Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Vandaag zijn er perioden met zon. In de loop van de dag ontstaan er wat stapelwolken. De wind is zwak tot matig uit ZZW, 2-3 Bft. Het wordt maximaal rond 24 graden.

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen. In de avond staat er een zwakke tot matige ZW-wind, vannacht is er nauwelijks wind. Er kunnen weer een paar mistbanken ontstaan. Het koelt af naar rond 14 graden, in het plassengebied rond 16 graden.

Normale minimumtemp. 13.8, maximum 22.7 graden
Zon op 06:00 uur, zon onder 21:32 uur

Morgen

De dag begint met opklaringen, een enkele mistbank weinig wind en een temperatuur van rond 14 graden.
Overdag zijn er perioden met zon, in de loop van de dag ontstaan er wat wolken. De wind is zwak, in de middag enige tijd matig, 3 Bft uit ZW. Het wordt maximaal rond 25 graden.

Tijdens de avond en nacht is er weinig bewolking. De wind is zwak uit Z. Het koelt af naar 15 tot 17 graden.

Normale minimumtemp. 13.8, maximum 22.7 graden
Zon op 06:02 uur, zon onder 21:30 uur

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

do vr za zo ma

Half bewolkt Half bewolkt Regenbuien Half bewolkt Half bewolkt
min. 13 °C 16 °C 16 °C 16 °C 13 °C
max. 24 °C 25 °C 26 °C 22 °C 22 °C
neerslag 10% 10% 70% 40% 20%
wind ZZW 2-3 ZW 2-3 ZZO 3 ZW 3-4 ZW 3

Weernieuws

Na het middaguur ook in Utrecht-stad en op de Heuvelrug wolkbreuken.

De eerste uren van de middag trokken ook over een deel van de Heuvelrug en Utrecht-stad een paar zware buien met wolkbreukintensiteit, waarbij vrij langdurig onweer voorkwam. Zo viel in nog geen uur tijd in en rond Maarn en Soest/Soesterberg tussen 50 en 65 mm regen. In Soestdijk viel zelfs 96 en in Soesterberg 68 mm. Ook hier waren er waterproblemen, maar dat werd vooral veroorzaakt omdat grote hoeveelheden regenwater van hellingen afliep. Bij Rhenen viel veel minder regen, overdag maar 15 mm.
Ook boven delen van de Veluwe ging het in de middag hard regenen. In ongeveer twee uur viel op de KNMI-meetplek in Deelen, bij Arnhem maar liefst 131 mm!! In Arnhem-zuid viel aanzienlijk minder, en wel 27 mm.

Ook in Utrecht-stad kwam het tot wolkbreuken. In het centrum van de stad viel 65 mm, in Leidsche Rijn 64, maar in Utrecht-Zuilen 86 mm. In Westbroek viel 48 en in Kamerik 68 mm. Veel wateroverlast ontstond in het nabijgelegen Kockengen.
Wat minder veel viel er in Cothen, 21 mm en in Wijk bij Duurstede viel 19 mm.
In De Bilt viel tot 14 uur 43 mm en in Zeist 41 mm. Schiphol stond inmiddels op 63 mm. Vanuit Breukelen kwam een melding van 77 mm en in Maarssen viel 126 mm en op een andere plek 135 mm. In Soestdijk viel in totaal 96 mm.

Zware buien in het westen van de regio.
In de loop van de maandagmorgen zijn de regenhoeveelheden in het westen van de regio flink toegenomen. Op verscheidenen plaatsen, zoals in Breukelen, Woerden, Kockengen, Montfoort, Oudewater en IJsselstein is er sprake van flinke wateroverlast. In de hele westelijke regio viel tot het middaguur al tussen 35 en meer dan 50 mm regen. In Kamerik viel 60 mm, in Cabauw 47 mm, in Jaarsveld 55 mm en in Woerden 56 mm regen. Op Schiphol viel 47,5 mm en dat werd op dat station de grootste daghoeveelheid ooit tijdens de derde decade van juli.
Net ten westen van onze regio viel in Alphen a/d Rijn zelfs ruim 150 mm en in Boskoop 106 mm.
Wijk aan Zee was tot 13 uur het natste KNMI-station met een neerslagsom van 87 mm.

Lokale plensbuien.
De laatste dagen was het meestal nog tamelijk warm en werden er weer zomerse dagen bijgeschreven. Plaatselijk kwamen er wel flinke plensbuien voor, waarbij de nerslaghoeveleheden over korte afstand flink varieerden. Zo liepen zaterdagavond(26 juli) in Barneveld en Scherpenzeel straten onder. In Barneveld viel 28 mm regen. In Woudenberg viel 14 mm, maar in Maarsbergen vrjwel niets.Ook in Maarssen, Utrecht en Nieuwegein regende het enige tijd flink.

Na een meevallende zondag was het maandagnacht- en ochtend op diverse plekken echter goed raak. Vooral in het westen van de regio en rond Amersfoort kwamen pittige buien met onweer voor. In en rond Amersfoort viel tot halvewege de ochtend ruim 10 mm, maar rond Breukelen viel veel meer. Zo viel in die plaats vanaf middernacht 44 mm, waarvan 34 mm tussen 07.00 en 08.45 uur. In Kamerik viel 16 en in Woerden 17 mm. In Amstelhoek viel 21 en in Abcoude 22 mm. Op diverse plekken ontstonden er problemen als gevolg van wateroverlast, zoals in Woerden en in Breukelen.

Buiten onze regio viel tijdens de nachtperiode veel regen in Lelystad, 35 mm, in Hilversum 38 en in Kortenhoef viel zowaar 54 mm en in Bussum 55 en op een andere meetplek 62 mm! In Alphen a/d Rijn en in Nieuwkoop viel 59 mm, verder in Zevenhoven 54 mm, zodat aan de droogte in het westen op veel plaatsen een einde is gekomen. Op Schiphol viel 21 mm, maar in Cabauw slechts  ... 2 mm! Later in de ochtend viel ook in die plaats meer dan 40 mm regen.

Klimaat

Juli 2014 nat, normale hoeveelheid zon en zeer warm.

Juli 2014 wordt voor de vakantiegangers in onze regio geen slechte maand. Tot en met de 27e staan we op 181 uren zon, hetgeen normaal is. De hele julimaand brengt normaal 206 uur zon. Er waren drie zonloze dagen maar daar tegenover staan flink wat dagen die minimaal vrij zonnig waren.

Aan warmte is er darentegen geen gebrek. Op slechts drie dagen kwam de temperatuur niet tot 20 graden, terwijl het anatal zomerse dagen(25 graden of meer) tot dusver 13 bedroeg, waarvan twee tropische dagen(30 graden of meer). Er was dus geen hittegolf.
Juli maakt een goede kans om royaal in de top-10 der warmste maanden te belanden. Tot en met de 27e staat De Bilt op een gemiddelde van 19.8 graden terwijl 17.9 graden normaal is. De maand haalt het niet bij de extreem warme juli 2006 toen het gemiddelde 22.3 graden bedroeg maar we zitten al boven juli 1976 toen het 19.3 graden werd, goed voor een 6e plaats. Juli 2010 bracht een gemiddelde temperatuur van 19.9 graden, een 5e plaats.

Alleen aan regen is er geen gebrek en zo is het weer bijzonder groeizaam. In De Bilt komen we uiteindelijk ver over de 100 mm juliregen terwijl 81 mm normaal is. De regen viel nogal eens uit flinke buien, zodat er in korte tijd veel regen viel. Vanwege het buiige karakter verschillen de neerslagsommen over korte afstand flink. De meeste regen viel er in de Heuvelrugregio en net ten westen van dit gebied. In Doorn viel al ruim 100 mm. In het uiterste westen van de regio was het tot de 28e evenwel droger dan normaal, met name in de Ronde Venen. Dit sloot goed aan bij een tot dusver relatief droog kustgebied.

De 28e viel er in een groot deel van onze regio evenwel zeer veel regen zodat het nu overal veel te nat is. In De Bilt staat juli 1965 met 143 mm op de 10e plaats, maar omdat de laatste dagen van de maand waarschijnlijk weinig of geen regen meer valt zal deze plek waarschijnlijk niet worden veroverd. De natste julimaand ooit is die van 1930 met 192 mm. Veel recenter is de julimaand van 2011 met 179 mm, goed voor een derde plaats.

Zeer nat verloopt de maand in Limburg. In het zuiden van die regio viel rond 175 mm regen. Op de Waddeneilanden is er echter nog steeds sprake van grote droogte!

Achtergrond

Mogelijk nat najaar?

Alle maanden van dit jaar, 2014, zijn tot dusver al te warm. Een en ander heeft zich ook vertaald in de temperatuur van het zeewater voor onze kust. Het water aan het strand is nu 22 graden en dat is vier graden warmer dan normaal. Hierdoor is een aanlandige westen- of noordwestenwind deze zomer niet koel en komt de middagtemperatuur eigenlijk altijd wel boven de 20 graden.

Een en ander heeft echter wel ene keerzijde. Normaal gesproken merkt men dat het eerst aan de kust. In de zomer zien we de meeste en zwaarste buien doorgaans in het binnenland. Buien ontstaan op plaatsen waar genoeg vocht in de lucht zit, waar het relatief warm is, in combinatie met een koude bovenlucht.

Daarom onweert het bijvoorbeeld in onze regio, met name boven de Heuvelrug, vaker en heftiger dan aan zee. In de late zomer en de herfst koelt het in onze regio vooral 's nachts meer af, terwijl het aan zee een stuk minder koel is. Het nog relatief warme zeewater gaat dan een belangrijke rol spelen. We zien dan vaker stevige buien boven de kustgebieden, waar wij bij duisternis vaak het weerlicht van zien.

Nu het zeewater zo warm is geworden, lijkt het dan ook waarschijnlijk dat we in de kustprovincie een nattere herfst krijgen dan normaal. In onze regio merken we daar vaak ook in het Groene Hart en vooral de Ronde Venen wat van.

Weerspreuk Arie Verrips

Als de spinnen vlijtig hun netten weven, dan zullen we mooi weer beleven.

Satellietbeelden

BuienradarWaarschuwingen
-advertentie-