Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Vanavond drijft er regelmatig bewolking over. Op sommige plaatsen valt een buitje. Vannacht neemt de bewolking langzaam verder toe. Bij een zwakke tot matige NO-wind koelt het af naar rond 17 graden.

Normale minimumtemp. 13.7, maximum 22.5 graden
Zon op 05:50 uur, zon onder 21:42 uur


Morgen

De ochtend begint met nog plaatselijk een straaltje zon.
Overdag is er meestal veel bewolking. Er valt af en toe een tijdje regen of een bui, mogelijk met onweer. De NO-wind is matig, meest 3 Bft. Het wordt maximaal 23 graden.

Tijdens de avond valt er op diverse plaatsen nog een bui. In de nacht is het op de meeste plaatsen droog. De wind is meestal zwak uit NO tot O. Het koelt af naar rond 16 graden.

Normale minimumtemp. 13.8, maximum 22.6 graden
Zon op 05:51 uur, zon onder 21:41 uur

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

do vr za zo ma

Half bewolkt Regenbuien Regenbuien Regenbuien Regenbuien
min. 18 °C 17 °C 16 °C 16 °C 15 °C
max. 27 °C 23 °C 24 °C 23 °C 22 °C
neerslag 10% 90% 50% 80% 60%
wind NO 3 NO 3 OZO 2 W 3 NW 3

Weernieuws

Veel regen in warme julimaand.

Na het warme weer van voor en tijdens het weekeinde was het maandag veel minder warm. Bovendien viel er in de middag en avond veel regen. Op veel plaatsen in de regio viel 15 tot ruim 20 mm regen. Vanuit Breukelen kwam zelfs een melding van 30 mm regen. In het zuidwesten van de regio en in de Heuvelrugrego/Gelderse Vallei viel wat minder regen. In De Bilt viel 22, in Cabauw 10 mm. Op Schiphol viel maar 6 mm. Langs de oostgrens van het land viel op diverse plaatsen rond 30 mm.

Vanaf dinsdag keert het warme en droge weer terug. Dagelijks wordt het 25 graden of warmer zodat juli dit jaar opnieuw een te warme maand gaat worden.

Stortbuien boven Utrecht-stad.
Na een zomerse dag waarin het in onze regio op veel plaatsen  27 graden(De Bilt 27.2 en Cabauw 26.7 graden) werd, ontwikkelde zich halverwege de avond boven Utrecht een flinke stortbui. Het regende zo hard dat wegen op sommige plaatsen in rivieren veranderden. Laag gelegen plekken als de Beerenkuil kwamen deels blank te staan. Er viel 10 tot 20 mm. De bui bleef langere tijd boven de stad hangen en trok vervolgens langzaam  naar het noorden. In Maarssen viel nog meer, 24 mm en in Hollandse Rading 22 mm. De verschillen in neerslaghoeveelheid waren weer groot. Zo regende het nog wel even flink in Zeist-west maar in Zeist-oost bleef het helemaal droog. Ook ten westen en zuiden van de stad Utrecht viel niets of maar weinig regen.

Tweede tropische dag.
Zaterdag, 19 juli werd het in onze regio opnieuw tropisch warm. Op sommige plaatsen op de Heuvelrug werd het zelfs 35 graden, zoals in Soesterberg, Den Dolder en Maarn. In De Bilt werd het 32.1 graden, in Cabauw zelfs 34.1 en bij Achterberg 33.7 graden. In Zeist werd het 34.4 graden. Op Schiphol werd het  33.7 graden.

Opvallend warm werd het aan de kust. Dit had vooral te maken met de aflandige wind en het feit dat sommige weerstations opgesteld staan in de relatief warme duingebieden. Zo werd het in Hoek van Holland met 36.5 graden het warmst in ons land. In  Wijk aan Zee werd het 35.0 graden en ook in het Groningse Nw. Beerta werd het met 35.1 graden erg warm, meer nog dan in Limburg, waar het 33 tot 34 graden werd.

Eerste tropische dag in De Bilt.
Vrijdag was het voor het eerst in dit zomerseizoen de temperatuur in De Bilt tot boven de 30 graden gestegen en dat betekende een eerste tropische dag. Het werd op het KNMI 31.1 graden. In Cabauw werd het 31.6 en op Schiphol 31.1 graden. In onze regio werd het op de Heuvelrug het warmst. In het gebied rond Soest, Den Dolder,  Soesterberg en Maarn werd het (afgerond) 34 graden, net als in de binnenstad van Amersafoort. In Utrecht-stad werd het 33 graden.
Landelijk werd het in Hoek van Holland het warmst, 33.6 graden. Dit zien we in de zomer vaker bij oostenwind. In Eindhoven werd het 33.0 en op vliegveld Maastricht 33.2 graden.
Op zaterdag volgde er nog een tweede tropische dag maar tot een hittegolf komt het niet. Hiervoor zijn drie tropische dagen nodig. Zondag wordt het minder warm.

De avcond van vrijdag 18 juli verliep eveneens opmerkelijk warm. Zo was het tegen 23.00 uur, het moment dat veel mensen naar bed gaan, op veel plaatsen nog steeds 27 graden, in het stedelijk gebied van Utrecht en Amersfoort 28 grtaden. Alleen op de Utrechte Heuvelrug koelde het wat meer af. Zo was het op dat tijdstip in Hollandse Rading, Maarn en Soesterberg 23 graden.

KNMI en RIVM waarschuwen voor hitte.
Het KNMI en RIVM waarschuwen voor de hitte die de komende dagen wordt verwacht. Vrijdag en zaterdag wordt het op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden.

Zondag doet de temperatuur een stapje terug en is er kans op onweer, maar het ziet er naar uit dat de zomerse warmte ook volgende week aanhoudt. Ook ‘s avonds blijft het warm en komt de temperatuur op veel plaatsen nauwelijks onder de 20 graden. Het KNMI spreekt van een tropische nacht als de minimumtemperatuur 20 graden of hoger is.

In het hele land is het Nationaal hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Meer informatie over het hitteplan is te vinden bij het RIVM.

Ondanks de flinke regenbuien eerder deze maand is de bodem in sommige delen van Nederland nog steeds droog. Het KNMI brengt de droogtesituatie in ons land in kaart met het tekort aan neerslag. Het potentieel neerslagtekort wordt berekend uit de hoeveelheid regen verminderd met de verdamping gedurende het groeiseizoen tussen april en september.

In de westelijke helft van het land is het neerslagtekort opgelopen tot 100 á 150 mm. In het oosten is meer regen gevallen en is op een aantal plaatsen sprake van een neerslagoverschot. Door het zonnige en zeer warme weer zal er de komende dagen veel water verdampen (zo’n 3 tot 5 mm per dag) waardoor het neerslagtekort snel oploopt.

Opnieuw warm weer, maar geen hittegolf.
Het weer kent deze zomer zijn up en downs. Enkele warme dagen wisselen minder warme dagen af. Tot dusver is er nog geen sprake geweest van een langdurige warme periode. Toch zal menigeen niet klagen want niet iedereen houdt van erg warm weer. Er valt regelmatig regen zodat de tuin, de akker en de natuur niet te droog worden.

De minder warme dagen zijn niet al te koel. Dagelijks haalden we nog wel een middagtemperatuur van ruim 20 graden, zodat het er op lijkt dat juli de 7e opeenvolgende maand van dit jaar wordt waarin het gemiddeld warmer is dan normaal.

Het lijkt er nu op dat we aan het begin staan van een langduriger warme periode.
Dagelijks wordt het nu warmer en zo scoren we weer een paar zomerse dagen. Woensdag was de eerste. Vrijdag en zaterdag zitten er zelfs weer tropische dagen in het verschiet met een temperatuur van 30 graden of hoger.
Een hittegolf gaan we niet scoren. Hiervoor zijn in een periode van vijf dagen drie tropische dagen vereist. Die waarde gaan we zondag niet halen. Waarschijnlijk wordt het die dag ook niet zomers warm.

Na het weekeinde komen de maximumtemperaturen de hele komende werkweek weer tot iets boven de 25 graden. Bovendien is de regenkans de hele volgende week maar klein. Vakantiegangers in onze regio hebben dan ook geen reden tot klagen.

Klimaat

Hondsdagenweer en hittegolven.

We naderen de doorgaans warmste periode van het jaar. In onze regio wordt het dan gemiddeld dagelijks 22 tot 23 graden en de nachten zijn doorgaans zwoel. Het weer van de afgelopen†week†deed vaak al aan hondsdagenweer denken. Ook andere klimatologisch opvallende perioden zoals de Schaapscheerderskoude en de IJsheiligen leken dit jaar wat eerder te vallen dan gebruikelijk. Tijdens de Hondsdagen is er vaak een wat onstandvastig en tamelijk warm weertype met geregeld onweersbuien.

De Hondsdagenperiode loopt van van ongeveer† 20 juli tot 20 augustus(soms wat eerder). In deze periode komt de heldere Hondsster Sirius, in het sterrenbeeld de Grote Hond, tegelijk met de zon op en is dus niet zichtbaar. De Grieken en Romeinen beschouden deze periode in het jaar als een met grote hitte. In ons land is het doorgaans de warmste periode in het jaar. De normale maximumtemperatuur is in onze regio dan 22 - 23 graden. Tijdens de nachten wordt het vaak niet kouder dan een graad of 14.

Voor de oude Egyptenaren vielen de Hondsdagen samen met de jaarlijkse overstromingen van de Nijl. Deze overstromingen, toen het Nassermeer nog niet bestond, waren het gevolg van seizoensregens in EthiopiŽ, de zuidelijke Soedan en vooral de omgeving van het Victoriameer. In Egypte zelf valt het hele jaar door nauwelijks regen.

In ons land heeft het weer vaak een wat broeierig karakter, waarbij het vaak tot soms†flinke onweersbuien komt. Toen er nog geen koelkasten waren was dit de tijd waarin het voedsel snel bedierf. In verscheidene landen had men vroeger de gewoonte om honden tijdens de Hondsdagen muilkorven om te doen uit vrees voor hondsdolheid. Maar de Hondsdagen hebben verder niets te maken met honden, al kan het tijdens een onweer hondenweer zijn.

Het woord honde(n)weer, dat er volgens de nieuwe spelling een n heeft bijgekregen, is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer, dat slecht weer betekent. In het Fries bestaat het woord ungetiid,dat was de zomerperiode tijdens de hooioogst.

Dit jaar hebben we in feite al lange tijd Hondsdagenweer. Dit komt door de vaak kouder dan normale bovenlucht, waardoor de lucht vaak onstabiel is of wordt, met name als de zon enige tijd schijnt of boven warm zee- of IJsselmeerwater. Deze onweersbuien kunnen zeer veel regen brengen. Bijna alle extreem grote neerslaghoeveelheden vielen tijdens de Hondsdagen. Het meest extreme voorbeeld is wel op 3 augustus 1948 toen er in Voorthuizen 208 mm regen viel en ook in Putten viel meer dan 100 mm. In De Bilt viel daarentegen maar 8 mm. Bovendien was het met maximumtemperaturen van 18 graden helemaal geen warme dag.

Na de lange hittegolf in juli 2006 sloeg tijdens de laatste dagen van de maand het weer om en volgde een extreem natte augustusmaand met in onze regio in vijf weken tijd op diverse plaatsen ruim 300 mm regen. Herhaaldelijdk kwam het tot wolkbreuken. De regenperiode begon op 28 juli toen aan het begin van de avond buien tussen Wijk bij Duurstede en de omgeving van Maarn 70 - 100 mm regen achterlieten. Fruittelers in het Krommerijngebied kregen vooral rond Cothen veel hagelschade, campings in Leersum liepen deels onder water†en rond Maarn werden bomen deels ontbladerd door de vallende grote hagelstenen. In Driebergen bleef het die avond echter droog! In het Zeeuwse Schoondijke viel die maand 320 mm regen. Bijna werd het record van augustus 2004(325 mm in Maasland, in het Westland) verbeterd.

Bijna alle lange†hittegolven vielen tijdens de Hondsdagen. De langste, 18 dagen,†is die in 1975. Die duurde van 29 juli tot en met 15 augustus.† De hittegolf van juli 2006 duurde 16 dagen (15 tot en met 30 juli), maar het was de tweede in een reeks(de eerste duurde van 30 juni tot en met 6 juli)†en ook de lange hittegolf van 2003 (14 dagen) viel tijdens de Hondsdagen. De enige lange hittegolf die niet in de Hondsdagen viel, was die van 1976. Die duurde van 23 juni tot en met 9 juli.
Opmerkelijk was ook de augustusmaand van 1997. Het werd met een gemiddelde tempratuur van 20.5 graden de warmste augustusmaand ooit, maar de hittegolf die erin voorkwam duurde niet zo lang,†9 dagen, gelegen tussen 5 en 13 augustus. De warmste zomermaand ooit is†juli 2006. De gemiddelde temperatuur van die maand bedraagt 22.3 graden. In 1947 was er een hittegolf van 11 tot 27 augustus, dat waren dus 17 dagen. Dat was de vierde tijdens een zeer warme en ook lange zomer.

In ons land zijn er vanaf 1901 in totaal 38 hittegolven geweest. Men spreekt van een hittegolf als het op vijf dagen achtereen minstens 25 graden is geworden, waarvan drie 30 graden of hoger(tropisch).

Achtergrond

Interessante weerdagen.

We hebben vorige week - althans voor weerkundigen - een paar interessante weerdagen gehad. Er waren plaatselijke onweersbuien met veel regen en grote verschillen in neerslag over korte afstand. En we krijgen wederom de warmte terug.
In het verleden zijn er in† deze tijd van het jaar natuurlijk wel meer boeiende weerdagen geweest. We lichten er eens een paar voor u uit.

Op de 16e juli van het jaar 1987 begon in Noord-Holland een week met vrijwel dagelijks zware onweersbuien, die zeer veel regen achterlieten.
Op de 17e viel er wel heel erg veel regen met op veel plaatsen dagsommen van
ruim boven de 50 mm met zelfs uitschieters boven de 100 mm. Op sommige plaatsen viel in een week tijd meer dan 200 mm neerslag. In Almere viel er op de 21e
van die maand ruim 110 mm water in ruim 12 uur, nadat er de voorgaande dagen
ook al 100 mm was gevallen. In Noord-Holland werd op de 17e in Spierdijk (bij
Obdam) 125 mm regen afgetapt. In Westmaas, bij Rotterdam, viel op die dag 117
mm. In deze week kwam Volendam voor een deel blank te staan, terwijl er in Purmerend vrijwel niets viel. De oorzaak van al die regen was een depressie met bijbehorende koudeput boven de Noordzee, die voor een uitzonderlijk onstabiele atmosfeer zorgde. In het Gelderse Oldenbroek leverde dat op de 17de ook nog een zware windhoos op.
In 1954 daalde op deze en de volgende dag de luchtdruk in De Bilt naar een onzomerse waarde van 989,2 hPa.

In 1964 trokken op de 18e juli†zeer zware onweersbuien van zuidwest naar noordoost over ons land, onder meer gepaard gaande met een windhoos boven
Schouwen-Duiveland. Na windstilte traden windstoten op tot 110 km/uur. Het was
letterlijk stilte voor de storm. Voor de buien uit was het windstil en de temperaturen
varieerden van 28 graden in Den Helder tot 32 graden onder meer in De Bilt.
Er kwam 's middags een zeer dreigende lucht opzetten, waarna het vooral in Zuid-Holland raak was. De zeer zware windstoten waren krachtiger dan in een gemiddelde herfststorm, zodat er veel schade ontstond. Lokaal werden zelfs enkele bliksemontladingen per seconde gezien!! Een onweersneus (zeg maar gok) van 6 hPa was eveneens extreem.

Weerspreuk Arie Verrips

Is juli heet en droog, dan houdt de winter kwaad betoog.

Satellietbeelden

BuienradarWaarschuwingen
-advertentie-