Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Vanavond zijn er opklaringen, vannacht verschijnen er steeds meer wolken. De Z- tot ZO-wind is zwak. Het wordt rond 14 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.4, maximum 22.5 °C.
De zon komt op om 06:25u gaat onder om 21:02u.

Morgen

De bewolking neemt snel toe, rond de middag gevolgd door enige uren lichte regen. De van Z naar ZW draaiende wind is matig. Het wordt 20 tot 21 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er opklaringen en wolken, het blijft op de meeste plaatsen droog. De ZZW-wind is zwak tot matig. Het wordt 15 tot 16 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.4, maximum 22.4 °C.
De zon komt op om 06:27u gaat onder om 21:00u.

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

wo 16 aug do 17 aug vr 18 aug za 19 aug zo 20 aug

Half bewolkt Lichte regen Regenbuien Regenbuien Half bewolkt
min. 13 °C 14 °C 16 °C 13 °C 13 °C
max. 23 °C 21 °C 21 °C 18 °C 19 °C
neerslag 10 % 80 % 90 % 80 % 20 %
wind Z 2 ZZW 3 ZW 4 W 4 W 3

Weernieuws

Grote landelijke verschillen.

Op 15 augustus waren er behoorlijk grote verschillen in het weer. De verwachtingen waren nogal hooggespannen, maar in De Bilt is de zomerse waarde van 25 lang niet gehaald. Het werd op het KNMI 21.8 graden. In het oosten van het land werd het ruim 26 graden, 26.8 op vliegveld Twenthe. In een brede strook langs de westkust werd het 20 tot 21 graden.

Mede doordat het bij ons niet zo warm werd bleven zware onweersbuien in onze regio uit. De invloed van het warme zeewater liet zich wel gelden in Vlissingen. Daar viel maar liefst 36 mm, maar elders aan de kust viel maar weinig regen. Dichter bij ons in de buurt viel in Deelen 23 mm. Op vliegveld Twente viel 32 mm en in die regio was sprake van een stevig onweer.

In onze regio bleef de neerslag veelal beperkt tot een paar mm, alhoewel het in delen van Zeist en ook rond Achterberg enige tijd flink regende. Het meest viel er in de omgeving  van Woerden. Daar viel 12 en in Kamerik 10 mm regen en in het zuidoosten viel bij Achterberg ruim 10 mm, maar bijvoorbeeld in Maarsbergen viel slechts een en in Woudenberg krap twee mm.

De boeren in onze regio horen we deze weken niet klagen, maar een deel van  de vakantiegangers wel. Het is wat profiteren van de betere dagen die tussen de minder goede dagen in zitten. Helaas voor de warmteliefhebbers zitten zomerse dagen er voorlopig nog altijd niet in. Watersporters lijken zich daar evenwel weinig van aan te trekken want bijvoorbeeld op de Vecht is het vaak behoorlijk druk met pleziervaartuigen.
Wel lijkt het de volgende week minder vaak te regenen.

Klimaat

Eerste helft augustus niet zo fraai.

De eerste helft van augustus is achter de rug. Voor een zomermaand was het geen hoogvlieger. De temperatuur was iets lager dan normaal. Er waren geen zomerse dagen. Tijdens de eerste twintig jaar van de vorige eeuw kwam dit veel vaker voor maar in het huidige, warmere klimaat is het een uitzondering.

In onze regio is de maand zowaar aan de droge kant maar niet overal. In de Heuvelrugregio en de Gelderse Vallei is de neerslag min of meer normaal(circa 40 mm), al zijn er van plaats tot plaats wel vrij grote verschillen. Dit komt door het vaak buiige karakter van de neerslag. Zo viel er vorige week donderdag net buiten onze regio in Barneveld 45 mm regen terwijl er bijvoorbeeld rond Woudenberg nog geen 10 mm viel. Maar in De Bilt en ook op veel plaatsen in het westen van de regio viel maar tussen 20 en 25 mm.

Zonneschijn hadden we de eerste helft van deze maand te weinig. In De Bilt was er maar zo'n 80 uur zon terwijl 188 uur voor de hele maand normaal is.

Achtergrond

Weerweetjes.

In de klimatologie en de weerkunde gebruiken we veel cijfers, niet alleen met betrekking tot temperaturen. Hieronder wat aardige weerweetjes.

Het kan in Nederland hard regenen, maar lang niet zo hard als in de tropen. Tijdens een flinke onweersbui in de zomer kan er 1 tot 3 mm regen per minuut neerkomen, maar dat alleen gedurende een korte tijd. Officieel is er in Ammerzoden een keer 8 mm neerslag in 2 minuten gevallen en een weeramateur in Dongen noteerde in 1987 eens 5 mm per minuut gedurende 2 minuten. Het valt in het niet bij wat er in een tropische storm kan vallen. In Guadaloupe is er ooit 38 mm per minuut neergekomen.
De maximale regenhoeveelheid per tijdseenheid hangt samen met de temperatuur van de lucht. Warme lucht kan veel meer waterdamp bevatten dan koude lucht en dat is dan tevens de reden dat het in de winter bij ons ook tijdens buien veel minder hard regent dan in de zomer.

Onweersbuien kunnen we soms met de fiets bijhouden. Soms verplaatst een onweersbui zich niet of nauwelijks en valt er in een klein gebied heel veel regen, zoals we bijna elke zomer wel zien. Een lijn met onweersbuien verplaatst zich soms wel met een snelheid van 60 tot 80 km/uur over ons land.
Stormdepressies leggen soms nog veel sneller een grote afstand af. Als er boven de Atlantische Oceaan een krachtige zogeheten westelijke straalstroom staat,  kan een stormdepressie soms in amper anderhalve dag de hele Atlantische Oceaan oversteken. Dit gebeurde vlak voor de storm van 25 januari 1990, die in ons land heel veel schade aanrichtte. Anderhalve dag eerder lag het toen nog onschuldige lagedrukgebied nog in de buurt van New Foundland!

Vallende, grote hagelstenen, die uit onweersbuien vallen kunnen soms enorme snelheden bereiken. In Nederland komen soms hagelstenen voor van rond 4 cm doorsnede. Deze hebben een gewicht van ongeveer 30 gram. Onder optimale omstandigheden kunnen ze een valsnelheid bereiken van rond 100 km/uur. Samen met het gewicht is dit voldoende om deukjes in auto's te veroorzaken.
In de zomer van 1998 zijn bij Elburg, op de Veluwe, hagelstenen van 8 cm doorsnede naar beneden gekomen. Dit soort stenen kunnen een valsnelheid halen van rond 140 km'/uur. Het gewicht van dergelijke stenen is ongeveer 250 gram!
Vaak zijn deze stenen overigens niet mooi rond, maar kegelvormig, of puntig en kennelijk opgebouwd uit meerdere, aan elkaar gevroren kleinere hagelstenen. Hierdoor is de valsnelheid slechts een indicatie.

Weerspreuk Arie Verrips

Is ’s avonds laat de spin te been, het zal regenen, tien tegen een.

Weerfoto U Vandaag

Heeft u een mooie weerfoto voor onze uitzending?
Stuur deze dan op naar weerfoto@rtvutrecht.nl

Satellietbeelden


Waarschuwingen
-advertentie-