•  
  •  
  • vandaag 19 °C
  • morgen 23 °C

Het weer van Arie Verrips

Vandaag

De ochtend begint met wat bewolking en een temperatuur van rond 10 graden.
Overdag drijft er tamelijk veel bewolking over. Tijdens de ochtend blijft het op de meeste plaatsen droog, tijdens de middag vallen er enkele buien. Er is eerst weinig wind, tijdens de middag steekt er een zwakke N-wind op. Het wordt maximaal 19 graden.

Tijdens de avond neemt de kans op een bui af, in de nacht blijft het droog. De wind is zwak en draait naar NO tot O. Het koelt af naar rond 11 graden.

Normale minimumtemp. 5.7, maximum 14.5 graden
Zon op 06:24 uur, zon onder 20:53 uur

Morgen

Er is geregeld zon. Er is in de loop van de dag een kleine kans op een bui. De wind is meest matig, 3 Bft uit O. Het wordt maximaal 22 tot 24 graden.

Normale minimumtemp. 5.9, maximum 14.8 graden
Zon op 06:22 uur, zon onder 20:54 uur

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

do vr za zo ma

Regenbuien Half bewolkt Regenbuien Regenbuien Regenbuien
min. 10 °C 11 °C 10 °C 9 °C 7 °C
max. 19 °C 23 °C 17 °C 18 °C 15 °C
neerslag 70% 20% 60% 80% 50%
wind VAR 2 O 3 ZW 3 ZO 3 ZW 3

Weernieuws

Paasweer.

Pasen brengt van jaar tot jaar soms heel verschillend weer. Dit komt vooral omdat Pasen steeds op andere dagen vallen en wel op zondag en maandag na de 1e volle maan na het begin van de lente, dus in een periode van ongeveer een maand.
En zo kan Pasen soms echt zomerweer brengen maar ook voluit winters weer. Beide zijn de afgelopen tien jaar voorgekomen, er viel ook een keer zelfs een laagje sneeuw. Vorig jaar, toen Pasen tijdens de maandwisseling van maart naar april viel, was het tijdens deze dagen zelfs ronduit koud met stevige nachtelijke vorst en bij veel wind een zeer lage gevoelstempratuur.

Dit jaar hebben we zeker wat de temperatuur betreft niet te klagen. Vanuit Zuid-Rusland wordt lucht aangevoerd waarin het maximaal zo'n 18 graden kan worden. Het minpunt is dat het niet zo zonnig zal zijn en dat er op beide dagen een bui kan vallen. We kunnen dan wel spreken van groeizaam weer, zodat de natuur voluit tot ontplooiing kan komen.

Nachtvorst.
Na de thermische verwennerij in maart en eerder deze maand is het duidelijk even wennen aan de normale temperaturen die we deze week hebben. Ook de kille buien die we gewoonlijk in april hebben zijn soms al langs gekomen.

Afgelopen woensdagnacht, de 16e april kregen we op veel plaatsen toch nog te maken met nachtvorst. Onder een heldere hemel viel de wind bijna geheel weg. De luicht boven ons land was van oorsprong afkomstig vanuit het poolgebied. In de Heuvelrugregio ging het op ooghoogte plaatselijk twee graden vriezen(Achterberg -1.9), aan de grond zijn minima tot rond -5 graden gemeten, plaatselijk ook in het Krommerijngebied en de Lopikerwaard.

Ook fruittelers in onze regio hadden last. Zij moesten vorstmaatregelen nemen zoals beregenen en verwarmen met heaters.
In De Bilt is het -0.9 graad geworden, in het westen van  de regio bleef de temperatuur op ooghogte iets boven nul. In Noord-Brabant vroor het aan de grond lokaal 7 graden. Op ooghoogte werd het het koudst in Deelen, bij Arnhem en op de voormalige vliegbasis Twenthe, -2.9 graden, gevolgd  door Woensdrecht in Noord-Brabant met -2.7 graden.

Klimaat

Het weer tijdens Koningsdag.

Er zijn veel overzichten gemaakt van het weer op Koninginnedag. Deze zijn nu hooguit leuke herinneringen geworden want vanaf dit jaar hebben we geen Koninginnedag maar Koningsdag. Net als Koninginnedag wordt Koningsdag niet op zondag gevierd en zo valt deze dag dit jaar op 26 april en minstens een tiental volgende jaren op 27 april, de verjaardag van Koning Prins-Willem Alexander.

Voor het weer maakt de overgang van 30 naar 27 april niet zo veel uit. De gemiddelde temperatuur is op 27 april ongeveer een halve graad lager dan op 30 april. Gemiddeld genomen hebben we op Koningsdag ongeveer 7 uren zon. Op Koningsdag is de gemiddelde minimumtemperatuur ongeveer 6 graden en de maximumtemperatuur 15 graden.

Het weer kan echter van jaar tot jaar sterk verschillen. In 2007 werd het op deze dag in De Bilt 25.6 graden, op de verjaardag van de Koning werd het in dat jaar zelfs 27.3 graden. In april 2011 was het evenens vaak warm, alleen juist op Koningsdag nam de warmte af. Op de 26e werd het nog 21.2 graden, maar op de verjaardag van de Koning werd het maar 15.7 graden.
Ook in 1993 was het slot van april fraai met op Koningsdag een maximum van 23.6 graden, gevol;gd door een mooie afsluiter met drie zomerse dagen op rij.

Het kan echter een stuk kouder. Zo vroor het op 26 april 1971 in De Bilt 3.3 graden en op 27 april 1989 werd het -2.2 graden. Ook overdag kan het soms nog behoorlijk koud zijn. Dagen met een maximumtemperatuur van rond 10 graden komen nog vrij regelmatig voor maar op 1985 werd het na een koude winter op 26 april in De Bilt slechts 7.9 en op 27 april 7.4 graden.

Dit jaar lijken we een vrij warme Koningsdag te krijgen, maar het wordt geen zonnige dag. Bovendien blijft het waarschijnlijk niet droog, al zal de regenval zeker niet langdurig zijn, maar hooguit vallen uit een bui. Vooralsnog lijkt het er op dat het met de zonneschijn nogal tegen zal vallen maar met de temperatuur zal weinig mis zijn. Met een wind uit richtingen tussen O en Z zal het nog altijd rond 18 graden kunnen worden.

Voor de nachtelijke deelnemers aan de vrijmarkten en koningsfeesten is het misschien aardig om te weten dat het ook dan redelijk aangenaam zal zijn. Veel kouder dan een graad of 11 zal het niet worden.

De tamelijk warme Koningsdag is geheel in lijn met het zeer warme karaker van april 2014. Deze maand wordt niet zo warm als die in 2007 en 2011 met een gemiddelde temperatuur van 13.1 graden maar we maken een goede kans op de 4e plaats, na april 2009, toen het gemiddeld 12.2 graden werd.

April is in onze regio tot dusver behoorlijk droog, net als het oosten en zuiden van het land. Gemiddeld viel er tot en met de 22 nog slechts rond 20 mm regen. Ook maart 2014 was droog, zodat de lente in onze regio als geheel tot dusver als droog betiteld mag worden.

Achtergrond

Hoe vaak hebben we nu mooi weer?

Mooi weer is subjectief: voor een zeiler moet het waaien, een fietser houdt juist niet van tegenwind en aan het strand willen we zon en aangename warmte. Regen wordt meestal niet op prijs gesteld, maar als het dagen achtereen droog is kan een bui juist een verademing zijn. Mooi weer is dus lastig onder één noemer onder brengen maar in het algemeen is een zonnige, droge en vrij warme dag ook een mooie dag.

Voor de statistieken heeft het KNMI mooi weer gedefinieerd. Dat is een dag met veel zon (minstens 50 procent van de tijd dat ze kan schijnen), weinig of geen neerslag (in 24 uur hooguit 0,2 mm) en een bovennormale temperatuur. De normale temperatuur wordt bepaald uit het etmaalgemiddelde over periodes van 10 dagen, het decadegemiddelde. De klimatologische grenzen veranderen met de tijd van het jaar: in april voldoet een dag dus bij een lagere temperatuur aan het criterium “warm” dan bijvoorbeeld in augustus”. Als norm wordt een marge aangehouden rond het gemiddelde. Voor internationaal gebruik worden mooi-weerdagen aangeduid als ADS-dagen. De “A” staat voor een temperatuur “Above normal” , de “D” voor “Dry” en de “S” voor “Sunny”.

Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over honderd jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk zeven, tegen vijf in april en juni. September levert gewoonlijk vier mooi-weerdagen op, maart drie, oktober twee en de wintermaanden gemiddeld een à twee. Een heel jaar biedt gemiddeld 45 dagen met mooi weer, maar in zonnige, droge en warme jaren zijn dat er natuurlijk veel meer. Het jaar 1947 scoort het fraaist met 90 mooi-weerdagen. Augustus 1947 is ook de recordmaand met 24 mooie dagen.

In de periode 1881-1970 bedroeg het aantal mooi-weerdagen in De Bilt gemiddeld 36 per jaar, waarvan de helft in de drie zomermaanden. Dit aantal nam toe tot gemiddeld circa 43 dagen in de laatste veertig jaar. In de afgelopen 20 jaar lag het aantal mooi-weerdagen gemiddeld rond de 50 per jaar, maar door het grillige weer zijn de verschillen van jaar tot jaar groot.

De laatste jaren waren met name april 2009 en 2011 uitzonderlijk fraai met elk 16 mooi-weerdagen, bijna drie keer het normale aantal. Het jaar 2010 telde 37 mooie dagen, waarvan augustus er slechts twee voor zijn rekening nam. Het voorjaar van 2011 telde 31 mooie dagen, daarna werd het minder fraai met vier mooie dagen in juni, twee in juli en maar één mooie dag in augustus. In het najaar van 2011 verbeterde het weer en kwamen er nog elf mooie dagen bij.

In 2012 stond de teller van het aantal mooie dagen halverwege de zomer nog op slechts 23, waarvan een in januari 2012 en een in februari, 13 in maart, een in april en zeven in mei. Juni heeft geen enkele mooie dag opgeleverd tegen vijf dagen normaal en juli slechts vier tegen zeven dagen normaal. Gelukkig ging het daarna wat beter. Augustus leverde negen mooie dagen op, tegen zeven normaal. De meteorologische zomer met de maanden juni, juli en augustus telde dus 13 mooie dagen tegen 18 normaal. September leverde vijf mooie dagen op.

In 2013 waren er ook veel mooiweerdagen, zelfs veel meer dan de meteorologische zomer van 2009, die er 24 telde. Vanaf 1 mei t/m september 2013 waren het er 35. Ditr was extra opmerkelijk omdat de lente van dat jaar er slechts 11 telde. Tot en met half april, toen het nog vaak koud was, waren het er slechts 2!

Dit jaar doet de lente het geweldig. We hebben nu, tot en met 13 april al 18 ADS-dagen gescoord, net zoveel als dezelfde periode in 2007, toen april uitzonderlijk vaak droog en warm weer bracht.

Weerspreuk Arie Verrips

Regen uit het oosten, aanhoudend zonder vertroosten.

Satellietbeelden

BuienradarWaarschuwingen
-advertentie-