Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Het is meestal bewolkt. De WZW-wind is zwak tot matig. Het wordt rond 15 graden.
Tijdens de avond en nacht blijft het meestal bewolkt. De ZW-wind is matig. Het wordt 10 - 11 graden.

Normale minimumtemperatuur: 6.4, maximum 12.4 °C.
De zon komt op om 08:26u en gaat onder om 18:21u.

Morgen

Het is bewolkt. De W-wind is zwak tot matig. Het wordt rond 15 graden.
Tijdens de avond en nacht blijft het bewolkt. De ZW-wind is zwak tot matig. Het wordt rond 10 graden.

Normale minimumtemperatuur: 6.3, maximum 12.2 °C.
De zon komt op om 08:27u en gaat onder om 18:19u.

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

do 27 okt vr 28 okt za 29 okt zo 30 okt ma 31 okt

Bewolkt Bewolkt Bewolkt Bewolkt Half bewolkt
min. 10 °C 10 °C 10 °C 9 °C 7 °C
max. 15 °C 15 °C 14 °C 13 °C 12 °C
neerslag 20 % 10 % 10 % 10 % 20 %
wind WZW 3-4 W 3 ZW 2 ZW 2 ZO 2

Weernieuws

Eerste vorstdag in De Bilt.

In de nacht van zaterdag naar zondag 23 oktober kwam het voor het eerst dit najaar op uitgebreide schaal tot vorst op ooghoogte, zodat er sprake was van een vorstdag. In De Bilt werd het -0.7 en in Cabauw -1.0 graden. Op de Heuvelrug vroor het plaatselijk ruim een graad, ook in het westen kwam het plaatselijk tot vorst, zoals -0.3 graad in Kamerik.
Het koudst op een KNMI-station werd het in Noord-Brabant, -2.3 graden in Woensdrecht en -2.2 graden in Gilze-Rijen.

Regen van betekenis.
Voor het eerst sinds langere tijd viel er in onze regio weer eens regen van betekenis. Een lagedrukgebied, gevuld met koude lucht kwam boven de Noordzee terecht en trok vervolgens over ons land Duitsland in. Bij ons veroorzaakte dit sterk buiig weer waarbij in ruim een etmaal  tijd 15 tot ruim 20 mm regen viel. Alleen in de Lopikerwaard en de Vijfheerenlanden viel duidelijk minder regen, zo'n 5 mm of iets meer. De meeste regen viel in het noorden en noordoosten van de regio.

In het westen van de regio is de neerslag normaal voor de eerste drie weken van oktober, maar in het oosten, het Krommerijngebied en de Vijfheerenlanden is de maand nog steeds aan de droge kant.

Op de Veluwe viel tussen 20 en 25 mm en in Noord-Holland meer dan 30 mm. In  die provincie is okteober nu al natter dan normaal. Bovendien kwamen er ondermeer in de Zaanstreek en de kop van Noord-Holland(Westfriesland) zware valwinden en een mogelijke windhoos voor. In Oostzaan werd een molen vernield en in Winkel werden daken beschadigd.

Warme oktoberdag.
Zondag 16 oktober bracht ook in onze regio schitterend weer. Een groot deel van de dag was de zon te zien en het werd zowaar bijna een warme dag met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger. In Cabauw werd het 19.4, in De Bilt 18.8 en op Schiphol 19.0 graden.

In het zuiden van het land werd het op veel plaatsen wel 20 graden of hoger. Op vv Maastricht werd het 20.8 en in Westdorpe 20.6 graden. Dankzij de zuidenwind werd het ook in het noorden van het land nog aangenaam, 17 - 18 graden.
Warme dagen zijn half oktober ook in onze regio niet uitzonderlijk. Heel af en toe komt het zelfs nog bijna tot een zomerse dag. In het zuiden van het land lukt dit soms nog wel. De meest late zomerse dag ooit werd in De Bilt gemeten op 10 oktober 1921, toen het daar 25.8 graden werd. In Sittard werd het zelfs tropisch warm, 30.1 graden.

Een paar warme dagen achter elkaar komen in onze regio wel vaker voor. Zo was dit in 1990 van 12 t/m 15 oktober het geval, waarbij het in De Bilt op de 13e en 15e zelfs 23.6 graden werd. Op 26 oktober 2006 werd het in De Bilt nog 22.1 graden.

Klimaat

Oktober vrijwel normale temperatuur, vrij zonnig en droog.

Nu oktober ten einde loopt kunnen we zo langzamerhand de balans gaan opmaken.
Na de fraaie, zeer warme, zonnige en droge sptembermaand begon otober eveneens droog, zonnig en warm, maar daar kwam snel verandering in. Dankzij veelal oostenwinden werd het snel kouder. Het bleef evenwel zonnig en ook viel er niet veel regen. Tot halverwege de maand was deze zeer droog, zonnig en iets aan de koude kant.

Inmiddels zijn er flinke buien gevallen, vooral meer naar het westen toe. In de Ronde Venen en deels het Groene Hart heeft dit inmiddels de normale hoeveelehid neerslag opgelever. Maar omdat er de laatste week van de maand niet veel regen zal vallen, wordt de maand uiteindelijk daar toch droog. Meer naar het oosten viel beduidend minder neerslag. Op de Heuvelrug en in de Gelderse Vallei is het slechts ruim de helft van de normale hoeveelheid regen.
Veel natter is het in Noord-Holland. Met name rond Haarlem viel deze maand al ruim 100 mm.

Tot de 24e oktober is de maand nog steeds zonnig. De zon scheen 40 procent van  de beschikbare tijd. Het gemiddelde maandtotaal bedraagt  in De Bilt 113 uur, tot dusver scoort oktober rum 100 uur zon. Nu zal het deze komende week niet erg zonnig zijn, maar De Bilt zou toch op iets boven normaal moeten kunnen uitkomen.

Dankzij de koude periode is oktober met nog een week te gaan een halve graad te koud, maar  de laatste week van de maand verloopt grotendeels vooral 's nachts te zacht. Daarom eindigt oktober waarschijnlijk als een normale maand.

Achtergrond

Herfstweer.

We beginnen aan de laatste herfstmaand voordat op 1 december de meteorologische winter begint. Tijd om eens wat feiten over herfstweer in het algemeen te benoemen. Ondanks dat veel mensen het in de herfst en winter meer binnenshuis zoeken valt er ook in de herfst buiten veel moois te beleven - afgezien van de fraaie herfstkleuren natuurlijk!

Najaarsonweer boven zee.
Aan het begin van het najaar verplaatst de meeste onweersactiviteit zich van het binnenland naar de kust. Dit wordt veroorzaakt door het nog altijd relatief warme zeewater, dat eind september meestal nog altijd een temperatuur van 16 of 17 graden heeft. In de volksweerkunde zegt men zelfs dat de zee in de zomer geeft (buien boven land) en in de herfst neemt (buien boven zee). Voor onweer en buien moet de lucht onstabiel zijn. Dat wil zeggen dat het hoog in de atmosfeer veel kouder is dan aan de grond. We denken dan aan een temperatuurdaling van 0.8 tot 1.0 graad per honderd meter stijging. In de zomer doet vooral de zon het werk, door middel van sterke verwarming van de onderste luchtlagen boven land. In het najaar kan de bovenlucht ook boven ons land al flink afkoelen als gevolg van aanvoer van koude lucht, afkomstig van hoge breedten, waar het nu snel kouder wordt. Vlak boven het zeeoppervlak wordt de van oorsprong koude lucht flink aangewarmd en zo zien we met name 's avonds en 's nachts onder bepaalde weersomstandigheden (aanvoer van koude lucht, en niet te veel wind) een hele reeks onweersbuien voor de kust liggen. In het binnenland koelt deze van oorsprong koude, doorzichtige lucht nabij het aardoppervlak dan echter flink af, zodat deze daar juist stabiel wordt, hetgeen de vorming en instandhouding van buienwolken belemmert. Het klaart er flink op, maar mede hierdoor zijn de onweersbuien boven zee dan tot ver landinwaarts te zien. Tot 30 of 40 kilometer van de kust zijn de soms hel oplichtende wolkentorens redelijk tot goed zichtbaar en niet zelden ziet men zelfs vanuit Utrecht en Flevoland weerlicht van buien boven zee. En als het dan ook nog eens volle maan is, geven de buienwolken een beetje een sinistere aanblik. In tegenstelling tot de zomer ontstaan er overdag in het najaar boven land niet veel buien. Toch zien we bij die kleine buitjes nog wel eens fraaie, kleine regenbogen.

De ene depressie na de andere.
Dankzij de in het najaar sterk toenemende temperatuurverschillen tussen het poolgebied en de subtropen kunnen boven de Atlantische Oceaan grote, diepe depressies ontstaan. Een ervan is de beroemde IJslanddepressie die regelmatig in weerberichten wordt genoemd. Kleine dochterdepressies, randstoringen genoemd, trekken dan soms met grote regelmaat ten zuiden van de grote moederdepressie naar het oosten en fronten van deze storingen reiken vaak ook tot over ons land. Soms zien we elke dag zo'n storing voorbij trekken en dat levert sterk wisselende wolkenpatronen op. Windveren, ijswolken met valstrepen zijn vaak voorboden van zo'n slechtweergebied. Als de lucht op een gegeven moment melkachtig wit wordt, waar de zon wazig (als door matglas) doorheen schijnt, en de wind aantrekt vanuit zuidelijke richtingen gaat het vaak binnen enkele uren regenen. Wat we in zo'n melkachtige lucht regelmatig ook zien is de kring om de zon of de maan en dat noemen we een halo. We moeten weten dat die hoge bewolking geheel uit kleine ijskristalletjes bestaat omdat het op de hoogte, waarop de bewolking zich bevindt, vele tientallen graden onder nul is. De ijskristallen werken als prisma's en breken het zonlicht. Ook reflecteren ze een deel van het licht. Soms ziet men ook wel kleurschakeringen zoals bij een regenboog, of een witachtige vlek. Zo'n heldere lichtvlek in de egale bewolking noemt men een bijzon.
Urenlange, druilerige regentjes zijn eveneens kenmerkend voor het herfst- en winterseizoen, maar als dit weertype dan gevolgd wordt door buien, klaart het daarna gewoonlijk op en volgen er buien, waar tussendoor de zon te zien is.

Mist.
De herfst staat bekend om de vaak voorkomende mist. De nachten worden snel langer(circa vier minuten per dag) en de zon komt steeds lager aan de hemel te staan, zodat het 's nachts steeds verder kan afkoelen. De zon levert overdag gewoonweg niet genoeg energie meer om het warmteverlies tijdens de nachten te compenseren. Als de lucht zover afkoelt dat deze verzadigd raakt, komt het tot mist. In de zomer en in september blijft het vaak bij mistbanken, die in de loop van de ochtend weer verdwijnen. Je ziet vaak mist in de buurt van waterplassen en sloten. Dat komt omdat water langzamer afkoelt dan land. Vergelijk het met een stomende badkuip vol warm water. Bovendien stroomt koude lucht boven de landerijen vanzelf naar het laagste punt, de sloten en raakt al snel verzadigd. Al vrij snel in het najaar kan de tijdens de nacht gevormde mistlaag zo dik worden, dat de zon niet meer in staat is om de mist op te ruimen. Het is overigens een misvatting dat mist keurig door de zon wordt weggebrand en dus van bovenaf oplost. Mist lost vanaf de grond op, als gevolg van warmtestraling van de zon, die door de mistlaag door dringt en aldus de vochtige luchtlaag van onderen opwarmt, waardoor de relatieve vochtigheid daalt en de lucht niet meer verzadigd geraakt. De ondergrond en het erboven liggende luchtlaagje wordt verwarmd, en de mistlaag wordt als het ware iets opgetild. De mist gaat dan eerst over in laaghangende bewolking en die verdwijnt vervolgens snel, zodra de zon goed doorbreekt. Ook een toename van de wind kan mist doen oplossen. De mistlaag wordt dan gemengd met drogere lucht erboven, zodat de totale luchtlaag niet meer verzadigd wordt. Mist, en ook dauw geeft vooral in bosrijke gebieden prachtige beelden te zien, zeker als de zon op een gegeven moment weet door te breken. Prachtig bedauwde spinnenwebben en dunne takjes, planten, beschenen door een flauw schijnende zon brengen sommige mensen in vervoering.

Mooie zonsopkomsten.
Omdat de zon in het najaar langer laag aan de hemel staat dan in de zomer en bovendien later op komt, kunnen veel mensen getuige zijn van schitterende zonsopkomsten. De hemel is soms rood gekleurd omdat de opkomende zon tegen de onderkant van de wolken van een volgend slechtweergebied, dat ons nadert, schijnt. In dit geval is de volkswijsheid van toepassing: "Ochtendrood geeft water in de sloot." De zon zelf kleurt dan ook rood en dat wordt veroorzaakt doordat het in de lucht rijkelijk aanwezige vocht het zwakke zonlicht versluiert, waarbij vooral het rode licht zichtbaar is. En waarom zien we dat in Nederland zo vaak juist 's ochtends? Welnu, de zon komt in het oosten op en de slechtweergebieden naderen ons land gewoonlijk vanuit het westen. Het avondrood in de zomer wordt vooral veroorzaakt door stof dat tijdens warme en droge dagen als gevolg van thermiek in de lucht komt.

Weerspreuk Arie Verrips

Nu het fris en kil wordt in oktober, is het voorbij met het terras en de ober.

Weerfoto U Vandaag

Heeft u een mooie weerfoto voor onze uitzending?
Stuur deze dan op naar weerfoto@rtvutrecht.nl

Satellietbeelden


Waarschuwingen
-advertentie-