Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Er is veel bewolking. Er valt vooral midden op de dag van tijd tot tijd lichte regen. De wind is matig, 3 Bft, in de loop van de dag meestal 4 Bft uit ZW. Het wordt maximaal 18 tot 19 graden.

Tijdens de avond is het op veel plaatsen droog, maar het blijft aan de bewolkte kant. In de nacht klaart het steeds meer op. De ZW-wind neemt af tot zwak. Het koelt af naar rond 13 graden.

Normale minimumtemp. 12.3, maximum 20.3 graden
Zon op 06:48 uur, zon onder 20:32 uur

Morgen

Het is half tot zwaar bewolkt. Op veel plaatsen vallen er een of een paar buien, waarbij er vooral in de middag kans is op onweer. Bij een matige W- tot NW-wind, 3 Bft wordt het maximaal rond 19 graden.

Tijdens de avond verdwijnen de buien en klaart het steeds meer op. In de nacht zijn er flinke opklaringen. De NW-wind neemt af tot zwak en het koelt af naar circa 11 graden.

Normale minimumtemp. 12.2, maximum 20.2 graden
Zon op 06:50 uur, zon onder 20:30 uur

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

za zo ma di wo

Lichte regen Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt
min. 14 °C 13 °C 11 °C 12 °C 12 °C
max. 19 °C 19 °C 19 °C 20 °C 22 °C
neerslag 70% 50% 20% 10% 10%
wind ZW 3-4 NW 3 NW 2 N 2 O 2-3

Weernieuws

September belooft beterschap.

Augustus sluit gelukkig met minder koel weer af dan we de laatste weken zo vaak hebben gehad. Tijdens het laatste weekeinde van de maand halen we waarschijnlijk de 20 graden nog net niet, maar september belooft beterschap. De hele werkweek zal de temperatuur in de middag oplopen tot aan of enkele graden boven de 20 graden.
De kans op buien is niet groot meer, de zon is elke dag te zien. Gelukkig is er dus toch nog wat nazomerweer op komst. Hoe lang de betere fase van het weer zal duren is nog onzeker, maar het is niet erg waarschijnlijk dat het betere weer ook na volgende week nog stand houdt.

Het al lange tijd aanhoudende wisselvallige weer heeft er voor gezorgd dat augustus veel te nat en te koel zal scoren. Het wordt dan de eerste te koude maand van het jaar. Opvallend is dat het met het aantal uren zonneschijn deze maand wel goed zit.

Ook in de rest van Europa blijft het weer van slag. Tot in delen van het Middellandse Zeegebied is het zomerweer niet zoals het daar gebruikelijk is. Wel is het erg warm in Griekenland en Turkije.

Klimaat

Augustus eerste koude maand van het jaar.

Voor het eerst dit jaar hebben we een te koude maand. Nadat alle zeven voorgaande maanden te warm waren wordt augustus ruim een graad te koud. Jammer dat het net uitgerekend een maand is waarin veel mensen nog met vakantie zijn of waren. Overigens is het vakantieweer ook in andere delen van Europa niet goed.

Normaal gesproken heeft augustus een gemiddelde maandtemperatuur van 17.5 graad. Dit jaar wordt dit ongeveer 16.2 graden.

Ook over de overvloedige regenval, vooral in de vorm van buien, hebben we met recht te klagen. In De Bilt viel deze maand al 142 mm terwijl dat normaal 73 mm is. Elders in de regio vielen min of meer vergelijkbarte hoeveelheden. Landelijk gezaien zitten we hiermee ongeveer in de middenmoot. In delen van Noord-Holland en Limburg was het veel natter dan bij ons. Erg veel zal er de laatste dagen van de maand evenwel niet meer bij komen. Het buiige karakter van de regenval - vaak stortbuien - blijkt uit het aantal uren dat er regen viel. Tot dusver regende het 57 uren, normaal voor de hele maand is dit 38 uur. Het regende dus harder dan normaal.

We hebben ondanks de vele regens toch niet te klagen over het aantal uren zonneschijn. We hebben tot en met 27 augustus 179 uur zon gehad, dat is iets meer dan normaal. In de hele augustusmaand schijnt de zon gewoonlijk 188 uur.

Achtergrond

Mist.

Later in de zomer en vooral in het najaar neemt de kans op mist tijdens de avond, nacht en vroege ochtend steeds meer toe. De nachten worden snel langer(circa vier minuten per dag) en de zon komt steeds lager aan de hemel te staan, zodat het 's nachts steeds verder kan afkoelen. De zon levert vanaf september overdag gewoonweg niet genoeg energie meer om het warmteverlies tijdens de nachten te compenseren. De middagtemperaturen worden tijdens een heldere periode, zeker vanaf later in september, dan ook steeds lager.

Als de lucht zover afkoelt dat deze verzadigd raakt, komt het tot mist. In de zomer en in september blijft het vaak bij mistbanken, die in de loop van de ochtend weer verdwijnen.

Je ziet vaak mist in de buurt van waterplassen en sloten. Dat komt omdat water langzamer afkoelt dan land. Vergelijk het met een stomende badkuip vol warm water. Bovendien stroomt koude lucht boven de landerijen vanzelf naar het laagste punt, de sloten en raakt al snel verzadigd. Al vrij snel in het najaar kan de tijdens de nacht gevormde mistlaag zo dik worden, dat de zon niet meer in staat is om de mist op te ruimen.

Het is overigens een misvatting dat mist keurig door de zon wordt weggebrand en dus van bovenaf oplost. Mist lost vanaf de grond op, als gevolg van warmtestraling van de zon, die door de mistlaag door dringt en aldus de vochtige luchtlaag van onderen opwarmt, waardoor de relatieve vochtigheid daalt en de lucht niet meer verzadigd geraakt. De ondergrond en het erboven liggende luchtlaagje wordt verwarmd, en de mistlaag wordt als het ware iets opgetild. De mist gaat dan eerst over in laaghangende bewolking en die verdwijnt vervolgens snel, zodra de zon goed doorbreekt.

Ook een toename van de wind kan mist doen oplossen. De mistlaag wordt dan gemengd met drogere lucht erboven, zodat de totale luchtlaag niet meer verzadigd wordt. Mist, en ook dauw geeft vooral in bosrijke gebieden prachtige beelden te zien, zeker als de zon op een gegeven moment weet door te breken. Prachtig bedauwde spinnenwebben en dunne takjes, planten, beschenen door een flauw schijnende zon brengen sommige mensen in vervoering.

Weerspreuk Arie Verrips

Voel je in augustus de zuidwester stoten, dan is een witte kerst niet uitgesloten.

Satellietbeelden

BuienradarWaarschuwingen
-advertentie-