Gevaarlijke tijgermug gezien bij bandenbedrijf Montfoort

MONTFOORT - Bij bandenbedrijf Kargro in Montfoort is de exotische tijgermug opgedoken. Het insect werd gevonden in een lokdoos. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met de bestrijding ervan om verdere verspreiding te voorkomen.
De vondst van de gevaarlijke mug komt zo'n drie weken nadat het Platform Invasieve Exoten (PIE) inwoners van Montfoort opriep alert te zijn op de tijgermug. Met name omwonenden van bandenbedrijven moesten alert zijn.
De exotische insecten zouden namelijk mee kunnen liften naar Nederland met de import van gebruikte banden uit tropische gebieden. De mug is nu in Montfoort inderdaad gevonden bij een importeur van tweedehands banden.

KNOKKELKOORTS

De mug kan in sommige gevallen gevaarlijke ziekten zoals knokkelkoorts en gele koorts overbrengen. De mug is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, maar komt inmiddels ook voor in onder meer Zuid-Europa.
Omwonenden van het bedrijf in Montfoort krijgen een brief van de NVWA over de bestrijding van muggen en larven. Kargro laat desgevraagd weten aan alle door de overheid gestelde voorschriften te voldoen om te voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland vestigt.
Het insect werd ook gevonden bij een bandenbedrijf in Weert. Twee weken geleden werd de mug gezien in Oss.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.