Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Er is meestal veel bewolking, waaruit soms wat lichte regen of motregen kan vallen. De ZW-wind is matig. Het wordt rond 19 graden.
Tijdens de avond en nacht blijft er veel bewolking. Er valt soms wat motregen of lichte regen. De ZW- tot W-wind is matig, landinwaarts 's nachts meest zwak. Het wordt rond 15 graden.

Normale minimumtemperatuur: 11.6, maximum 19.9 °C.
De zon komt op om 05:21u gaat onder om 22:04u.

Morgen

Het is wisselend bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De W-wind is matig. Het wordt rond 19 graden.
Tijdens de avond en nacht is er tamelijk veel bewolking, waarbij er wat lichte regen kan vallen. De W-wind is matig. Het wordt 13 tot 14 graden.

Normale minimumtemperatuur: 11.7, maximum 20.0 °C.
De zon komt op om 05:21u gaat onder om 22:04u.

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

za 24 jun zo 25 jun ma 26 jun di 27 jun wo 28 jun

Bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Regenbuien Regenbuien
min. 16 °C 15 °C 14 °C 13 °C 13 °C
max. 19 °C 19 °C 19 °C 20 °C 19 °C
neerslag 50 % 30 % 40 % 70 % 80 %
wind ZW 4 W 4 W 3 NW 3 ZW 3

Weernieuws

Extreme warmte.

Tijdens de nacht naar 22 juni is het in onze regio extreem warm gebleven. Op veel plaatsen was het in de nanacht nog altijd 21 graden. In de stad Utrecht bleef het op veel plaatsen 23 graden. Nog warmer bleef het plaatselijk langs de westkust en in grote delen van het Rijnmondgebied. Hier bleef de temperatuur tussen 23 en 24 graden. Ook in Wijk aan Zee bleef het zo warm. De warmte was het gevolg van aanvoer van extreem warme lucht op enige hoogte. Zelfs op 1000 meter hoogte was de temperatuur nog zo'n 23 graden.

Overdag werd het op veel plaatsen in onze regio tropisch warm. In De Bilt werd het 30.8 graden, maar het is geen record voor deze datum. In Cabauw werd het 29.7 graden. In Noord-Brabant en Limburg, en ook in oost-Twente werd het plaatselijk rond 35 graden. In Ell en Eindhoven werd het 35.0 en in Arcen 35.2 graden.
Tegen de avond verschenen er korte, maar soms felle onweersbuien die de warmte verdreven. Er waren in onze regio enkele blikseminslagen die brand veroorzaakten. Veel regen brachten ze niet. In Houten, Odijk en Maarn viel 5 mm regen. Na de buien was het nog 20 graden.

Lokale hitegolf.
Als het in De Bilt in een periode van vijf dagen met 25 graden of hoger, waarvan het bovendien op drie dagen 30 graden of meer wordt, spreken we van een officiële hittegolf. Deze hittegolf blijft dan voortduren totdat de maximumtemperatuur niet meer boven de 25 graden komt.

In De Bilt is het bij een tropische dag gebleven. Alleen op de Heuvelrug waren er plaatselijk drie tropische dagen en samen met twee zomerse dagen leverde dit een lokale hittegolf op.

In het zuiden van het land, met name in Noord-Brabant en vooral Limburg is het donderdag wel een lokale/regionale hittegolf geworden. Donderdag werd het er zelfs 35 graden en de voorgaande twee dagen waren er ook al tropisch warm.

Het nationale hitteplan was dan ook ook voor onze regio tot en met donderdag van kracht. Hierin staan activiteiten en aanbevelingen die tijdens de huidige warme periode wenselijk en/of aan de orde zijn.

Klimaat

Juni mooie zomermaand in jojo-zomer.

De zomer van dit jaar biedt een uitermate wisselend weerbeeld. Prachtige, warme tot zeer warme zomerdagen worden afgewisseld door koele dagen met veel bewolking en soms een bui, terwijl het ook soms flink waait. Met dit uiterst wisselende weerbeeld kan het zo wel een jojo-zomer worden genoemd.

Later deze maand kregen de warme perioden meer body. Er was op delen van de Heuvelrug zelfs een lokale hittegolf en dat is het geval als er in een periode van vijf dagen tenminste drie dagen zijn met 30 graden of hoger en het de overige dagen tenminste 25 graden wordt.

De onweersbuien die de hitte verdreven stelden niet veel voor. De laatste week van juni wordt er ook niet heel veel regen verwacht. Als dit, en ook de rest van de verwachtingen inderdaad uitkomen dan wordt juni uiteindelijk een droge en ook een zeer warme en zonnige maand, vrijwel ideaal voor de vroege vakantiegangers. De in juni vaak zo kenmerkende "Schaapscheerderskoude" met koel en wisselvallig weer stelde dit jaar dus maar weinig voor.

Tot en met de 22e is juni al tweëenhalve graad te warm. Het normale temperatuurgemiddelde is 15.6 graden. Verder is er dankzij plaatselijke plensbuien wel ongeveer de normale hoeveelheid neerslag voor een halve maand gevallen, maar daarna is het vrijwel droog gebleven. De Bilt staat na de 22e op 40 mm en daar komt de komende tijd niet veel bij, zodat de maand wel droog zal worden.

Ook hebben we al duidelijk meer dan de normale hoeveelheid zon gehad. We staan na de 22e op 190 uren zon, terwijl in een gemiddelde junimaand de zon in De Bilt 194 uur te zien is. Het wordt de laatste week van de maand weliswaar niet meer zo zonnig, maar omdat we de normale aantallen uren zonneschijn op de 23e al hebben binnengehaald, wordt juni een zonnige maand.

Achtergrond

Astronomische zomer van start.

Nadat op 1 juni de meteorologische zomer van start ging, begon op 21 juni om 06.24 uur de astronomische zomer. Op dat moment staat de zon het meest noordelijk van de evenaar. En wij hebben dan de langste dag. Om 05.20 uur komt de zon op en deze gaat pas om 's avonds 22.04 uur onder.
Op 22 september begint de astronomische herfst, om precies te zijn om 22.02 uur.
Vervolgens begint de astronomische winter op 21 december om 17.28 uur.

Elk jaar hebben we andere tijdstippen en dat komt omdat een astronomisch jaar niet precies 365 dagen telt maar ongeveer zes uur meer! En zo begint de astronomische zomer volgend jaar op 21 juni pas om 12.07 uur en eindigt pas op 23 september om 03.54 uur. En zelfs op dat punt zijn er nog kleine verschillen. Die worden veroorzaakt doordat de baan van de aarde om de zon niet precies rond is, terwijl de aarde ook nog enigszins om haar as schommelt.
En om de astronomische seizoenen niet steeds meer uit de pas te laten lopen is er om de vier jaar een schrikkeldag in februari, de 29e.

Weerspreuk Arie Verrips

Weerfoto U Vandaag

Heeft u een mooie weerfoto voor onze uitzending?
Stuur deze dan op naar weerfoto@rtvutrecht.nl

Satellietbeelden


Waarschuwingen
-advertentie-