OM veegt aangiftes Wegra van tafel

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft de aangiften van onder meer Wegra tegen burgemeester Van Zanen, oud-burgemeester Wolfsen en de gemeente Utrecht geseponeerd. Wegra en een andere exploitant in de voormalige prostitutiezones in Utrecht hadden aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte, smaad en knevelarij.
De exploitanten zeiden dat er sprake is van valsheid in geschrifte door de gemeente. Die had in een bestuurlijke rapportage geschreven dat er sterkte aanwijzingen van mensenhandel waren en dat klopt volgens de exploitanten niet. Het OM zegt dat die aanwijzigen er wel degelijk zijn en veegt hun aanklacht van tafel.
Ook vinden de exploitanten burgemeester Van Zanen schuldig aan smaad omdat hij ze in uitspraken over het Zandpad in een slecht daglicht zou hebben gezet. Het OM zegt dat Van Zanen zich in algemene bewoordingen had uitgelaten en de exploitanten niet bij naam heeft genoemd.

MENSENHANDEL

Ook een aangifte tegen oud-burgemeester Wolfsen houdt volgens het OM geen stand. Ook Wolfsen sprak in algemene termen over mensenhandel op het Zandpad. Wolfsen zou bovendien hebben gezegd dat er "serieuze vermoedens" waren. Een journalist stelde later dat het ging om mensenhandel, zonder de nuance van Wolfsen.
Ook een beschuldiging van knevelarij is geseponeerd. In dat geval gaat het erom dat een ambtenaar doet voorkomen of er geld gevorderd moet worden, maar waarvan hij weet dat dit niet klopt. Wegra gaat er vanuit dat de gemeente financieel voordeel heeft door het sluiten van ramen, maar het OM ziet niet in wat dat dan zou zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.