Kardinaal Eijk praat in Vaticaanstad over huwelijk en seks

UTRECHT - Kardinaal Wim Eijk is in Vaticaanstad voor de buitengewone bisschoppensynode over het gezin. De aartsbisschop van Utrecht is een van de 250 deelnemers die zich twee weken gaan buigen over de kerkelijke leer rond huwelijk en seksualiteit.
De gesprekken gaan onder meer over abortus, het gebruik van voorbehoedsmiddelen, homoseksualiteit en scheiding. De synode past in het plan van paus Franciscus om de Rooms-Katholieke Kerk te hervormen. Hij heeft sinds zijn aantreden in maart vorig jaar zelf aanzetten voor een andere visie op seksualiteit gegeven, onder meer door het op te nemen voor homoseksuelen.

LUISTEREN

De paus opende de conferentie zondagmorgen met een mis in de Sint-Pieter. Hij riep zijn gehoor op om te luisteren naar de katholieke gemeenschap en zei te hopen op een "oprechte, open en broederlijke" discussie. Vorig jaar bleek uit een wereldwijde peiling dat de meeste katholieken de richtlijnen van de Rooms-Katholieke Kerk over onderwerpen als seks en abortus verwerpen.
Ter voorbereiding van de synode stuurde het Vaticaan een lijst met vragen naar de parochies. De Nederlandse bisschoppen hebben de reacties niet gepubliceerd, maar hun Duitse collega's wel. Daaruit blijkt dat de meeste Duitse katholieken vinden dat de houding van de kerk over seksualiteit ver van de realiteit ligt.

ADVIES

De synode is een adviesorgaan van de paus. De deelnemers geven hun visie, waarna de paus een document publiceert waarin hij conclusies trekt. Dat stuk zal nog wel even op zich laten wachten, want volgend jaar is er nog een tweede bisschopensynode over de kerkelijke visie op seksualiteit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.