Karolingisch zwaard uit Vecht gerestaureerd

STICHTSE VECHT - Een zeldzaam zwaard van meer dan duizend jaar oud dat tussen Nigtevecht en Maarssen is gevonden, is maandag naar Leiden vervoerd.
Het wapen werd bij baggerwerk in de Vecht gevonden en is in Amersfoort geconserveerd en gerestaureerd. De Amersfoortse archeoloog Wouter Waldus vond het zwaard. Hij noemt het een bijzondere vondst.
"Het is een wapen dat eigenlijk alleen bij de absolute elite hoorde", zegt hij. "Zo'n zwaard was een bijzonder voorwerp. Men geloofde dat het magische krachten had. Maar los daarvan is het ook heel moeilijk om zo'n zwaard te maken. Het is echt een stuk vakmanschap, waarmee een smid wel een aantal weken bezig is geweest."
De archeoloog houdt er rekening mee dat het wapen indertijd opzettelijk in de rivier is gegooid. Voorwerpen die magische krachten werden toegedicht, werden nog wel eens gedumpt, bijvoorbeeld om een vloek op te heffen of als offer.
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden stelt het karolingische zwaard twee maanden ten toon. Daarna wordt de unieke vondst opgenomen in een reizende expositie over vondsten in de Vecht.
De RTV Utrechtserie Verhalen van de Vecht besteedt op zondag 14 juni aandacht aan het zwaard en aan andere voorwerpen die in de rivier zijn gevonden.

Karolingisch zwaard uit Vecht gerestaureerd

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.