Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Er vallen buien, vaak ook met hagel. Later in de middag blijft het droog. De NW-wind is meestal matig. Het wordt maximaal 7 graden.
Tijdens de avond en nacht is het droog en zijn er opklaringen. De wind neemt af tot zwak en draait naar ZW. De temperatuur daalt naar rond het vriespunt.

Normale minimumtemperatuur: 0.6, maximum 6.2 °C.
De zon komt op om 07:37u en gaat onder om 18:10u.

Morgen

De bewolking neemt toe, snel gevolgd door wat lichte regen. De ZW-wind is matig. Het wordt 7 tot 8 graden.
Tijdens de avond een nacht is het bewolkt, er valt soms wat motregen. De ZW-wind is matig. Het wordt rond 6 gradn.

Normale minimumtemperatuur: 0.7, maximum 6.3 °C.
De zon komt op om 07:35u en gaat onder om 18:12u.

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

vr 24 feb za 25 feb zo 26 feb ma 27 feb di 28 feb

Winterse buien Lichte regen Regenbuien Lichte regen Regenbuien
min. 3 °C 0 °C 6 °C 7 °C 3 °C
max. 7 °C 8 °C 10 °C 11 °C 9 °C
neerslag 80 % 70 % 60 % 80 % 80 %
wind WNW 4 ZZW 4 W 4 Z 4 ZW 4

Weernieuws

Onstuimig en zeer nat.

Na lange tijd is het weer eens zeer nat en onstuimig weer. Halverwege de ochtend van donderdag 23e februari is er in een temaal in onze regio al 20 tot 25 mm regen gevallen en er komt nog wel het nodige bij. Hierdoor is het tot dusver droge karakter van de maand vrijwel teniet gedaan.

Donderdagmiddag en avond neemt de wind in onze regio toe tot hard, waarbij er zware windstoten kunnen voorkomen. Hierdoor is schade mogelijk. Tijdens de nacht neemt de wind af.
DIchterbij zee komt het tot een echte storm (kracht 9 Bft) en zijn er windstoten tot rond 120 km/uur.

Prachtige lentedag.
Op 15 februari kregen we de eerste fraaie lentedag van het aanstaande voorjaarsseizoen. Bij Maastricht is het zelfs 17.1 graden geworden en dat betekende daar een datumrecord. In Eindhoven werd het 16.6 graden, daarentegen werd het op Vlieland niet warmer dan 6.3 en op Terschelling 7.5 graden.

In onze regio werd het geen datumrecord, want in 1998 werd het op deze datum in De Bilt 15.1 graden. Dit jaar werd het daar 13.5, in Cabauw 13.9 en op Schiphol 12.9 graden. In de Vijfheerenlanden werd het plaatselijk 14.5 graden.

Opmerkelijk was dat er in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug aan het einde van deze zachte dag op veel plaatsen nog altijd een laagje sneeuw lag en dat fietspaden in de bossen vaak nog altijd slecht berijdbaar waren vanwege sneeuw- en ijsresten.

Een paar lenteachtige dagen.
Op Valentijnsdag verrasten de weergoden ons op de eerste lenteachtige dag in het late winterseizoen. In het Zeeuwse Westdorpe werd het zelfs 12.9 graden, elders in het zuiden op veel plaatsen 12 graden. In onze regio werd het in De Bilt 9.4, in Cabauw 9.2 en op Schiphol 8.9 graden. 's Nachts had het nog gevroren.
Opvallend was dat er vooral in de Heuvelrugregio op aardig wat plaatsen, vooral in de bossen, nog een laag(je) sneeuw aanwezig was. De tijdens de voorgaande dagen verijsde sneeuw smolt maar langzaam af. Dit kwam ook door de droge lucht. In de open gebieden was aan het einde van de dag de meeste sneeuw verdwenen.

Dik pak sneeuw.
Pas zaterdagmiddag bleek dat er bij ons  's avonds weleens eens flink pak sneeuw zou kunnen vallen. Dit gebeurde dan ook en zo sneeuwde het vooral wat later in de avond flink door en ook nog een stuk in de nacht. Dit resulteerde in onze regio in een sneeuwlaag van op veel plaatsen tussen de 6 en 10 cm. Zaterdagochtend was er op veel plaatsen ook al 1 tot 2 cm sneeuw gevallen en die zorgde voor gladheid. De temperatuur kwam zaterdagmiddag maar tot 1 graad boven nul, zodat de sneeuw grotendeels bleef liggen.

Tijdens de sneeuwval van zaterdagavond en zondagnacht bleef de temperatuur 0 graden zodat er prachtige sneeuwaanzichten ontstonden. Wel kreeg het wegverkeer veel hinder. In de loop van de zondag kwam de temperatuur enkele graden boven nul, zodat het echt mooie van het sneeuwdek er wel af ging. De verwachting was wel dat met name in de bossen van de Heuvelrug een flink deel van de sneeuw de dag zou overleven, waarna het de nacht naar maandag toe weer wat ging vriezen.
En dat gebeurde ook.

Maandag overdag kwam de temperatuur flink boven nul en verdween de meeste sneeuw. Na manadag liep de temperatuur verder op en kwamen we zelfs in een wat pril lenteachtig weertytpe terecht met temperaturen van rond 10 graden bij heel wat zonneschijn.

De verschillen in het weer waren overigens groot. In Limburg was er sprake van regen en dooi, ook in delen van Noord-Brabant viel veel minder sneeuw dan bij ons. Maar in Gelderland, Overijssel, delen van Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland kon men net als bij ons genieten van een laag(je) sneeuw!

Even zacht, daarna niet meer op de schaats.
Na de koude, zonnige, maar droge januarimaand kregen we in februari heel ander weer. De maand begon zowaar met een paar dagen met temperaturen in de dubbele cijfers. Ook valt er soms wat regen en is het soms wat winderig. Het is het weertype dat we tijdens de twee voorgaande winters zo vaak hadden.

De 2e februari werd het zelfs lenteachtig. In het zuiden van Noord-Brabant en werd het plaatselijk zelfs ruim 14 graden. Zowel in Woensdrecht als in Eindhoven werd het 14.2 graden. In onze regio werd het plaatselijk 13 graden. Zo werd het in De Bilt 12.5, in Cabauw 12.7, op Schiphol 12.9 en in Herwijnen(Betuwe) 12.8 graden.

Een dag later werd het zachte weer nog eens dunnetjes overgedaan, al was er duidelijk minder zon. In De Bilt werd het 11.9 en in Cabauw  eveneens 11.9 graden. Maar zaterdag, de 5e, was het zachte weer echt voorbij! We kwamen evenwel niet meer op de schaats.

Klimaat

Februari wordt somber, zacht en vrij droog.

Het heeft ons in februari niet ontbroken aan winterweer, met vorst en een dik pak sneeuw. Maar omdat het later in de maand een heel stuk zachter werd en het er naar uitziet dat ook het laatste deel zacht gaat verlopen, wordt februari vrijwel zeker een zachte maand - dit na een koude januarimaand.
Op de 14e, nog wel op Valentijnsdag, werd het zelfs een beetje lenteachtig. In Westdorpe werd het zowaar 12.9 graden en op diverse andere plaatsen in het zuiden van het land kon 12 graden worden genoteerd. In onze regio werd het in De Bilt 9.4 graden. Alleen boven de nog rijkelijk aanwezige sneeuw in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug bleef de temperatuur iets achter. In het noorden van het land bleef de temperatuur duidelijk onder de tien graden.

Op de 15e werd het echt lenteweer met maximumtemperaturen tot ruim 13 graden in onze regio en maar liefst 17 graden in Zuid-Limburg.
Tot en met de 19e was de maandgemiddelde temperatuur in De Bilt 3.8 graden. Dit gaat de komende tijd nog wel wat oplopen. De normale tempratuur bedraagt over de hele maand 3.3 graden.

De eerste ruim tien dagen van de maand waren zeer somber, maar vanaf de 12e tot en met de 15e kregen we een paar zonnige dagen, waarmee we op deze dag al bijna de normale hoeveelheid zon hebben kunnen binnenhalen. Hierna werd het echter weer tamelijk somber. Ook de komende tijd is het vaak wisselvallig en somber weer. Na de 19e stonden we in De Bilt op 44 uren zonneschijn en dat is 24 procent van de beschikbare tijd. Normaal voor de hele maand is 89 uren zon, in 31 procent van de beschikbare tijd.

Februari is dit jaar tamelijk droog. Op de meeste plaatsen viel de eerste helft van de maand rond 25 mm en dat is ongeveer de helft van de normale hoeveelheid. In De Bilt valt er normaal in februari 56 mm neerslag in 59 uur. Tot de 20e viel in De Bilt 20 mm in 36 uur. Dit zijn veel uren, maar er viel dan ook vaak langdurig motregen. Een flink deel van de neerslag viel in de vorm van sneeuw. Tijdens het tweede februariweekeinde viel er op veel plaatsen in onze regio zo'n 8 tot 10 cm sneeuw.
De laatste dagen van de maand wordt er vrij veel regen verwacht, maar het is niet erg waarschijnlijk dat de nromale maandsom uiteindelijk toch nog zal worden binnengehaald.

Vorig jaar waren zowel januari als februari een zachte maand, zo'n een tot anderhalve graad, maar maart werd bijna een graad te koud. Het was een natte maand met in De Bilt een maandsom van 82 mm. Februari was vorig jaar wel zonnig met in De Bilt een aantal van 106 uren, nadat net als dit jaar de eerste decade van de maand somber was.

Achtergrond

Alles over stormen.

We zitten nu in een tijd dat het regelmatig flink waait. Gelukkig stormt het in on ze regio niet zo vaak. Maar hoe zit het nu allemaal, met storm?

Het zal vrijwel niemand ontgaan dat het in het winterhalfjaar veel vaker hard waait dan in de zomer. Wind treedt op als gevolg van luchtdrukverschillen tussen twee punten. Luchtdrukverschillen tussen twee gebieden zijn in de winter vaak groter dan in de zomer. En die luchtdrukverschillen worden weer groter als de temperatuur- verschillen tussen gebieden onderling groter worden. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. In relatief warme gebieden is de luchtdruk dan al snel laag, terwijl in zeer koude gebieden de luchtdruk bijna altijd hoog is. Tussen gebieden met lage druk worden dan weer gebieden met hoge luchtdruk gevormd. Boven het in de winter zeer koude Siberië en Canada bevindt zich in de winter vaak een hogedrukgebied.

De temperaturen zijn er dan vaak wel 30 tot 40 graden onder nul, soms nog wel kouder. De luchtdruk is er soms hoger dan uw huis- tuin- en keukenbarometer kan aangeven. Boven het relatief warme water van de Atlantische Oceaan, waar het in de winter nauwelijks kouder is dan in de zomer bevinden zich in de buurt van IJsland in de winter vaak diepe depressies, die ontstaan als gevolg van het grote temperatuurverschil tussen het hoge noorden en zuidelijker breedten.

In de kern van dat lagedrukgebied is de luchtdruk soms lager dan uw barometer kan aangeven. Het bekende hogedrukgebied bij de Azoren bevindt zich tussen de IJsland depressie en lagedrukgebieden boven de warme tropische gebieden. Is er een krachtig Azorenhogedrukgebied en tevens een diepe IJslanddepressie aanwezig dan zal het niemand verbazen dat het dan boven de Atlantische Oceaan spookt.
Winden van orkaankracht laten de golfhoogten oplopen tot soms meer dan 15 meter. Ook in Nederland komt het geregeld tot storm, maar orkanen komen gelukkig vrijwel niet voor.

De laatste zeer zware storm, die lokaal orkaankracht bereikte was op 25 januari 1990. Op de pier van IJmuiden werd een windstoot gemeten van 161 km/uur. In de regio tussen Zaandam en Utrecht werden windstoten tot 140 km/uur gemeten. Voor Utrecht was dit zeer extreem. Veel Utrechters zullen dat wel nooit meer meemaken. De hoogste windstoot tijdens een storm in Nederland werd gemeten in Vlissingen, althans deze werd geschat. Er stond een windracht 12, maar de windmeter woei kapot.
Men schatte de maximale windkracht op 175 km/uur. In 1972 en 1973 brachten zeer zware stormen veel schade toe aan de Veluwse bossen.
Vele tienduizenden bomen sneuvelden.

Men spreekt in Nederland van een storm als de gemiddelde windsnelheid over 10 minuten gemiddeld tussen 75 en 88 km/uur ligt. Tussen 89 en 102 km/uur spreekt men van zware storm en tussen 103 en 116 km/uur is een zeer zware storm. Boven de 117 km/uur is er sprake van een orkaan. Windstoten zijn nabij zee en de kale, vlakke kustprovincies gemiddeld zo'n 30 procent krachtiger.
In gebieden, waar heuvels en bossen overheersen is de gemiddelde windsnelheid veel lager dan aan de kust, maar kunnen windstoten meer dan 50 procent krachtiger zijn dan de gemiddelde windkracht. In het binnenland zijn de windstoten dan ook veelal verraderlijker en dus gevaarlijk. In bosgebieden met slechts een enkele open plek is de windkracht vaak maar 25 tot 30 procent van die nabij de kust.
Windstoten komen niet veel voor en jagen vooral over de toppen van de hoogste bomen. Een storm wordt nooit in windstoten uitgedrukt.
Een windstoot van 85 km/uur is dan ook geen storm. Het hardst waait het in Nederland langs de Zeeuwse en Hollandse kust en op de Waddeneilanden. Het minst waait het aan de oostflank van de Utrechtse Heuvelrug en het gebied langs de oostelijke Veluwe, met name het gebied tussen Velp en Apeldoorn, en in delen van Twenthe.

Ook in de diepe dalen in Zuid-Limburg waait het niet hard, maar juist wel op de hoogste heuveltoppen. De meeste stormen in ons land waaien uit richtingen tussen zuidwest en noordwest. Een noordwesterstorm kan het water van de Noordzee hoog opstuwen, zeker als de storm langer duurt.
De ramp op 1 februari 1953 werd veroorzaakt door een combinatie van een zware noordwesterstorm en springtij.

De laatste dagen van december 1978 stond er in ons land een uiterst zeldzame storm vanuit het noordoosten.

Met die noordoostenwind werd - begeleid door felle sneeuwjachten - zeer koude vrieslucht vanuit Oost-Europa aangevoerd.
Binnen een etmaal daalde de temperatuur in ons land van circa +10 tot beneden de -10 graden.

Soms komen er in Nederland windhozen voor (gemiddeld zo'n dertig per jaar) en een heel enkele keer is in Nederland een echte tornado voorgekomen, zoals in 1967 in Tricht en Chaam!

Weerspreuk Arie Verrips

Als de noordenwind in de kortemaand niet blazen wil, komt hij zeker in april.

Weerfoto U Vandaag

Heeft u een mooie weerfoto voor onze uitzending?
Stuur deze dan op naar weerfoto@rtvutrecht.nl

Satellietbeelden


Waarschuwingen
-advertentie-