"Aanpak spookraadsleden niet mogelijk"

DEN HAAG/AMERSFOORT - Minister Plasterk zegt dat er geen wettelijke regeling tegen 'spookraadsleden' mogelijk is. Volksvertegenwoordigers die ondanks hun aanstelling geen invulling geven aan hun raadslidmaatschap, blijven dan ook hun maandelijkse vergoeding ontvangen.
Het is volgens de minister staatsrechtelijk vastgelegd dat een volksvertegenwoordiger onafhankelijk is in de wijze waarop hij invulling geeft aan zijn functie, schrijft het vakblad Binnenlands Bestuur. Daardoor is het mogelijk dat er vertegenwoordigers zijn die hun zetel virtueel bezet houden, maar niets bijdragen aan enig politiek proces, zegt hij.
De Tweede Kamer vroeg Plasterk begin juni een aanpak tegen de spookvertegenwoordigers te bedenken, bijvoorbeeld door het (gedeeltelijk) intrekken van hun vergoeding. Een grote meerderheid vindt de huidige situatie schadelijk voor het aanzien van de democratie, maar volgens Plasterk is er dus niets aan te doen.

AMERSFOORT

Een voorbeeld van zo'n spookvertegenwoordiger is het voormalige Amersfoortse gemeenteraadslid Mustafa Özcan. Hij kreeg in 2013 veel kritiek op zijn afwezigheid bij vergaderingen en kwam op een gegeven ogenblik helemaal niet meer opdagen. Wel bleef Özcan zijn maandelijkse vergoeding van 1700 euro ontvangen, tot ergernis van zowel kiezers als de politiek.
Özcan gaf als verklaring dat hij overspannen was. Hij weer verloor zijn zetel in maart van dit jaar, na de verkiezingen. Hij had vorig jaar al aangekondigd dat hij zich niet verkiesbaar stelde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.