Koningstour provincie Utrecht ten einde

Koningspaar in Utrecht.
Koningspaar in Utrecht. © ANP
UTRECHT - De koningstour van Willem-Alexander en Máxima door de provincie is voorbij. In een razend tempo bezocht het paar donderdagmiddag Vianen, Vreeswijk, IJsselstein en Utrecht.
's Ochtends waren Willem-Alexander en Máxima eerst in de provincie Gelderland. In de haven van Wageningen ging het gezelschap aan boord van de Eureka V waar de provincies Gelderland en Utrecht aan elkaar werden verbonden. De boottocht eindigde bij het Sluis en Stuwencomplex in Amerongen. Daar ging het paar per auto naar Vianen.
VIANEN
In Vianen werden Willem-Alexander en Máxima om 14.00 uur begroet door burgemeester Groeneweg. Er volgde een symbolische start van het Utrechtse provinciebezoek met zang en dans. Daarna was er een wandeling door de hoofdstraat van Vianen met een korte stop voor het gemeentehuis. Máxima kreeg drie zoenen van spreekstalmeester Ruud Hagg. Dit tot grote hilariteit van het publiek. Na Vianen vertrok het koningspaar naar Vreeswijk.
VREESWIJK
Burgemeester Backhuijs van Nieuwegein stond bij de Oude Sluis in Vreeswijk klaar om het paar rond 14.40 uur te begroeten, samen met leerlingen van de Willem-Alexanderschool. Het koningskoppel werd voortdurend toegezongen door een zeemanskoor en ging het Kippenbruggetje op om naar de mensen te zwaaien. Aansluitend vertrokken de koning en koningin met de bus naar IJsselstein. Een zwangere vrouw op een van de decorschepen kreeg juist op dat moment weeën.
IJSSELSTEIN
In IJsselstein werd het paar rond 15.10 uur begroet door burgemeester Van den Brink in Jachthaven Marnemoende. Dit diende als voorbeeld van een voormalig boerenbedrijf dat zich in de loop van de jaren ontwikkeld heeft tot jachthaven met recreatiemogelijkheden.
Naast de jachthaven presenteerde nog drie Utrechtse bedrijven zich: een natuurhoeve, een touwfabriek en een bedrijf in elektrotechniek op basis van de thema's traditie, transitie en duurzaamheid.
Behalve de bedrijvenpresentaties kreeg de koning in zijn hoedanigheid van Baron van IJsselstein symbolisch een paard overhandigd dat direct wordt doorgegeven aan woonzorgcentrum Ewoud waar het een plek krijgt in de dierenweide. Deze traditie stamt nog uit de tijd dat mensen per paard reisden. Bij het vertrek van de baron moest dan een vers paard klaarstaan voor de terugreis.
Verder werd in IJsselstein een kort toneelstuk opgevoerd over Willem van Oranje en Anna van Buren die op 14 mei 1552 in IJsselstein gedineerd zouden hebben.
UTRECHT
Vanaf IJsselstein reed het koninklijk paar via de oude kern van De Meern en Leidsche Rijn naar Lombok in Utrecht. Daar heette burgemeester Wolfsen de Oranjes om even voor 16.00 uur welkom.
Het koningspaar maakte een wandeling door de drukke Kanaalstraat en maakte kennis met het multiculturele leven in de wijk. Dat gebeurde in ongeveer 20 minuten vanaf de Lombokstraat bij Jopie's bloemenwinkel tot aan de Damstraat bij de nieuwe koffiezaak Daily Vlaai. De koning en koningin namen ruim de tijd voor een praatje en schudden veel handjes. Ook gingen ze langs bij Surinaams eethuis Aarti.
Om 16.30 uur kwamen Willem-Alexander en Máxima aan op het Domplein voor een korte wandeling via het Pandhof naar Paushuize. Ter hoogte van de ingang van het Pandhof werden een aantal scholieren voorgesteld van de winnende school van de Koningsspelen.
Het bezoek werd afgesloten in Paushuize in Utrecht met de leden van de Gedeputeerde Staten, de burgemeesters van de 26 gemeenten in Utrecht en de vier Utrechtse dijkgraven. Rond 17.00 uur eindigde het bezoek en vertrekt het koningspaar.
Samenvatting bezoek Vianen
Spreekstalmeester Ruud Hagg in Vianen kust Máxima
Samenvatting bezoek Vreeswijk
Samenvatting bezoek IJsselstein
Samenvatting bezoek Utrecht
Kus voor Máxima in Vianen.
Kus voor Máxima in Vianen. © RTV Utrecht
Koningspaar aan boord Eureka V. Foto ANP
Koningspaar aan boord Eureka V. Foto ANP © ANP
Koningspaar in Gelderland.
Koningspaar in Gelderland. © Koen van Weel, ANP
Koningspaar in Vianen.
Koningspaar in Vianen. © RTV Utrecht
Aankomst in Vreeswijk.
Aankomst in Vreeswijk. © Gemeente Nieuwegein
Koningspaar in Vreeswijk.
Koningspaar in Vreeswijk. © ANP
Koning met zijn paard. Foto ANP
Koning met zijn paard. Foto ANP © ANP

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.