GGD: Weinig zorgen om ebola

UTRECHT - Het Calamiteitenhospitaal in het UMC Utrecht is goed voorbereid op de komst van hulpverleners die besmet zijn met ebola. Die voorbereidingen hebben niets te maken met een mogelijke uitbraak in Nederland. Hier hoeven we ons weinig zorgen te maken, zegt de GGD.
"Het is echt uitgesloten dat het in Nederland zo'n uitbraak zou worden als in Afrika", vertelt arts infectieziektebestrijding Olga Visser. De reden voor het optimisme is de Nederlandse gezondheidzorg. Die is vele malen beter dan die in Afrika.
Nederlandse hulpverleners in Afrika kunnen wel besmet raken. Ze lopen risico bij contact met vloeistoffen van besmette personen, zoals bloed, zweet en diarree. Het Calamiteitenhospitaal heeft daarom vier bedden klaarstaan die uitsluitend zijn bedoeld voor hen.

PAKKEN

De plek waar besmette hulpverleners kunnen worden opgevangen, is volledig afgesloten van de rest van het ziekenhuis. Leenen: "We waren er al klaar voor, maar nu hebben we ons specifiek op ebola voorbereid. De pakken die je op tv ziet, hebben wij hier ook."
Ondanks dat de kans op een grote uitbraak in Nederland klein is, zijn er wel procedures voor. "Dat doet het RIVM, wij staan gereed voor internationale hulpverlening. Als er iets in de regio zou plaatsvinden, dan zijn er centra waar ze kunnen worden opgevangen", aldus Leenen.

MEER HULP

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) schreef dinsdag aan de Tweede Kamer dat Nederland de opvangplekken beschikbaar heeft gesteld als onderdeel van een Europese medische evacuatiecapaciteit.
Het kabinet vindt het belangrijk dat er meer hulpverleners naar het getroffen gebied in Liberia, Sierra Leone en Guinee gaan. Daarom spant het zich in voor het bieden van eventuele repatriëring, schrijft Ploumen.

Professor Loek Leenen over ebola
Hier weinig zorgen, UMC optimaal voorbereid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.