"Utrechtse raamexploitanten grepen niet in ondanks mensenhandel"

UTRECHT - De exploitanten van de ramen op het Zandpad en de Hardebollenstraat in Utrecht kregen diverse signalen van mensenhandel, maar grepen niet in. Voor de gemeente Utrecht was dit de belangrijkste reden om vorig jaar alle ramen te sluiten. Dat blijkt uit documenten die RTV Utrecht via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in handen heeft gekregen.
Eerder werd al bekend dat Utrecht de vergunningen van de vijf exploitanten vorig jaar opzegde op basis van informatie over drugshandel, afpersing, uitbuiting , omkoping en mensenhandel. Nu wordt duidelijk op welke informatie van politie en handhavingsmedewerkers de gemeente zich heeft gebaseerd.

BLAUWE PLEKKEN

Zo lieten managers van Wegra, de grootste exploitant, het toe dat een slachtoffer van mensenhandel tot de achtste maand van de zwangerschap achter het raam stond. Uiteindelijk greep de politie in. Een prostituee met een gebroken been moest doorwerken en ook hier werd volgens gemeente en politie niet ingegrepen. Ook zouden Wegra-managers de dames allerlei extra betalingen hebben laten doen, bovenop de kamerhuur, blijkt uit de opgevraagde documenten.
De vrouwen maakten extreem lange werkdagen, werkten vaak zes à zeven dagen per week en konden regelmatig geen identiteitsbewijs of andere documenten tonen. Ook stellen gemeente en politie dat er regelmatig vrouwen met littekens of blauwe plekken achter Wegra-ramen stonden en dat vrouwen die met de politie spraken, zonder pardon de deur werd gewezen.
Volgens gemeente en politie zijn dit allemaal zaken die wijzen op mensenhandel en had Wegra in moeten grijpen. Uit tapgesprekken zou blijken dat de managers van het bedrijf er in ieder geval van op de hoogte waren. Ook de vier kleinere exploitanten grepen volgens de gemeente niet in bij het zien van vergelijkbare misstanden. Allemaal maakten ze zich daardoor schuldig aan het faciliteren van mensenhandel.

DUBBELE AGENDA

Wegra beschuldigt de gemeente van een dubbele agenda. In 2011 presenteerde de gemeente plannen om het gebied bij het Zandpad te ontwikkelen tot een woonwijk. De prostitutiebootjes waren daarbij een belemmering. De eigenaren uitkopen zou veel te duur worden, en daarom koos de gemeente voor het intrekken van de vergunning, stelt Cees Jobben van Wegra.
Wat betreft de beschuldigingen herhaalt Wegra dat die zijn gebaseerd op drijfzand. Het zou gaan om vage aanwijzingen en indicaties. Zo zou de dame met het gebroken been al jaren op het Zandpad gewerkt hebben. Jobben is ervan overtuigd dat deze vrouw geheel vrijwillig als prostituee werkte, ondanks haar gebroken been.
Wegra weerspreekt dat de vrouwen te lange werkdagen maakten. In 2013 voerde het bedrijf een tijdregistratie in. Daaruit blijkt volgens de exploitant dat de dames gemiddeld rond de zeven uur per dag werkten. De gemeente zegt dat de dames langere dagen maakten, maar volgens de exploitant is dat de duur dat de dames de kamer huurden.
Jobben zegt niets te weten over een prostituee die gedwongen werd te werken terwijl ze acht maanden zwanger was. Tot slot zegt Jobben dat hij nog steeds volledig achter zijn werknemers staat.
De rechtszaak dient op 14 april.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.