Prostituees Zandpad kondigen acties aan bij stadhuis

UTRECHT - Tientallen prostituees die zonder werkplek zitten, willen donderdag tenten opzetten voor het stadhuis in Utrecht. De vrouwen werkten in een seksboot aan het Zandpad en in peeskamers op de Hardebollenstraat, maar die moeten van de rechter morgenochtend om 9.00 uur gesloten zijn.
De gemeente Utrecht trekt de vergunning van exploitant Wegra in omdat er sprake is van mensenhandel en de rechter ging daar woensdagmiddag in mee. "Zo'n 230 vrouwen hebben nu geen werkplek meer, dus we gaan nu maar in tenten zitten", zegt prostituee Sabrina tegen RTV Utrecht.
Sabrina vindt de aantijgingen van mensenhandel uit de lucht gegrepen. "Het gaat om aanwijzingen uit 2008, we leven nu in 2013", zegt ze. Vroeger waren er honderden slachtoffers van mensenhandel, maar dat is al lang niet meer het geval, zegt Sabrina.
De vrouwen zitten "in zak en as", zegt juriste Wil Post, die de belangen behartigt van de prostituees. "De emoties lopen hoog op. Waar moeten ze naartoe?" Volgens Post zijn ze "hun vertrouwen in bestuurders kwijtgeraakt."

WOLFSEN

Burgemeester Aleid Wolfsen is niet bang dat een deel van de vrouwen in het illegale circuit terechtkomt. Een deel gaat volgens hem terug naar het land van herkomst, en er zal goed in de gaten worden gehouden worden dat vrouwen niet op andere plekken in de stad terechtkomen.
Utrecht is niet tegen prostitutie, benadrukt hij. "Zolang het maar vrijwillig en in alle veiligheid gebeurt. We willen geen onvrijwillige prostitutie in Utrecht."

ZORGEN

De politieke partijen in Utrecht zijn tevreden met de uitspraak, maar maken zich grote zorgen om de vrouwen. PvdA'er Bouchra Dibi twittert: "Uitspraak rechter betekent dat politie, OM&gemeente goed werk hebben geleverd. Ketenaanpak bestrijding mensenhandel werpt z'n vruchten af!"
"Mooi, denk ik. Kon niet anders. Zorg over vrouwen blijft. Prostitutie namelijk ook", twittert D66-raadslid Arjan Kleuver. "Gemengde gevoelens", laat Heleen de Boer van GroenLinks weten. "Goed dat rechter niet wegkijkt, maar zorg om vrouwen die nu geen werkplek meer hebben, blijft."
De SP blijft bij zijn idee dat de gemeente moet zorgen voor tijdelijke peeskamers aan het Zandpad en het CDA is blij dat ook de rechter schoon schip wil maken met de raamprostitutie.
Stadspartij Leefbaar Utrecht laat weten: "Toepassing regelgeving sexexploitatie in Utrecht getoetst door de rechter en juist bevonden. Da's positief, maar lost het probleem helaas niet op."
COÖPERATIE
De gemeente Utrecht is overigens al in gesprek met de prostituees om een coöperatie op te richten. Ook heeft een beveiligingsbedrijf uit Eemnes een exploratievergunning aangevraagd.
Als die vergunning wordt verleend, moet er nog wel overeenstemming komen met Wegra, omdat die eigenaar is van de seksboten.

Prostituee Sabrina: morgen sekstenten voor het stadhuis
Reacties Wegra en burgemeester Wolfsen op de uitspraak van de rechter
Reportage van verslaggever Remco te Kloese over de sluiting van de Utrechtse ramen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.