"Gedwongen ontslagen door overname Ziggo"

UTRECHT - Liberty Global, het Amerikaanse moederbedrijf van UPC, neemt kabelbedrijf Ziggo over. De overname is noodzakelijk, maar zal wel banen kosten. Dat stelde financieel directeur Groenewegen van Ziggo tijdens een toelichting. Het Nederlandse hoofdkantoor van het nieuwe bedrijf zal in Utrecht komen.
Groenewegen zegt dat de overname nodig is om beter te kunnen onderhandelen met bedrijven die netwerk- en kabelapparatuur leveren. Een combinatie van de twee kabelbedrijven bereikt volgens de partijen zelf zo'n 7 miljoen Nederlandse huishoudens, ofwel 90 procent van het totaal.
Volgens Groenewegen zal er eerst werkgelegenheid verloren gaan, maar komen er op termijn juist banen bij. Vakbond CNV moet dat nog maar zien. De bond is bovendien bang dat onderhandelingen lastiger worden, omdat Liberty Global Amerikaans is.
"In de Verenigde Staten is een andere cultuur dan in Nederland als het gaat om overleg met vakbonden. Het overlegmodel kent men in Amerika niet", zegt de vakbond.

MILJOENEN

Voor de topmensen van Ziggo is de overname overigens wel erg gunstig. Zo zouden Groenewegens aandelen zo'n 8,7 miljoen euro waard worden. President-commissaris Andrew Sukawaty's aandelenpakket zou in totaal 17,7 miljoen euro waard zijn, waarvan bijna 5,7 miljoen euro in contanten wordt betaald.
Beleggers zijn niet enthousiast over de deal. Het aandeel Ziggo daalde flink op de beurs. Het Amerikaanse bedrijf telt ruim 34 euro per aandeel neer voor de Utrechtse kabelmaatschappij. Analisten gaven aan dat het bod lager is dan verwacht en erg ingewikkeld in elkaar zit.
Het Amerikaanse moederbedrijf van UPC betaalt feitelijk slechts 11 euro in contanten en wordt de rest van de overname in aandelen Liberty Global voldaan. De deal wordt pas later dit jaar afgerond.

OVERNAME

Het wordt nog wel lastig om goedkeuring voor de overname te krijgen. Hans Vedder, hoogleraar mededingingsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen ziet veel obstakels bij concurrentiewaakhond ACM of de Europese Commissie.
Liberty en Ziggo zelf stellen dat de overname voor consumenten geen negatieve gevolgen heeft, omdat UPC en Ziggo niet in dezelfde regio's actief zijn. "Maar media-aanbieders als SBS of Discovery Channel zullen straks wel zaken moeten doen met één machtige partij die bijna de hele kabelmarkt in het land in handen heeft", aldus Vedder.
De hoogleraar denkt dat het Liberty Global mogelijk wordt gedwongen om kabelnetwerken te verkopen in regio's waar concurrentie van onder meer KPN of glasvezelclubs nog onvoldoende is.
Liberty Global is een Amerikaanse kabelreus met 48 miljoen aansluitingen in 14 landen. In 2012 was de omzet 10,3 miljard dollar en de winst 387 miljoen dollar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.