Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Er is veel zon, wel drijft er regelmatig sluierbewoking over. De NO-wind is zwak tot matig. Het wordt 13 tot 14 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er opklaringen. De NO- tot O-wind wordt zwak. Het wordt 3 tot 4 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.5, maximum 10.6 °C.
De zon komt op om 07:29u en gaat onder om 20:03u.

Morgen

Er zijn flinke perioden met zon. De O-wind is zwak. Het wordt 15 tot 16 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er flinke opklaringen. Er is weinig wind. Het wordt rond 6 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.5, maximum 10.7 °C.
De zon komt op om 07:27u en gaat onder om 20:05u.

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

zo 26 maart ma 27 maart di 28 maart wo 29 maart do 30 maart

Onbewolkt Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt Half bewolkt
min. 3 °C 3 °C 6 °C 8 °C 9 °C
max. 13 °C 16 °C 16 °C 15 °C 18 °C
neerslag 5 % 5 % 25 % 20 % 30 %
wind NO 2-3 O 2 ZW 3-4 ZW 3-4 ZZW 3

Weernieuws

Mooi lenteweer houdt nog even aan.

Na de mooie dagen die we nu inmiddels hebben gehad kunnen we er deze maand maart nog een aantal tegemoet zien. De kans is zelfs groot dat er nauwelijks regen meer valt, tot tegen het einde van de komende week blijft het zeker droog.

In tegenstelling tot het voorgaande weekeinde, toen het bewolkt was en het vaak regende, hebben we het voorlaatste weekeinde van maart veel zon en lopen de tempreaturen overdag op naar waarden van enkele graden boven normaal. In de loop van de komende werkweek zijn er zelfs temperaturen van boven de 15 graden mogelijk. Records zijn dit niet, maar het komt lang niet elk jaar voor.

We hebben het mooie weer te danken ana een hogedrukgebied dat zich vanaf de Britse Eilanden via onze omgeving naar het vasteland van Europa verplaatst. Zeker zodra de wind meer vanuit de zuidhoek gaat blazen kunnen de  temperaturen al flink oplopen.

Tegen het volgend weekeinde, wanneer het oude hogedrukgebied boven Zuidoost-Europa is aangekomen, dient zich volgens de laatste prognoses een nieuw hogedrukgebied aan, dat ongeveer dezelfde koers volgt als haar voorganger. Na een tijdelijke, maar geringe temperatuurdaling, levert dat waarschijnlijk tot en met de eerste dagen van april een droog en rustig weertype op met waarschijnlijk aardig wat zonneschijn.

Klimaat

Maart wordt zachte en zonnige maand.

De laatste week van maart breekt aan. De maand bracht tot dusver een uiterst gevarieerd weerbeeld. Series van een paar dagen met veel regen en nauwelijks zon werden afgewisseld met zonnige dagen, vaak meerdere dagen achter elkaar. Op een paar dagen viel er erg veel regen en dat heeft er voor gezorgd dat maart als ongeveer normaal  de boeken in zal gaan. Op de meeste plaatsen viel tot de 23e tussen 65 en 70 mm regen. Veel regen zal er evenwel de laatste week van  de maand niet meer vallen. De kans is zelfs groot dat het helemaal droog blijft. In De Bilt viel 61 mm tegenover 67 mm normaal. De eerste acht dagen van de maand waren erg nat, ook tussen 17 en 20 maart viel er erg veel regen. Maar hier tussendoor viel er maar heel weinig regen.

De zon deed deze maand tot dusver al goede zaken. Zo was de zon in De Bilt al 100 uur te zien tegenover 122 uur normaal. Deze zonneschijn was in 39 procent van de tijd, normaal is 33 procent van de tijd dat de zon boven de horizon staat. Het normale aantal uren zonneschijn gaan we met gemak halen.

Tot dusver is maart anderhalve graad te warm. Gezien de verwachtingen wordt maart dit jaar een zeer zachte maand. De normale gemiddelde temperatuur is 6.2 graden.

Vorig jaar was maart vrij koud met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 5.4 graden. De maand was vrij droog, waarbij er rond het midden van de maand bijna geen neerslag viel. Vooral rond die tijd was de zon uitvoerig te zien, zodat de maand uiteindelijk zonnig werd. In De Bilt was de zon 143 uur te zien, in 39 procent van de tijd.

Achtergrond

De lente komt er aan.

Op 1 maart startte de meteorologische lente. Wat het weer betreft merken we daar nog  niet zo veel aan, want vooral de eerste helft van maart doet het weer vaak nog wel een beetje aan de winter denken. Later in de maand komt de temperatuur vaker boven de 10 graden. We zien de natuur al wat groener worden. Bodemplanten beginnen zich te ontwikkelen en er komen steeds meer bolgewassen in bloei. En wat later verschijnt het eerste blad aan de bomen.

Ook de daglengte neemt nu flink toe, en wel met ongeveer vier minuten, twee bij een steeds eerdere zonsopkomst en twee bij een steeds latere zonsondergang.
Op 21 maart is de dag overal ter wereld even lang als de nacht en begint de astronomische lente.
Vaak begint de astronomische lente al op 20 maart, zo ook dit jaar. Het exacte tijdstip in Nederland was om 11.28 uur.
En tijdens het komende weekeinde, in de nacht van 25 op 26 maart om twee uur gaat de zomertijd weer in. De klok moet op dat tijdstip een uur vooruit worden gezet.
En dan kan de lente echt goed gaan beginnen! En nu maar hopen dat het weer ook gaat meewerken, maar het lijkt er dit jaar zowaar op dat het weer zich aardig aan de kalender houdt.

Weerspreuk Arie Verrips

Weerfoto U Vandaag

Heeft u een mooie weerfoto voor onze uitzending?
Stuur deze dan op naar weerfoto@rtvutrecht.nl

Satellietbeelden


Waarschuwingen
-advertentie-