Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Vanavond is er een afwisseling van wolken en opklaringen. Het blijft droog. Vannacht zijn er flinke opklaringen en een paar mistbanken. De O-wind is meest zwak. Het koelt af naar 12 tot 13 graden op de Heuvelrug en rond 14 graden elders.

Normale minimumtemp. 10.7, maximum 18.6 graden
Zon op 07:16 uur, zon onder 19:53 uur

Morgen

De ochtend begint met opklaringen en op diverse plaatsen mist. De temperatuur is rond 14 graden.

Overdag zijn er perioden met zon, waarbij er in de loop van de dag stapelwolken ontstaan. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft uit O. Het wordt maximaal rond 24 graden.

Tijdens de avond en nacht zijn er flinke opklaringen. In de nacht ontstaat er op diverse plaatsen mist. De O-wind is meestal zwak. Het koelt af naar rond 14 graden.

Normale minimumtemp. 10.7, maximum 18.5 graden
Zon op 07:17 uur, zon onder 19:51 uur

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

di wo do vr za

Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt
min. 13 °C 13 °C 14 °C 14 °C 14 °C
max. 24 °C 24 °C 23 °C 22 °C 22 °C
neerslag 40% 10% 10% 50% 40%
wind O 2-3 O 2-3 O 2 ZZO 2 W 2

Weernieuws

Vereniging van weeramateurs (VWK) viert haar jubileum.

De vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) bstaat dit jaar 40 jaar. Reden voor een feestje en dat wordt gehouden op 25 oktober in de Universiteit van Utrecht. Naast leden zijn ook niet-leden welkom. Men kan zich opgeven op de site van de VWK, http://www.vwkweb.nl . Ook het programma is al op de site te lezen.
De dagvoorzitter is de bekende weervrouw Helga van Leur.

De Lustrumcommissie is hard aan het werk om 25 oktober tot een onvergetelijke dag te maken. Het programma is gereed en een goede reden om nu in te schrijven.

Er zijn stands met weergerelateerde onderwerpen en er is genoeg ruimte en tijd om te netwerken en bij te praten.

Op 25 oktober gaan om 10.00 uur de deuren open voor het jubileumcongres van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie dat als thema heeft: Weer en Maatschappij. De Lustrumcommissie is druk bezig om alles te organiseren en hulp van leden is van harte welkom.

De bijeenkomst zal plaatsvinden in het Ruppertgebouw / Educatorium van de Universiteit Utrecht aan de Leuvenlaan 19.

De VWK heeft daar de beschikking over het auditorium (278 personen) en 5 kleine zaaltjes voor 25 personen.

Deze locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of met de auto. Ons lustrum wordt ondersteund door het Institute for Marine and Atmospheric Research Utrecht (IMAU) faculteit van de Universiteit Utrecht.

Klimaat

Deze september net als in 2006?

Juli 2006 bracht veel warm weer, net als dit jaar. En augustus 2006 werd bijzonder nat en veel koeler. Hetzelfde gebeurde dit jaar, al werd het niet zo nat als in 2006. September 2006 bracht veel mooi najaarsweer. Op 26 dagen kwam het kwik in De Bilt zelfs hoger dan 20 graden en op 8 dagen werd de zomerse grens van 25 graden overschreden.†Dit is een†prestatie die in menig zomermaand niet eens wordt gehaald. Dit jaar doet september het ook prima, al is het niet zo warm als in 2006. In 2006 scoorde september als geheel een gemiddelde temperatuur van 17.9 graden en dat is†sinds 1706†nooit in een andere septembermaand gemeten.
De kans is aanwezig dat september dit jaar warmer wordt dan in augustus. We zouden dan op een gemiddelde uit moeten komen van hoger dan 16.1 graden.

De prangende vraag is dan natuurlijk wat de herfst verder gaat doen, en de komende winter. Oktober 2006 was eveneens zeer zacht. Met een gemiddelde van 13.6 graden werd het de op een na zachtste maand ooit. En ook november was zeer zacht. Deze maand kwam op de derde plaats der zachtste maanden.

De winter van 2006/2007 stelde vervolgens niets voor. Deze werd zelfs nog wat zachter dan de winter van afgelopen jaar met een gemiddelde van 6.5 garden, warmee het de zachtsate winter ooit werd. Vorig jaar had de winter een gemiddelde temperatuur van 6.0 graden.

Met de nodige slagen om de arm, en ook gekeken naar de rangschikking waarin koudere en zachtere winters voorkomen kan worden gesteld dat de kans op (opnieuw) een zachte of zeer zachte winter groot is!

Prima eerste decade van september!
De eerste decade van deze maand, van 1 t/m 10 september, bracht veel mooi nazomerweer. Regenen deed het nauwelijks, op sommige plaatsen in onze regio†zelfs helemaal niet! De temperatuur was bijna twee graden boven normaal en kwam in De Bilt†uit op 16.3 graden. Het gemiddelde was hiermee zelfs†ietsje hoger dan†de normale temperatuur†voor augustus, die 16.1 graden bedraagt.

Ook aan zonneschijn was er geen gebrek - ondanks een paar sombere dagen. In totaal was er 56 uur zon. In heel september schijnt de zon gemiddeld 138 uur. We hadden hiermee†ongeveer 20 procent meer zon dan normaal.

Gezien de vooruitzichten voor de komende tijd kon september dit jaar wel eens een heel mooie maand gaan worden!

Achtergrond

Mooi najaarsweer.

Dit jaar hebben we - na de verregende en koele augustusmaand - mooi septemberweer. Dit hebben we te danken aan een gunstige luchtdrukverdeling. Boven de Alpen en Zuidoost-Europa is de luchtdruk relatief laag, boven de Noorse Zee, ScandinaviŽ en Rusland is de luchtdruk hoog. Bij ons levert dit vaak een noordoosten- tot oostenwind op. Alleen als de wind tijdelijk vanuit noordwest of noord waait, stroomt er vochtige zeelucht ons land binnen, maar zodra de wind (weer) noordoost of oost wordt, komt de lucht vanuit Noordoost- en Oost-Europa. Deze is veel droger zodat de zon meer kansen krijgt.

In de zomer levert dit mooi en warm zomerweer op, maar in de winter, wanneer het vasteland van Europa flink is afgekoeld, staat het garant voor koud winterweer. Ligt er in Midden en Oost-Europa bovendien veel sneeuw dan kan de vorst zo streng zijn dat we kans maken op een Elfstedentocht.

In september is het in Oost-Europa doorgaans†nog vrij warm en heeft de zon bij ons nog wel kracht, zodat er bij ons mooi nazomnerweer is. Vaak houdt dit mooie nazomerweer - zo ook dit jaar - langer stand.

In oktober, wanneer het vooral in Rusland en omgeving snel afkoelt, en de zonnestraling snel aan kracht verliest, voelt een oostenwind bij ons vaak al vrij koud aan. Wil het bij ons nog warm weer zijn dan moet de anvoer komen vanuit het nog altijd warme Middellandse Zeegebied.

Een oostenwind in november brengt ons doorgaans de eerste serieuzere vorst, al gebeurt het maar zelden dat het ook overdag blijft vriezen. Toch kan het wel, zoals half november 1993 en ook de eerste dagen van 1980 was het in ons land erg koud. Het bleef toen enkele dagen ook overdag vriezen, op diverse plaatsen kwamen we op de schaats. Het nog aanwezige blad vroor letterlijk van de bomen. Op 4† november 1980 viel er vervolgens zelfs een dik pak sneeuw. Overigens zegt een dergelijk scenario niets over de opvolgende winter. Zo bracht de echte winterperiode in 1980/81 weinig winterweer en ook na de vroege novemberkou in 1993 bleef het lang zacht. Pas in februari 1974 ging het weer een tijdje winteren.

Weerspreuk Arie Verrips

Blijven de zwaluwen lang, wees dan voor de winter niet bang.

Satellietbeelden

BuienradarWaarschuwingen
-advertentie-