"We worden eenzaam en dik"

UTRECHT - Steeds meer mensen in de Randstad krijgen de komende jaren te maken met overgewicht, een gevoel van eenzaamheid en een verhoogd risico op angst, depressie, diabetes of een hartinfarct. Dat blijkt uit een studie van GGD Haaglanden. De trends gelden voor Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Volgens de GGD is de vergrijzing en de toename van het aantal inwoners van niet-westerse afkomst de oorzaak van deze forse groei, schrijft de Volkskrant woensdag. In absolute aantallen neemt de eenzaamheid in de Randstad het meeste toe.
Het onderzoek is gedaan in de regio Haaglanden, maar geldt voor alle G4-steden. Door de stijging zullen de ziektenlast en zorgkosten in 2020 flink zijn toegenomen, verwacht de GGD. De gezondheidsorganisatie adviseert dan ook om stevige maatregelen te nemen. De voorspellingen zijn gebaseerd op de Haagse Gezondheidsenquête van 2012 en de bevolkingsprognose voor 2020.
Hanneke Schreurs, epidemioloog gemeente Utrecht, nuanceert de berichtgeving. Volgens haar zijn de cijfers met betrekking tot overgewicht en eenzaamheid stabiel. Een op de tien inwoners van de Domstad is te zwaar. En 12 procent van de ouderen is ernstig eenzaam. Wel zijn er volgens Schreurs meer Utrechters met psychische problemen als gevolg van de economische crisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.