewolking. Er valt af en toe wat lichte regen of motregen. De ZW-wind is vrij krachtig, in het westen soms krachtig. Het is 11 tot 12 graden.
Ook vanavond en van nacht valt er soms wat lichte regen. De WZW-wind blijft door staan. Het koelt nauwelijks af.

De normale minimumtemp. is 1.1, maximum 5.8 graden
De zon komt op om 08:46 uur, gaat onder om 16:31 uur

Morgen

Het is bewolkt. Er valt soms wat motregen of lichte regen. De WZW-wind is meest vrij krachtig. De temperatuur is 11 tot 12 graden.
In de avond en nacht blijft er tamelijk veel bewolking aanwezig. Op de meeste plaatsen alt soms wat lichte regen of motregen. De wind neemt af tot matig. Het wordt 8 tot 9 graden.

De normale minimumtemp. is 1.1, maximum 5.7 graden
De zon komt op om 08:47 uur, gaat onder om 16:31 uur

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

ma di wo do vr





Lichte regen Lichte regen Lichte regen Regenbuien Half bewolkt
min. 10 °C 10 °C 8 °C 4 °C 0 °C
max. 12 °C 12 °C 10 °C 7 °C 5 °C
neerslag 90% 80% 90% 70% 20%
wind WZW 5-6 WZW 5 W 4 NW 4 W 2-3

Weernieuws

Begin astronomische winter.

De astronomische winter begon dit jaar op 22 december om 00.03 uur. We hebben dan ook de kortste dag. De koudste periode van de winter valt gewoonlijk pas tijdens de tweede helft van januari of in februari.

Vooruitblik Kerstweer.
Op 22 december ziet het er naar uit dat het lange Kerstweekeinde wisselvallig weer gaat brengen. Gelukkig zal het niet al te veel regenen.
De kans op een witte kerst is vrijwel nihil!
Het is winderig en de eerste dagen van de week zacht, maar later in de week wordt het voor een paar dagen wat kouder. Heel misschien krijgen we een paar buien, die ook wat natte sneeuw kunnen brengen.

Onstuimig weer maar geen storm.
Het waaide op 12 december flink in onze regio, maar een volle storm was alleen langs de kust aan de orde. In het westen van onze regio zijn in de ochtend windstoten gemeten van 80 tot 85 km/uur. Af en toe werd zowat 90 km/uur gehaald. In het oosten van de regio waren de maximale windstoten veelal 70 tot 80 km/uur. Het weerstation bij Kamerik kwam tot dusver tot 89 km/uur. Aan zee reikten de windstoten tot ruim 100 km/uur.  In IJmuiden was de hoogste windstoot 108 km/uur. Er viel veel regen, overal meer dan 10 mm. In Woudenberg viel zelfs 25 mm, in Odijk 20, in Kamerik 17, in Houten 15, in Jaarsveld 13 mm.

Met de regen werd wel zachte lucht aangevoerd. De temperatuur is opgelopen naar 9 graden.

Opzienbarend weer.
Op 3 december werd het overdag zowaar niet warmer maar kouder. Vanaf rond 09.30 uur begon het in de regio van het oosten uit te vriezen. Net na het middaguur vroor het in de Gelderse Vallei en langs de oostflank van de Heuvelrug 2 graden, terwijl alleen in het uiterste westen van de regio de temperatuur nog net boven nul was. De koudere lucht werd met een oostenwind vanuit Duitsland en Polen aangevoerd. Rond 21.30 uur was de temperatuur in De Bilt al tot -3.0 graden gezakt en dat werd  de laagste waarde van 2014, samen met 31 januari, zeer bijzonder voor een "Biltse" winter! De temperatuur daalde later in de avond en nacht evenwel niet verder, zodat het geen jaarrecord werd.
Overigens is het tijdens het voorbije winterseizoen op 3 december 2013 nog net iets kouder geworden, en wel -3.1 graden.

In Vlissingen begon het later in de middag ook te vriezen. Voor dat station was dat voor het eerst sinds ... 4 april 2013, tijdens het zeer koude voorjaar dat we toen hadden. Hiermee eindigde een vorstvrije periode van maar liefst 608 dagen.

Dankzij de kou overdag werd de gemiddelde etmaaltemperatuur op 3 december wel de laagste van het jaar, en wel -1.2 graad. Dat betekent dat deze winter nu 1.2 zgn. Hellmann-punten heeft gescoord, een maatstaf om het temperatuurkarakter van een winter aan te duiden. Vorig jaar scoorde de winter in De Bilt 0 Helmann-punten en dat is een unicum.
Op 4 december liep de temperatuur in onze regio 's middags overal op tot iets boven het vriespunt. Hiermee werd het dus geen ijsdag en blijft het totale aantal dit jaar staan op 0.

Klimaat

Uitzonderlijk jaar 2014.

We spraken er al een tijd over maar nu de verwachtingshorizon het einde van het jaar nadert, kunnen we met zekerheid zeggen dat het jaar 2014 een stuk warmer wordt dan de vorige recordjaren 2006 en 2007, toen de gemiddelde temperatuur 11.2 graden bedroeg. Dit jaar komen we waarschijnlijk uit op 11.7 graden, ofwel een verschil van maar liefst een halve graad! Laten we de jaarperiode van 1 december  2013 naar 1 december 2014 lopen dan is het gemiddelde zelfs 11.8 graden. December was vorig jaar zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 5.9 graden. Het ziet er naar uit dat december dit jaar eveneens zacht wordt, maar niet zo zacht als vorig jaar. Waarschijnlijk wordt het gemiddelde ongeveer 5.5 graden.

Het aantal vorstdagen, met een minimumemperatuur van beneden nul, wordt dit jaar een record. Tot dusver staan we in De Bilt op 22 vorstdagen. In De Bilt zijn dit er normaal normaal 58. De tot nu toe vorstarmste jaren sinds het begin van de 20ste eeuw zijn 2000 en 2007 met op 35 dagen een minimumtemperatuur van tenminste -0.1 graden, 1988 en 1992 met 34 en 1990 met 33 vorstdagen. Gezien de huidige prognoses gaan we daar dit jaar lang niet meer aan toe komen.
Vorig jaar vroor het in De Bilt op 64 dagen.

Tijdens sommige koude jaren heeft het in De Bilt op ruim 100 dagen gevroren. In 1929 en 1996 vroor het op 101 dagen. In 2010 vroor het nog op 88 dagen. Nemen we het winterhalfjaar bij de kop dan komt het aantal soms nog hoger. Zo scoorde dit in 1923/24 maar liefst 124 vorstdagen en in 1995/96 was dit aantal in De Bilt 106.

Na december 2013 volgde een uitzonderlijk zachte winter en een warm voorjaar, waarin het nauwelijks vroor en bijna niet sneeuwde. Afgezien van een paar verdwaalde sneeuwvlokken heeft het zelfs in de Heuvelrugregio bijna niet gesneeuwd en was er dus ook geen sprake van een sneeuwdek. Dit is een record. Normaal sneeuwt het in onze regio op ongeveer 25 dagen per jaar, oplopend naar 28 tot 30 dagen op de Heuvelrug.

In 1989 en 1990 lag er slechts op een dag sneeuw. In Zeeland en het westen van Zuid-Holland ligt er jaarlijks gemiddeldd maar op 10 dagen sneeuw. In het westen van onze regio is dit rond 20 dagen, op de Heuvelrug tussen 25 en 27 dagen.

Om het temperatuurbeeld van de winter aan te duiden wordt het Hellmanngetal gebruikt. Hierbij worden de gemiddelde etmaaltemperaturen van lager dan 0 graden bij elkaar opgeteld. De winter van 2014 bracht een niet eerder vertoonde score van 0! De winter van 2015 heeft dankzij de bescheiden kou van begin december overigens al wat binnengehaald, en wel 1.5 punt. Een normale winter telt tussen 40 en 100 Hellmann-punten.

Ook dit jaar krijgen we geen witte kerst. SInds 1901 hadden we in Nederland acht keer een geheel witte kerst, waarop er in De Bilt op beide dagen minstens een centimeter sneeuw lag. Sneeuw op een kerstdag komt vaker voor. Tijdens 28 Kerstmissen viel er of lag er sneeuw. De laatste witte kerst in onze regio was in 2010. Ondanks dat de tempreatuur overdag boven nul kwam, was het in onze regio best een mooie witte Kerst. Een jaar ervoor, in 2009 was er ook een witte kerst, maar omdat het toen volop regende en de sneeuw snel weg smolt(er bleef nog net genoeg liggen), was het dat jaar bepaald geen mooie kerst!

December is in het verleden nog wel een stuk warmer geweest dan dit jaar. In 1974 bedroeg het gemniddelde maar liefst 7.3 graden. In recordjaar 2006 was dit 6.5 graden, samen met 2011, goed voor een gedeelde 5e plaats.
Een zeer natte maand lijkt het dit jaar niet te worden, aangezien nr. 10, 1979 op 127 mm staat. Dit jaar is het in onze regio tot dusver hooguit iets aan de natte kant.

Qua zonneschijn wordt december vermoedelijk een middenmoter. Vorig jaar december was het zeer zonnig met in De Bilt 75.5 uren zon, goed voor een tweede plaats. Normaal schijnt de zon in december 49 uur.

Weliswaar is de hoge temperatuur in 2014 uitzonderlijk, maar voor wat betreft de neerslag en zonneschijn valt het allemaal wel mee. In een normaal jaar valt er in De Bilt 832 mm en daar komen we dit jaar waarschijnlijk ietsje boven.

Dit jaar was het wel tamelijk zonnig. Normaal is de zon in De Bilt in een jaar 1602 uur te zien, dit jaar staan we tot 16 december al op 1753 uur. Met de uurtjes die we er vermoedelijk nog bij krijgen is dit evenwel net niet voldoende voor een tiende plaats der zonnigste jaren. In 2003 was de zon in de Bilt zelfs 2021 uur te zien!

De Kerstdepressie is gearriveerd!
Rond en vlak voor Sinterklaas hebben we inmiddels de eerste, dit jaar overigens zeer bescheiden winterprikjes mogen begroeten. We spraken al eerder van de Sinterklaaswinter, die vaak verschijnt.

De komen de tijd blijft ons weer onder invloed van zeer actieve oceaandepressies staan. Dit levert ons zeer zacht weer op met soms temperaturen van boven de 10 graden. Op de Atlantische Oceaan en ook boven de Noordzee brengen deze storm. Zo moesten booreilanden in de wateren bij Schotland hun werkzaamheden vaak staken. Gelukkig bevinden de depressies zich ver genoeg bij ons vandaan om ons voorlopig geen zware storm te brengen, maar op sommige dagen is het weer ook bij ons best onrustig.

Dit onrustige weerbeeld in deze fase van december en de aanloop naar Kerst is trouwens volstrekt normaal. Het is in de klimatologie zelfs zo kenmerkend dat er wel van de Kerstdepressie wordt gesproken. En omdat deze depressies vaak zachte lucht mee brengen loopt zelfs de gemiddelde temperatuur half december iets op, om vervolgens na de kerst nog iets verder te dalen.

De actieve lagedrukgebieden ontstaan doordat in deze tijd van het jaar de temperatuurverschillen tussen de poolgebieden en zuidelijker streken zeer groot zijn. Er ontstaat vaak een zeer sterke stralastroom, die als aanjager fungeert voor het laten ontstaan van diepe oceaandepressies, die vaak snel lopende zogeheten randstoringen hebben die niet alleen veel regen kunnen brengen maar vaak ook veel wind.
Op winters weer hoeft dit jaar tot en met de kerst niet te worden gerekend!

Achtergrond

Geen vorst, toch gladheid en autoruiten krabben?

We maken het dezer dagen mee. De thermometer wijst in de vroege ochtend 1 tot 3 graden boven nul aan. Automobilisten die op weg wilden gaan, kwamen buiten tot de ontdekking dat ze toch autoruiten moesten krabben. Hoe kan dit?

Onder een heldere hemel kan de temperatuur van een autoruit, en ook het metaal, tot onder nul dalen. Dit wordt veroorzaakt door uitstraling maar ook als gevolg van warmteverlies als gevolg van verdamping van vocht. Om dezelfde reden voelen natte kleren en natte handdoeken kouder aan dan droge.

Zodra het na een heldere periode weer bewolkt wordt, bijvoorbeeld als er een bui nadert, stopt de uitstraling. Vaak loopt de luchttemperatuur dan ook weer iets op. De warmtestraling wordt door de wolken weer naar de aarde teruggekaatst.  Hierop smelt het ijs op auto's.

Een ander positief effect is dat, mocht het op wegen en bruggen glad zijn geworden, die gladheid weer (deels) kan verdwijnen. Niet alleen autoruiten kunnen dus bij helder weer met temperaturen van iets boven nul bevriezen maar ook wegen kunnen bij helder weer glad worden. En vaak is het tijdens helder weer vlak aan de grond een paar graden kouder dan op normale waarnemingshoogte.

Wilt u dus zekerder van uw zaak zijn, dan is het in deze winterse tijd niet alleen verstandig om voor vertrek even op de buitenthermometer te kijken of het niet vriest, maar bij temperaturen van iets boven nul ook even naar boven. Ziet u 's morgens vroeg de sterren aan de hemel staan, is het oppassen geblazen en kunnen wegen en paden glad zijn als gevolg van bevriezing!

Weerspreuk Arie Verrips

Zijn er eind december al veel mollen, dan laat de winter met zich sollen.

Satellietbeelden

Buienradar



Waarschuwingen




-advertentie-