Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Vooral landinwaarts zijn er vanmiddag vrij veel stapelwolken, in het westen van de regio is de zon het meest te zien. Het blijft droog. De W- tot NW-wind is zwak. Het wordt maximaal 20 graden.

Vanavond klaart het flink op. Bij een zwakke NW- tot N-wind koelt het af naar rond 12 graden in de Ronde Venen en Utrecht-stad en 8 graden plaatselijk op en net oost van de Heuvelrug.

Normale minimumtemp. 12.2, maximum 20.1 graden
Zon op 06:52 uur, zon onder 20:27 uur

Morgen

De ochtend begint met opklaringen en wat wolkenvelden. Er is nauwelijks wind. De temperatuur is rond 11 graden.
Er trekken overdag enkele wolkenvelden over, maar vooral meer naar het zuiden zijn er ook perioden met zon. De wind komt geleidelijk uit N en is zwak. Het wordt op de meeste plaatsen 21 graden.

Tijdens de avond en nacht zijn er flinke opklaringen. De wind is zwak en draait van N naar NO. Het koelt af naar rond 12 graden, op de zuidelijke Heuvelrug rond 10 graden.

Normale minimumtemp. 12.1, maximum 20.0 graden
Zon op 06:53 uur, zon onder 20:25 uur

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

ma di wo do vr

Half bewolkt Half bewolkt Onbewolkt Onbewolkt Half bewolkt
min. 11 °C 10 °C 12 °C 12 °C 13 °C
max. 20 °C 21 °C 22 °C 23 °C 24 °C
neerslag 10% 10% 10% 10% 10%
wind NW 2 N 2 O 2-3 O 3 O 2-3

Weernieuws

September gaat mooi van start.

De meteorologische herfst is op een september begonnen en dat werd een goede start. En dit na een augusmaand die te koel en veel te nat werd, met evenwel de normale hoeveelheid zonneschijn.

De hele week bevinden we ons onder de invloedssfeer van een gordel van hogedruk die loopt van Noordoost-Europa naar het zuidwesten. In de winter zou dit garant staan voor koud winterweer, waarbij we op de schaats zouden komen. In de zomer betekent dit doorgaans warm weer, in september kan het tijdens een dergelijke luchtdrukverdeling ook nog aardig warm worden. Temperaturen tot 25 graden zijn zeker begin september dan nog best haalbaar. Wellicht gebeurt dit later deze week ook nog.

Later in september koelt oost-Europa, en vooral Rusland sterk af en ook de zonneschijn wordt minder sterk, in combinatie met en sterk teruglopende daglengte. De kans op nazomerse condities wordt dan steeds kleiner en in oktober kan het bij een oostenwind zelfs al vrij koud zijn. Willen we dan warm weer hebben dan hebben we een zuidenwind nodig, die lucht aanvoert vanuit het dan nog altijd warme Middellandse Zeegebied.

Maar laten we deze beginfase van september en de meteorologische herfst nog maar even genieten!

Extreme regenval nu vaker dan vroeger?
Op 28 juli vielen grote hoeveelheden neerslag in Nederland, op sommige plaatsen ontstond wateroverlast. Hoe vaak komt zoiets voor, en is dat nu vaker dan vroeger? Op basis van een eerste analyse van de meetgegevens vinden we dat de grootste hoeveelheid regen in 24 uur die gemeten is, 131,6 mm, per station tegenwoordig eens in de 2000 tot 5000 jaar voorkomt. Dit lijkt heel zeldzaam, maar de meest intense buien zijn vrij klein, even klein of kleiner dan de afstand tussen de 325 KNMI meetstations voor neerslag waarover het KNMI beschikt. De kans dat zo’n hoeveelheid ergens in Nederland wordt gemeten is dus ongeveer 325 keer groter. Volgens een eenvoudig rekensommentje komen we dan uit op een herhalingstijd van ongeveer eens in de 5 tot 15 jaar. Met verschillende methodes hebben we ook bepaald of de kans op een dergelijke gebeurtenis de laatste decennia veranderd is. Alle methodes geven aan dat extreme regenval tegenwoordig vaker voorkomt dan vroeger, ongeveer twee keer zo veel.
Bron: KNMI.

Klimaat

Augustus eerste koude maand van het jaar.

Voor het eerst dit jaar hebben we een te koude maand kunnen bijschrijven. Nadat alle zeven voorgaande maanden te warm waren scoorde augustus ruim een graad te koud. Jammer dat het net uitgerekend een maand is waarin veel mensen nog met vakantie waren. Overigens was het vakantieweer ook in andere delen van Europa niet goed.

Normaal gesproken heeft augustus een gemiddelde maandtemperatuur van 17.5 graad. Dit jaar werd dit 16.1 graden.
Overigens is deze waarde zeker niet extreem. In vrioeger tijden kwamen veel vaker dit soort maanden voor. De warmste augustusmaand ooit was die van 1997 met een temperatuur van 20.5 graden, de koudste 1956 met slechts 14.0 graden! Op de 10e plek der koudste maanden staat augustus 1940 met nog altijd 15.2 graden.

Ook over de overvloedige regenval, vooral in de vorm van buien, hadden we met recht te klagen. In De Bilt viel in augustus 149 mm terwijl dat normaal 73 mm is. Elders in de regio vielen min of meer vergelijkbare hoeveelheden. Landelijk gezaien zitten we hiermee ongeveer in de middenmoot. In delen van Noord-Holland en Limburg was het veel natter dan bij ons. Het buiige karakter van de regenval - vaak stortbuien - blijkt uit het aantal uren dat er regen viel. In augustus regende het 62 uren, normaal voor de hele maand is dit 38 uur. Het regende dus harder dan normaal. Wat de neerslag betreft tippen we aan de top-10. Augustus 1957 had in De Bilt een neerslagsom van 149.7 mm. De natste maand is augustus 19012 met 221 mm. Augustus 206 was ook een zeer natte maand met in De Bilt 181 mm, maar dankzij een flinke stortbui was het die maand in het gebied tussen Wijk bij Duurstede en Maarn/Woudenberg zo'n 80 mm natter! In dat gebied heeft dit royaal een eerste plaats opgeleverd.
Afgelopen augustusmaand meegerekend is er dit jaar in Kamerik al 210 mm meer regen gevallen dan in 2013.

We hebben ondanks de vele regens toch niet te klagen over het aantal uren zonneschijn. We hebben bijna 200 uur zon gehad, dat is iets meer dan normaal. In de hele augustusmaand schijnt de zon gewoonlijk 188 uur. De zonnigste maand is augustus 1947 met 313 uur zon, de somberste 1912 met slechts 105 uur.

Neerslagcijfers in/rond onze regio.
Nijkerk 114, Utrecht-Transwijk 115, Barneveld 117, Weesp 122, Zeewolde 125, Kamerik 126, Lunteren 135, Leusden en Jaarsveld 140, Benschop 148, De Bilt 149, Amerongen 151, Wageningen 155, Groot-Ammers 164, Culemborg 168 mm.
 

Achtergrond

Mist.

Later in de zomer en vooral in het najaar neemt de kans op mist tijdens de avond, nacht en vroege ochtend steeds meer toe. De nachten worden snel langer(circa vier minuten per dag) en de zon komt steeds lager aan de hemel te staan, zodat het 's nachts steeds verder kan afkoelen. De zon levert vanaf september overdag gewoonweg niet genoeg energie meer om het warmteverlies tijdens de nachten te compenseren. De middagtemperaturen worden tijdens een heldere periode, zeker vanaf later in september, dan ook steeds lager.

Als de lucht zover afkoelt dat deze verzadigd raakt, komt het tot mist. In de zomer en in september blijft het vaak bij mistbanken, die in de loop van de ochtend weer verdwijnen.

Je ziet vaak mist in de buurt van waterplassen en sloten. Dat komt omdat water langzamer afkoelt dan land. Vergelijk het met een stomende badkuip vol warm water. Bovendien stroomt koude lucht boven de landerijen vanzelf naar het laagste punt, de sloten en raakt al snel verzadigd. Al vrij snel in het najaar kan de tijdens de nacht gevormde mistlaag zo dik worden, dat de zon niet meer in staat is om de mist op te ruimen.

Het is overigens een misvatting dat mist keurig door de zon wordt weggebrand en dus van bovenaf oplost. Mist lost vanaf de grond op, als gevolg van warmtestraling van de zon, die door de mistlaag door dringt en aldus de vochtige luchtlaag van onderen opwarmt, waardoor de relatieve vochtigheid daalt en de lucht niet meer verzadigd geraakt. De ondergrond en het erboven liggende luchtlaagje wordt verwarmd, en de mistlaag wordt als het ware iets opgetild. De mist gaat dan eerst over in laaghangende bewolking en die verdwijnt vervolgens snel, zodra de zon goed doorbreekt.

Ook een toename van de wind kan mist doen oplossen. De mistlaag wordt dan gemengd met drogere lucht erboven, zodat de totale luchtlaag niet meer verzadigd wordt. Mist, en ook dauw geeft vooral in bosrijke gebieden prachtige beelden te zien, zeker als de zon op een gegeven moment weet door te breken. Prachtig bedauwde spinnenwebben en dunne takjes, planten, beschenen door een flauw schijnende zon brengen sommige mensen in vervoering.

Weerspreuk Arie Verrips

Stekende vliegen, dat kan niet liegen, zij voorspellen regen, allerwegen.

Satellietbeelden

BuienradarWaarschuwingen
-advertentie-