Catharijneconvent koopt voor 4 ton uniek beeldje

UTRECHT - Het Utrechtse Catharijneconvent heeft voor 400.000 euro een eeuwenoud beeldje gekocht van de bijbelse figuur Petrus. De curator noemt het uniek dat zo'n bijzonder beeld in handen van een museum is gekomen. Het beeldje wordt vandaag onthuld in de nieuwe Catharinazaal, waar het museum zijn topstukken tentoonstelt.
De aankoop van het duurste collectiestuk ooit werd twee weken geleden al bekendgemaakt, maar het museum wilde toen niet zeggen wat er was aangeschaft.
Het beeldje van ongeveer 50 centimeter hoog is rond 1410-1420 vervaardigd in het atelier van Claux de Werve. Deze Haarlemse beeldhouwer was werkzaam aan het Bourgondische hof in Dijon en heeft een grote invloed gehad op de beeldhouwkunst van de vijftiende en zestiende eeuw.
Het beeld is waarschijnlijk afkomstig van een altaar uit de cisterciënzerabdij in Theuley. Dit altaar werd vermoedelijk ontmanteld bij de afbraak van de abdij in 1800, waarna onderdelen verdwenen. Enkele delen zijn terechtgekomen in een museum, maar het meeste is in particuliere handen.

SCHAKEL

Voor het Catharijneconvent vormt het beeldje een missende schakel in de collectie. Het museum heeft wel beelden van de vroege Middeleeuwen en ook uit de vijftiende eeuw, maar een beeld uit de tussenliggende periode ontbrak nog.
Het museum deed al eerder een poging het beeldje te kopen, maar kreeg toen de financiering voor 600.000 euro niet rond. Toen de prijs daalde, waren schenkingen van de Bankgiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, de Vereniging Vrienden van Museum Catharijneconvent, het Mondriaan Fonds en het VSB Fonds wel voldoende.

Marieke van Schijndel, directeur van het Catharijneconvent over de dure aankoop

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.