Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Vandaag blijft het nog lange tijd bewolkt. Er kan eerst nog plaatselijk wat motregen vallen. Later in de middag verschijnen er van het zuidwesten uit een paar opklaringen. De wind is zwak uit Z tot ZO. Het wordt later in de middag maximaal 14 tot 15 graden.

Vanavond en vannacht zijn er geleidelijk steeds meer opklaringen. De wind is zwak uit Z. Het koelt af naar 9 tot 11 graden, het laagst in de Heuvelrugregio.

Normale minimumtemp. 6.2, maximum 12.2 graden
Zon op 07:31 uur, zon onder 17:16 uur


Morgen

De ochtend begint met opklaringen. De temperatuur is rond 10 graden.
Overdag is er geregeld zonneschijn. De wind is in de ochtend zwak, geleidelijk toenemend tot matig, 3 Bft uit Z. Het wordt met middagtemperaturen van rond 17 graden een zachte dag.

Tijdens de avond en nacht worden opklaringen afgewisseld door bewolking. De wind is meest zwak uit ZZO. Het koelt af naar 10 tot 11 graden.

Normale minimumtemp. 6.1, maximum 12.0 graden
Zon op 07:33 uur, zon onder 17:14 uur


-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

do vr za zo ma

Bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Lichte regen
min. 11 °C 10 °C 11 °C 11 °C 11 °C
max. 15 °C 17 °C 18 °C 16 °C 15 °C
neerslag 30% 10% 10% 30% 70%
wind Z 2-3 Z 2-3 Z 3 ZZW 4 ZZW 4

Weernieuws

VWK vierde 40-jarig jubileum.

De VWK, Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie, waarvan niet alleen weeramateurs, maar ook professionals lid zijn, vierde zaterdag 25 oktober in de Uithof haar 40-jarig bestaan. Er waren lezingen over diverse weergerrelateerde onderwerpen, verzorgd door meteorologen en andere deskundigen en stands met bijvoorbeeld weerinstrumenten.

De verenging heeft bijna 800 leden. Er wordt maandelijks een weerblad uitgegeven, de Weerspiegel, waarin niet alleen een uitgebreid maandoverzicht van het weer wordt gepresenteerd, maar ook vele andere weer-onderwerpen aan bod komen.

Een kleine 300 mensen had de reis naar Utrecht gemaakt. Dagvoorzitster tijdens deze feestelijke dag was de bekende weervrouw Helga van Leur. Er waren ook vele KNMI-ers, diverse regionale weermannen en mensen van ondermeer MeteoGroup aanwezig.

Klimaat

Oktober, en het jaar 2014 wordt extreem warm.

We zinspelen er al langere tijd op, maar oktober, maar ook het jaar 2014 wordt qua temperatuur zeer bijzonder. Als het weer zich de rest van het jaar aan de klimaatcijfers houdt, komt de gemiddelde temperatuur uit op rond 11.5 graden en dat is maar liefst een halve graad hoger dan het warmste jaar ooit gemeten(sinds 1706), nog niet  eens zo heel ver terug, 2007. Zelfs een winterinval met een Elfstedentocht is nu niet meer voldoende om het jaar niet meer als warm de boeken te laten verschijnen.

Alle maanden van het jaar, met uitzondering van augustus, verliepen te warm of veel te warm. Gezien de vooruitzichten is de kans niet gering dat ook november te warm gaat worden. Winterweer, sneeuw en zelfs nachtvorst is ook de komende veertien dagen niet te verwachten.

Ook oktober schrijft dit jaar geschiedenis. We komen in De Bilt dit jaar waarschijnlijk uit op 13.6 graden en dat is 3 graden te warm. De warmste oktobermaand tot dusver is die van 2001 met een gemiddelde temperatuur van 14.2 graden. In 2006 was de gemiddelde temperatuur 13.6 graden, gevolgd door 2005 met 13.3 graden. We komen dus waarschijnlijk op de waarde van 2006 uit, goed voor een gedeelde tweede plaats. Hoe dan ook kan de maand een derde plaats niet meer ontgaan.

Overigens kunnen koude maanden ook in de huidige tijd nog steeds. Zo had oktober 2003 een gemiddelde temperatuur van slechts 7.5 graden, goed voor een 5e plaats. En dit na een zeer warme en droge zomer! De maand bracht op de Heuvelrug zelfs matigevorst tot rond -8 graden, maar op de 25e op diezelfde Heuvelrug ook een poak sneeuw tot 5 cm dik!

De neerslaghoeveelheid is vrijwel normaal. Zo viel er in De Bilt 75 mm tegenover 83 mm normaal. In het westen van de regio viel iets meer dan gemiddeld, meestal tussen 80 en 90 mm. Op de Heuvelrug was het op veel plaatsen met 60 tot 70 mm oktoberregen wat droger dan normaal.

De zonneschijn komt op iets onder normaal uit. We zitten nu op 97 uur, terwijl 113 uur in De Bilt normaal is. Alleen op de laatste dag van de maand wordt er nog wat zon verwacht.

Achtergrond

Nieuwe supercomputer voor weersverwachtingen.

Het belangrijkste weermodel dat voor onze weersverwachtingen van belang is, wordt geproduceerd in het Engelse Exeter. Het staat bekend onder de naam ECMWF. Een enorme supercomputer, betaald door een groot aantal Europese landen maakt twee keer per dag gedetailleerde weersverwachtingen tot vijftien dagen vooruit. Hiervoor is zeer veel rekenkracht nodig.

De Britse regering heeft nu opdracht gegeven voor de bouw van een noge grotere supercomputer, de snelste ter wereld. De zogeheten Cray XC40 zou op 300 meter nauwkeurig kunnen verwachten waar zich de weersverschijnselen zullen voordoen.

De computer, met een rekenkracht van zestien petaflops is daarmee tweemaal zo krachtig als de snelste klimaatcomputer van dit moment. In  september 2015 is de computer operationeel. Met de computer hoopt men nu nog verder en ook gedetailleerder vooruit te kunnen kijken bij het maken van weersverwachtingen.

Weerspreuk Arie Verrips

Als de rook uit de schoorsteen neerslaat, komt er zeker een natte straat.

Satellietbeelden

BuienradarWaarschuwingen
-advertentie-