Advocaat zwemleraar Soest wil slachtoffers horen in ontuchtzaak

SOEST - In de zaak tegen de van ontucht verdachte zwemleraar Jacob V. uit Soest heeft de verdediging de rechtbank gevraagd de slachtoffertjes als getuigen te mogen horen. Ook wil de advocaat inzage in gesprekken van ouders op een besloten forum. De rechtbank doet later op de dag uitspraak over het verzoek.
Het Openbaar Ministerie (OM) verzet zich hevig tegen de onderzoekswensen van de verdediging, die eerder door de rechter-commissaris werden afgewezen. De 28-jarige V. wordt verdacht van ontucht met 25 jongens en meisjes van 4 tot 7 jaar oud in recreatiegebied Spaarnwoude.
Advocaat Sijmons wil de slachtoffertjes ondervragen om hun eerder afgelegde verklaringen te toetsen op betrouwbaarheid. De gesprekken die ouders van de kinderen op het forum voerden wil hij inzien om te kijken welke informatie zij op welke manier deelden en of dit van invloed is geweest op hun verklaringen.

VOLSTREKT ONWENSELIJK

Het OM noemt een nieuw verhoor van de slachtoffertjes "volstrekt onwenselijk" gezien hun jonge leeftijd en de impact ervan. Verder zei de aanklaagster dat het door Slachtofferhulp Nederland ingestelde forum "geen strafrechtelijk doel" dient en "is bedoeld om schokkende ervaringen te verwerken". Vrijgeven van de gesprekken kan mensen ervan weerhouden het forum in de toekomst te gebruiken, zei zij.
De komende tijd vinden in de zaak tegen de zwemleraar uit Soest nog verschillende getuigenverhoren plaats. Zo worden deze maand acht ouders gehoord. Ook moet de raadkamer van de rechtbank nog oordelen over het verzet dat V. heeft aangetekend tegen het besluit van het OM hem te laten observeren in het Pieter Baan Centrum in Utrecht.
De zaak gaat op 9 december verder met een volgende pro-formazitting. De inhoudelijke behandeling is naar verwachting begin volgend jaar. De rechtbank trekt dan twee dagen uit voor de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.