Utrecht betaalt kosten voor inrichting huis tbs'er

UTRECHT - Utrecht heeft diverse tbs-patiënten geld gegeven voor de inrichting van hun huis. Dat blijkt nu een tbs'er, die deze vergoeding niet kreeg, bezwaar heeft gemaakt tegen zijn afwijzing.
De regel is dat mensen in een tbs-inrichting of gevangenis geen recht hebben op bijstand, ook niet als ze onder streng toezicht met verlof mogen. De gemeente Utrecht heeft die vergoeding echter wel aan meerdere tbs'ers gegeven. Het ging om een bijzondere bijstand, waarmee ze hun huis mochten inrichten.

WILLEKEUR

De Centrale Raad van Beroep oordeelt daarom dat iedere tbs'er met zogenoemd transmuraal verlof recht heeft op die bijstand. Weigeren is in strijd met het verbod van willekeur en het beginsel dat gelijke gevallen gelijk moeten worden behandeld.
De Raad deed de uitspraak in de zaak van een man die sinds oktober 2008 onder toezicht buiten de tbs-inrichting verblijft. Hij huurt sinds eind 2009 een huis. De gemeente weigerde hem tegemoet te komen in de kosten voor de inrichting. Maar doordat de gemeente andere tbs'ers de vergoeding wel gaf, had deze man het geld ook moeten krijgen, vindt de Centrale Raad van Beroep.

TRANSMURAAL VERLOF

Bij transmuraal verlof houdt de reclassering intensief toezicht op een tbs'er. De inrichting betaalt de kosten voor het levensonderhoud. Dat laatste is anders bij een proefverlof, waarbij het verlof echt een proef is voor een terugkeer in de maatschappij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.