Provincie roept kantoorbouw halt toe

PROVINCIE UTRECHT - De provincie gaat flink ingrijpen om de leegstand van kantoren aan te pakken. De helft van alle bouwprojecten voor kantoorruimte wordt geschrapt. Aanleiding is een rapport van onderzoeksbureau Stec Groep.
Van de ruim 6 miljoen vierkante meter kantoorruimte in de provincie Utrecht staat ongeveer 1 miljoen vierkante meter leeg. Als er niet wordt ingegrepen, komt daar de komende jaren nog zo'n 1 miljoen bij.
Door de ingrijpende maatregel worden veel nieuwbouwplannen op losse schroeven gezet. Vooral in de stad Utrecht zijn er veel plannen voor de bouw van nieuwe kantoren. Het rapport adviseert het bedrijventerrein Papendorp af te maken en de plannen voor Leidsche Rijn te beperken. Ook Nieuwegein en Houten moeten uitkijken voor leegstand, schrijft het adviesbureau.
De provincie wil het verder in de toekomst makkelijker maken om bestemmingsplannen te wijzigen, zodat oude kantoorpanden kunnen worden omgebouwd tot bijvoorbeeld woningen.
Door het plan moeten gemeenten afboeken op geplande opbrengsten aan kantoorontwikkeling. De plannen moeten nog wel worden goedgekeurd door de Provinciale Staten.

ADVIES REGIO UTRECHT

Alleen in het Stationsgebied van de gemeente Utrecht en op Papendorp is nog plek voor meer kantoren. Langs de A2 bij Leidsche Rijn Centrum zijn nog mogelijkheden voor wat bijzondere instellingen, maar voor de rest kunnen de plannen van bestuurders en projectontwikkelaars de prullenbak in. Het advies is om kantoren op Lage Weide te slopen.
Houten en Nieuwegein zullen flink moeten schrappen in hun plannen. Andere gemeenten in de regio, zoals Zeist, Bunnik en De Bilt, zouden vrijwel nergens extra kantoormeters mogen toestaan. De gemeenten zullen vooral moeten inzetten op locaties rond stations, waar soms nog groei mogelijk is. Uitzondering is Stichtse Vecht, waar rond station Maarssen ook geen plek meer is.

ADVIES REGIO AMERSFOORT

Amersfoort zou zich moeten concentreren op nieuwe kantoren bij het station, Podium en langs de A28. Er moet wel worden geschrapt in de plannen voor die plekken. Door de toename van ZZp'ers is in wel veel plek voor extra kleinschalige kantoren in woonwijken. Op alle andere kantoorlocaties, zoals het centrum, is geen ruimte voor meer oppervlakte voor bedrijven.
Leusden zou helemaal geen extra meters moeten creëren voor kantoren. Advies is zelfs om te komen tot sloop of het ombouwen van kantoren, onder meer op de Calveen en De Brand.

ADVIES REGIO WOERDEN

In de gemeente zal op kantoorpark Middelland gesloopt moeten worden, luidt het advies. Snellerpoort kan wel van start. Als er nieuwe kantoren moeten komen, zullen oude gesloopt moeten worden. In de regio Woerden is geen plek voor grootschalige nieuwe ontwikkelingen.

ADVIES REGIO VEENENDAAL

Projectontwikkelaars in Veenendaal zullen hun plannen moeten aanpassen. Het Vizier op De Batterijen is veel te ambitieus en het plan voor een kantorenplek op de Oksel langs de A12 kan helemaal in de prullenbak. Op bestaande locaties in de regio zouden veel oudere kantoorpanden moeten worden gesloopt. In de Utrechtse Heuvelrug is alleen plek voor nieuwe kantoren bij station Driebergen/Zeist.

Provincie roept kantoorbouw halt toe

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.