Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Er is geregeld zon. Het blijft droog. De Z-wind is zwak tot matig. Het wordt 23 tot 24 graden.
Tijdens de avond zijn er opklaringen, tijdens de nacht verschijnt er meer bewolking. De wind is zwak uit verschillende richtingen. Het wordt 15 tot 16 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.6, maximum 22.2 °C.
De zon komt op om 05:46u gaat onder om 21:46u.

Morgen

Er is af en toe zon. Soms valt er een bui. De Z- tot ZW-wind is matig. Het wordt 23 tot 24 graden.
Tijdens de avond en nacht vallen er een paar buien. De ZW-wind is matig. Het wordt 14 tot 15 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.6, maximum 22.3 °C.
De zon komt op om 05:47u gaat onder om 21:45u.

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

vr 21 jul za 22 jul zo 23 jul ma 24 jul di 25 jul

Half bewolkt Regenbuien Regenbuien Regenbuien Regenbuien
min. 13 °C 15 °C 15 °C 14 °C 14 °C
max. 22 °C 24 °C 20 °C 20 °C 19 °C
neerslag 20 % 80 % 95 % 80 % 60 %
wind Z 3 Z 3 ZW 3-4 WZW 3 NW 3

Weernieuws

Tropenwarmte, hierna flinke onweersbuien.

Nu, tijdens de tweede decade van juli, hebben we weer te maken met een korte warme periode. Na een zomerse dag op de 18e met maximumtemperaturen van 25 tot 26 graden werd het een dag later op sommige plaatsen tropisch warm. Het werd geen officiële tropische dag want in De Bilt werd het met 29.4 graden net niet warm genoeg. Op Schiphol werd het 30.1 graden, in Cabauw 29.7 en in Herwijnen 29.9 graden.
Dankzij de aflandige wind werd het zowaar ook in het doorgaans koele Den Helder tropisch warm, 31.1 graden en in Hoek van Holland werd het 32.0 graden. Het warmst werd het op vliegeld Twenthe, 32.1 graden.

Tijdens de zeer warme dag waren er al een paar plaatselijke onweersbuien maar meer regenen en onweren deed het de volgende nacht in het Krommerijngebied en het zuidelijk deel van de Heuvelrugregio. Daar viel op veel plaatsen 15 tot 20 mm regen in korte tijd. De buien trokken naar het noordoosten weg.

Nu dit eenmaal voorbij is hebben we nog een paar dagen met vooral regenbuien en een min of meer normale middagtemperatuur van 22 tot 23 graden.

Maar in de loop van de volgende week moeten we helaas enkele vrij koele dagen verwerken. Ook dan blijft het niet droog. Warmte is dan ook voorlopig niet meer aan de orde.

Klimaat

Juli is dit jaar een vrij goede, maar wel natte zomermaand.

Juli blinkt dit jaar qua zomerwarmte niet echt uit maar het is tot dusver zeker geen slechte zomermaand. De normale gemiddelde temperatuur voor juli bedraagt in De Bilt 17.9 graden. Aan het einde van de 19e zaten we daar bijna precies aan, 18.0 graden. Erg grote afwijkingen lijken er de laatste tien dagen van de maand niet op te zullen treden. De kans dat de maand uiteindelijk iets te koel wordt is wat groter dan dat de maand warmer wordt dan normaal.

Qua neerlag boffen we niet echt maar er zijn nogal wat regionale verschillen. Dit komt doordat de neerslag vooral in de vorm van zware buien viel, iets dat in een zomermaand, zeker in juli of augustus, wel meer gebruikelijk is. In De Bilt viel tot de 20e al 80 mm in 32 uur, terwijl 81 mm in 40 uur over de hele maand gebruikelijk is. We zien dus dat het aantal regenuren lang niet zoveel boven normaal is als de hoeveelheid regen. Op drie dagen viel er in De Bilt meer dan 15 mm neerslag.

Verspreid over de regio viel tot dusver tussen 60 en 110 mm regen. In het westen van de regio waren er meer drogere plekken dan in het oosten, maar overal zijn er toch wel flinke regionale verschillen. Het natste gebied is de zuidelijke Heuvelrug en delen van het Krommerijngebied.

Ook landelijk waren er grote verschillen. Op de Waddeneilanden viel maar krap 20 tot 30 mm. Hetzelfde geldt voor de kop van Noord-Holland. Maar in Zeeland en de westelijke helft van Noord-Brabant viel op veel plaatsen al tussen 110 en 130 mm, terwijl het in Zuiid-Limburg juist weer vrij droog is.met circa 40 mm. En in Zeeland viel op Schpouwen-Duiveland veelal ruim 100 mm regen maar op Walcheren en Zuid-Beveland viel meestal maar 60 tot 80 mm.

Qua zonneschijn zitten we deze maand redelijk goed als is het op dit punt bepaald geen hoogvlieger. In heel juli is er in De Bilt gemiddeld 206 uur zonneschijn. Aan het einde van de 19e zaten we op 124 uren, en dat is vrijwel normaal. De zonneschijn is gemeten in 40 procent van de tijd dat de zon op is. Normaal is 41 procent.
Gezien de verwachtingen voor de rest van de maand lijkt het waarschijnlijk dat juli uiteindelijk een iets te sombere maand wordt.

Achtergrond

Hondsdagen.

De hondsdagen is een aanduiding van de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. De naam is gerelateerd aan het sterrenbeeld Grote Hond. De heldere ster Sirius van dat sterrenbeeld komt dan gelijk met de zon op, en is dan niet te zien. In Nederland en Belgiė is deze periode gemiddeld de warmste van het jaar.

De term hondsdag vindt zijn oorsprong in een astronomisch gegeven, als dag in de periode van de hondsdagen. Vanwege het karakter van de hondsdagen als typisch warmste periode van de zomer, zijn er bijkomend ook meteorologische betekenissen ontstaan. In Nederland duidt men met hondsdag wel eens informeel een hete dag aan, typisch voor de periode van de hondsdagen. Het is echter geen gedefinieerde meteorologische term. Men gebruikt bij het KNMI de term tropische dag voor een dag waarop de maximumtemperatuur 30 °C of meer bereikt.

In Belgiė gebruikt het KMI het begrip hittedag, met dezelfde betekenis als tropische dag in Nederland. In Belgiė gebruikt men echter eveneens de term hondsdag, voor een dag waarop ten eerste de minimumtemperatuur 18,2 °C overschrijdt en ten tweede de maximumtemperatuur hoger is dan 29,6 °C. Deze temperaturen moeten gemeten zijn in Ukkel bij het KMI.

In verscheidene landen had men vroeger de gewoonte om honden tijdens de hondsdagen een muilkorf om te doen uit vrees voor hondsdolheid. Maar de hondsdagen hebben verder niets te maken met honden, al kan het tijdens een onweer hondenweer zijn. Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer, dat zeer slecht weer betekent.

In het Fries bestaat het woord Ćngetiid, dat is de zomerperiode tijdens de hooioogst. Tijdens de hondsdagen bederven eten en drinken sneller dan in de rest van het jaar. Vroeger had men, omdat er nog geen koelkasten of diepvriezers waren, meer moeite om etenswaar goed te houden. Daarom is er in het Twents ook nog een gezegde: "Wat men tijdens de hondsdagen spaart voor de mond, is voor de kat of hond".

Weerspreuk Arie Verrips

Vliegt de zwaluw hoog, dan blijft het droog, vliegt laag over de weide, verwacht hij regen aan zijn zijde.

Weerfoto U Vandaag

Heeft u een mooie weerfoto voor onze uitzending?
Stuur deze dan op naar weerfoto@rtvutrecht.nl

Satellietbeelden


Waarschuwingen
-advertentie-