Ook zwaar vervuilde grond in Maarssen, Veenendaal en Maartensdijk

PROVINCIE UTRECHT - Op nog eens zes plaatsen in de provincie Utrecht moet snel iets gebeuren aan vervuiling in de grond. De provincie maakte dat bekend na de affaire met vergiftigd drinkwater in Doorn en Driebergen. De plekken die snel moeten worden onderzocht op vervuiling liggen in Veenendaal, Maarssen, Maartensdijk en Driebergen.
In Veenendaal moet grond onder de voormalige metaalfabriek aan de Fluitersstraat 8 worden onderzocht en verloopt de sanering van de aluminiumfabriek aan de Rozenstraat 19 niet volgens verwachting. Ook heeft in Veenendaal een chemische wasserij aan de Hoofdstraat 62 vroeger voor verdachte grond gezorgd. Verder wordt de voormalige benzinepomp bij een autobedrijf aan de Binnenweg 18 in Maarssen genoemd.
In Driebergen gaat het om de Traaij 153, waar afgelopen zomer het drinkwater vergiftigd bleek met een schoonmaakmiddel dat een wasserij in de jaren zeventig en tachtig had geloosd. Ook aan de Dorpsweg in Maartensdijk zou volgens de provincie de grond door een stomerij zijn verontreinigd.

"EXTRA AANDACHT"

De provincie zegt dat de zes locaties "op korte termijn extra aandacht vragen". Of er gevaar is voor de gezondheid van omwonenden is volgens de woordvoerder nog niet bekend. De plaatsen zijn aangewezen nadat afgelopen zomer de bodem in Doorn en Driebergen zo verontreinigd was gebleken dat het kraanwater in zo'n tachtig huizen niet meer veilig was. In Doorn is inmiddels actie ondernomen.
De PVV wilde daarop weten waarom de provincie niet eerder maatregelen had genomen en of er meer plaatsen in de regio zijn waar mensen op ernstig vervuilde grond wonen. Uit het antwoord van de provincie blijkt onder meer dat sinds afgelopen zomer 33 verdachte locaties opnieuw onder de loep zijn genomen. Bij zes daarvan zitten er zoveel chemische stoffen in de bodem dat er snel onderzoek, sanering of controle van de sanering nodig is.

GEEN GEVAAR

Uit het antwoord van de provincie blijkt overigens ook dat reguliere metingen in Driebergen en Doorn afgelopen zomer pas voor het eerst aangaven dat er te veel giftige stoffen in het drinkwater zaten. Dat zou betekenen dat omwonenden in eerdere jaren geen gevaar hebben gelopen om de gifstoffen via het water binnen te krijgen.

Ook zwaar vervuilde grond in Maarssen, Veenendaal en Maartensdijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.