Provincie: fusieplan Plasterk ondoordacht

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht bestrijdt de besparing die een fusie van de provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht volgens minister Plasterk oplevert.
De minister van Binnenlandse Zaken denkt dat de provinciefusie tussen de 22 en 70 miljoen euro per jaar oplevert. Gedeputeerde Pennarts zet vraagtekens bij die berekening. 'De cijfermatige onderbouwing van het herindelingsontwerp is uitermate wankel', aldus Pennarts.
'De bandbreedte tussen het minimum en maximum is erg groot, waardoor nog steeds niemand weet waar we aan toe zijn. Dat de cijfers van de minister zo vaag zijn komt doordat er nog niet duidelijk is wat de taken en verantwoordelijkheden van de beoogde provincie worden. We hebben als provincie Utrecht zelf al een koers ingezet om te bezuinigen en ons te beperken tot onze kerntaken: hiervan weten we exact wat het oplevert.'
Dat de taken en bevoegdheden nog niet duidelijk zijn, laat volgens Pennarts zien 'dat we afkoersen op een ondoordacht, onevenwichtig bestuur'. Het jaar waarin de provincies gefuseerd moeten zijn, is onlangs met een jaar uitgesteld. Pennarts gaf toen al aan de extra tijd te gebruiken om de minister met argumenten te overtuigen van de onjuistheid van zijn plan.
In zijn afscheidsinterview met RTV Utrecht sprak de vorige commissaris van de koning Roel Robbertsen zich duidelijk uit tegen het fusieplan. Ook Provinciale Staten zijn in meerderheid tegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.