Utrecht mag tramviaduct voor hotel bouwen

UTRECHT - De gemeente Utrecht mag verder met de bouw van een tram- en busviaduct tussen het Jaarbeursplein en het Smakkelaarsveld. Park Plaza en NH hotel hadden bezwaar aangetekend bij de Raad van State, maar die wil de komst van de brug niet tegenhouden. De bouw van de Uithoflijn is door de procedure met een half jaar vertraagd.
Het viaduct over de Van Sijpesteijnkade en de Leidse Rijn komt pal voor Park Plaza te liggen en dat betekent een veel slechtere 'gastenbeleving', zegt vicepresident marketing Robert Henke. "Het was teleurstellende dag voor ons. Dit hadden we zeker niet verwacht".
Henke zegt dat het viaduct niet alleen voor zijn hotel een grote tegenvaller is. "Het Westplein wordt er ook niet mooier op". Hij snapt niet waarom de gemeente niet heeft gekozen voor een gelijksvloerse trambaan of een tunnel.
De gemeente wil graag een viaduct in plaats van tunnel omdat hulpdiensten dan makkelijk naar de treinsporen kunnen rijden. Henke zegt dat hij best een noodroute over zijn terrein had willen toestaan als zijn uitzicht dan mooier was geworden. Hij zegt dat de gemeente nooit met hem heeft overlegd en overweegt een schadeclaim in te dienen.
Volgens de gemeente is er wel overleg geweest. "Uiteraard zijn de bedrijven in het gebied, waaronder het Park Plaza en NH Hotel, al jaren nauw betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van werkzaamheden." Het college van B en W laat weten dat het intensiever gebruik van het gebied "kansen biedt aan hotels zo centraal gelegen in het Stationsgebied."

UITHOFLIJN

De trambaan tussen de Jaarbeurskant en de stadskant van het station is van cruciaal belang voor de komst van de tram naar de Uithof. Er komt geen remise op de Uithoflijn en die trams zullen dus gebruik moeten gaan maken van de nieuwe tramgarage bij Nieuwegein.
De procedure bij de Raad van State heeft gezorgd voor vertraging bij veel plannen in het Stationsgebied. Zo zal de nieuwe bushalte bij het Jaarbeursplein later klaar zijn en daarom wordt ook de Rabobrug later opgeleverd. De Uithoflijn zal nu medio 2018 in gebruik kunnen worden genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.