Het weer van Arie Verrips

Vandaag

Er valt vanmiddag op een enkele plek nog een buitje. Vooral in het westen is er af en toe zon. De NW-wind is matig. Het wordt rond 11 graden.
Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt. Het blijft droog. De NW- tot W-wind is zwak. Het wordt 2 tot 4 graden.

Normale minimumtemperatuur: 6.7, maximum 15.4 °C.
De zon komt op om 06:17u en gaat onder om 21:00u.

Morgen

Er trekken wolkenvelden over, er is hier tussendoor af en toe zon. De meestal ZW-wind is zwak, tegen de avond draaind naar ZO. Het wordt 11 tot 12 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er opklaringen. De ZO-wind is meestal zwak. Het wordt 3 tot 4 graden.

Normale minimumtemperatuur: 6.8, maximum 15.5 °C.
De zon komt op om 06:15u en gaat onder om 21:01u.

-advertentie-

 

Meerdaagse verwachting

vr 28 apr za 29 apr zo 30 apr ma 1 mei di 2 mei

Regenbuien Half bewolkt Half bewolkt Regenbuien Half bewolkt
min. 4 °C 3 °C 4 °C 8 °C 6 °C
max. 11 °C 12 °C 17 °C 14 °C 14 °C
neerslag 50 % 20 % 20 % 60 % 40 %
wind NW 2-3 W 2 ZO 3-4 ZZW 3 NNO 3

Weernieuws

En alweer een vorstdag.

De nacht naar Koningsdag verliep voor de feestvierders koud. Op veel plaatsen, met name in het zuiden en oosten van de regio, vroor het ook op ooghoogte wat. De Bilt, waar het -2.0 graden werd, werd een van de koudste plekken in de regio. Vlak aan de grond voor het op diverse plaatsen 5 graden. In De Bilt werd het -5.0 en in Cabauw -4.5 graden.
In Noord-Brabant  en het oosten van het land vroor het aan de grond 7 tot ruim 8 graden. Op vliegveld Twenthe werd het -8.5 graden. Op ooghoogte werd het landelijk het koudst in Gilze-Rijen, -3.2 en op vliegveld Twenthe met -3.4 graden.
Koningsdag begon met veel zon, waarbij de vorst snel verdween. In de kustgebieden kwamen wat buitjes voor.

Koningsdag overdag iets minder koud  dan vorig jaar.
Koningsdag is dit jaar ongeveer net zo koud verlopen als vorig jaar. In De Bilt is het 10.9 graden geworden, vorig jaar werd het 10.7 graden. Dit jaar werd het in Cabauw 10.8 en op Schiphol 10.6 en in Herwijnen 11.2 graden. Vorig jaar bleef het daar kouder. Op Schiphol werd het 9.9, in Cabauw 9.3 en in Herwijnen 9.8 graden.
In een groot deel van het land bleef het toen beneden de 10 graden. Bij Maastricht werd het zelfs niet warmer dan 7.7 graden!

Nog een vorstdag.
De nacht naar 26 april heeft het op veel plaatsen in onze regio gevroren. Aan de grond kwamen temperaturen voor tussen -2 en -5 graden. Op ooghoogte werd het in De Bilt -1.4 graad. Op veel plaatsen in het zuiden en oosten van de regio werd deze waarde ongeveer gehaald. In het westen van de regio en ook in de stad Utrecht bleef het op veel plaatsen 2 tot 3 graden.

Koude Koningsdag.
Dit jaar krijgen we een koude Koningsdag met maximumtemperaturen van hooguit 10 graden. En in  de aanloop naar deze feestdag is er zelfs nog een grote kans op nachtvorst zodat de mensen het tijdens de nachtelijke vrijmarkten wel koud zullen krijgen. Gelukkig zal het in de grote steden wel wat minder koud zijn dan  bijvoorbeeld op de Heuvelrug.

Tijdens Koningsdag valt er bovendien nog wel een bui, waarbij ook hagel kan vallen. Maar na Koningsdag lijkt de kou voorbij. Al op 30 april, de datum van de klassieke Koninginnedag is de temperatuur al een stuk hoger, maximaal een graad of 15. En met de start van de bloeimaand mei loopt de temperatuur dagelijks verder op. Tijdens Bevrijdingsdag en het weekeinde erna maken we een grote kans op warme dagen met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger!

Klimaat

Laatste dagen van april dit jaar, maar ook vorig jaar koud.

Dit jaar beleven we de laaste week van april koude dagen met maximumemperaturen van amper of rond 10 graden. Ook is Koningsdag dit jaar koud verlopen met - na een nacht met temperaturen van rond en wat onder het vriespunt - overdag een maximum van slechts rond 10 graden.

Uiteindelijk is Koningsdag net niet zo koud geworden als die van vorig jaar. In De Bilt werd het 10.9 graden, tegenover vorig jaar 10.7 graden. Gelukkig viel het met de buien wel mee.

Opmerkelijk is dat het vorig jaar in deze periode ook erg koud was. Zo werd het in De Bilt op 24 april slechts 8.8, op de 25e 8.0, op de 26e 7.7 en op Koningsdag, de 27e dus, 10.6 graden. Ook de laatste dagen van april was het tamelijk koud, maar in mei werd het weer snel beter met zelfs een aantal dagen met temperaturen van rond 25 graden! Mogelijk gaat dit straks in mei ook gebeuren!

In het verre verleden is het overigens nog wel een stuk kouder geweest. Zo heeft het 's nachts nog wel eens 2 tot 4 graden gevroren. Op 29 april 1976 werd het in De Bilt zelfs -4.8 graden. Er volgde in dat jaar een zeer warme, droge zomer.
Op 27 april 1985 werd het slechts 7.4 en op 28 april 1919 werd het zelfs niet warmer dan 4.0 graden!

Koningsdag normaal kouder dan Koninginnedag.
Koningsdag valt op 27 april, Koninginnedag viel destijds op 30 april. Het weer op deze dag kon destijds van jaar tot jaar behoorlijk verschillen. Er zijn Koninginnedagen bekend dat het nagenoeg de hele dag regende en het niet eens 10 graden werd. Daarentegen is het op Koninginnedag ook wel zomers warm geworden met maximumtemperaturen van ruim boven de 25 graden.

De warmste Koninginnedag ooit was die op 1993, toen het in De Bilt 26.9 graden werd. In 2004 werd het op die dag 24.3 graden. De koudste Koninginnedag was in 1970. Het werd toen in De Bilt slechts 8.6 graden. In 1979 werd het nauwelijks warmer, 9.1 graden.

Het kan op 30 april zelfs nog wel vriezen. In 1971 startten de feestelijkheden 's morgens vroeg ook in onze regio met een paar graden vorst.

In 2004 werd Koninginnedag na warmte overdag vooral in het zuiden van het land afgesloten met flinke onweersbuien, warbij tientallen millimeters regen vielen. In 1991 regende het die dag in het zuiden van het land bijna het hele etmaal, in Friesland daarentegen was het toen een groot deel van de dag zonnig.

Als gevolg van de klimaatverandering is Koninginnedag wat warmer geworden. In de 50-er jaren van de vorige eeuw was de gemiddelde maximumtemperatuur tussen 12 en 13 graden, de laatste jaren, in de 21e eeuw lag deze temperatuur gemiddeld tussen 16 en 17 graden.

Koningsdag valt dus op 27 april, vier dagen eerder dan 30 april. Omdat het temperatuurgemiddelde in deze tijd snel oploopt, is deze dag gemiddeld bijna een graad kouder dan 30 april. De gemiddelde maximumtemperatuur op 27 april bedraagt ruim 15.5 graden, de gemiddelde minimumtemperatuur 6.5 graden. De zon staat op Koningsdag een kwartier korter boven de horizon als op Koninginnedag en is gemiddeld respectievelijk een minuut of zes minder te zien dan op 30 april.

Achtergrond

Mooi-weerdagen.

Mooi weer is subjectief: voor een zeiler moet het waaien, een fietser houdt juist niet van tegenwind en aan het strand willen we zon en aangename warmte. Regen wordt meestal niet op prijs gesteld, maar als het dagen achtereen droog is kan een bui juist een verademing zijn. Mooi weer is dus lastig onder een noemer onder brengen maar in het algemeen is een zonnige, droge en vrij warme dag ook een mooie dag.

Voor de statistieken heeft het KNMI mooi weer gedefinieerd. Dat is een dag met veel zon (minstens 50 procent van de tijd dat ze kan schijnen), weinig of geen neerslag (in 24 uur hooguit 0,2 mm) en een bovennormale temperatuur. De normale temperatuur wordt bepaald uit het etmaalgemiddelde over periodes van 10 dagen, het decadegemiddelde.

De klimatologische grenzen veranderen met de tijd van het jaar: in april voldoet een dag dus bij een lagere temperatuur aan het criterium "warm" dan bijvoorbeeld in augustus. Als norm wordt een marge aangehouden rond het gemiddelde. Voor internationaal gebruik worden mooi-weerdagen aangeduid als ADS-dagen. De "A" staat voor een temperatuur "Above normal", de "D" voor "Dry" en de "S" voor "Sunny".

Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over honderd jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk zeven, tegen vijf in april en juni. September levert gewoonlijk vier mooi-weerdagen op, maart drie, oktober twee en de wintermaanden gemiddeld een of twee. Een heel jaar biedt gemiddeld 45 dagen met mooi weer, maar in zonnige, droge en warme jaren zijn dat er natuurlijk veel meer. Het jaar 1947 scoort het fraaist met 90 mooi-weerdagen. Augustus 1947 is ook de recordmaand met 24 mooie dagen.
In de periode 1881-1970 bedroeg het aantal mooi-weerdagen in De Bilt gemiddeld 36 per jaar, waarvan de helft in de drie zomermaanden. Dit aantal nam toe tot gemiddeld circa 43 dagen in de laatste veertig jaar. In de afgelopen 20 jaar lag het aantal mooi-weerdagen gemiddeld rond de 50 per jaar, maar door het grillige weer zijn de verschillen van jaar tot jaar groot.
De laatste jaren waren met name april 2009 en 2011 uitzonderlijk fraai met elk 16 mooi-weerdagen, bijna drie keer het normale aantal. De zomer van 2013 grossierde in mooie dagen en leverde in juni, juli en augustus 27 mooi-weerdagen op. Dat is ook meer dan de zomers van 2009 (24), 2010 (18 mooie dagen), 2011 (7) en 2012 (13). De hete zomers van 2003 en 2006 hebben achtereenvolgens 37 en 28 mooi-weerdagen opgeleverd. De zomer van 2014 heeft 20 mooi-weerdagen opgeleverd, waarvan 5 in juni, 10 in juli en 5 in augustus.

In 2015 waren er in totaal 60 mooie dagen waarvan 3 in februari, 6 in maart en 8 in april. In mei viel het weer tegen, maar gelukkig pakte het weer in de zomer beter uit. Vorig jaar, 2016, viel het aantal ADS-dagen tegen. T/m half augustus waren het er nog maar 20, maar vooral tijdens de zeer warme septembermaand kwamen er nog heel wat bij. Uiteindelijk scoorde 2016 50 ADS-dagen en dat is vrijwel normaal.

Dit jaar kregen we zowel in maart als april al een flink aantal ADS-dagen zodat het weer het dit jaar prima doet! Tot aan de Paasdagen stond de teller op 19 stuks. Normaal tot deze datum is ongeveer 7 dagen.

Over een heel jaar heeft 1947 de meeste mooiweerdagen opgeleverd, en wel 88. Dit gebeurde na een strenge winter, zodat het aantal ADS-dagen tot en met 21 mei nog slechts 14 bedroeg. Dit maakt de toppositie van dat jaar extra opmerkelijk. Het jaar 2014 bracht er 80, waarvan 37 tot en met 21 mei. Dit laatste is uitzonderlijk veel en alleen in 2007 met twee dagen overtroffen. In 2007 is de zomer overigens wat tegengevallen want het hele jaar leverde 65 ADS-dagen op. De jaren 2003 en 1995 brachten 78 mooiweerdagen.
Het minst mooie jaar is 1962 met slechts 16 ADS-dagen. Hierna volgde een zeer strenge winter, met een Elfstedentocht.

Weerspreuk Arie Verrips

Kraait de haan in de vroege morgen, dan zal de dag voor mooi weer zorgen.

Weerfoto U Vandaag

Heeft u een mooie weerfoto voor onze uitzending?
Stuur deze dan op naar weerfoto@rtvutrecht.nl

Satellietbeelden


Waarschuwingen
-advertentie-