Teeven: Wel overleg geweest over uitzetting asielzoeker Utrecht

UTRECHT - Volgens staatssecretaris Teeven is er voldoende met de gemeente Utrecht overlegd over de uitzetting van een Somalische man uit een asielzoekerscentrum in de stad. Burgemeester Van Zanen wist dat die uitzetting in de lucht hing maar werd vooraf niet gewaarschuwd over het specifieke moment waarop de uitgeprocedeerde asielzoeker op straat zou worden gezet.
Teeven vindt niet dat hij fout zat met de Utrechtse uitzetting: volgens hem hebben afgewezen asielzoekers een vertrekplicht uit Nederland en geen recht meer op opvang. De uitzetting van de Somaliër maakt volgens Teeven deel uit van een actie om 500 uitgeprocedeerde asielzoekers die nu nog in een opvang zitten, uit te zetten om plaats te maken voor 'echte vluchtelingen' uit Syrië.
Burgemeester Van Zanen werd voor de uitzetting niet gewaarschuwd door de staatssecretaris en is daar niet blij mee: hij wil weten wanneer uitzettingen worden uitgevoerd zodat de gemeente opvang kan regelen. Anders gaan asielzoekers mogelijk rondzwerven. Dat brengt de veiligheid in de stad in gevaar en dat is weer de verantwoordelijkheid van de burgemeester.
Kamerlid Gerard Schouw van D66 was het met Van Zanen eens en besloot Kamervragen te stellen. Tijdens het beantwoorden daarvan vertelde Teeven dat hij vindt dat er genoeg met de gemeentes is overlegd. Hij en Van Zanen zouden het gewoon niet met elkaar eens zijn. Volgens Teeven zijn er een paar honderd vreemdelingen die 'verwijderbaar' of 'ontruimbaar' zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.