Tourparcours 2015: Spektakelstuk voor klimmers

UTRECHT/PARIJS - De Tour de France van 2015 gaat een strijd worden tussen de echte klimmers. Bij de presentatie van het
routeschema woensdag in Parijs bleek dat er veel aankomsten bergop zijn. Opmerkelijk is vooral het kleine aantal individuele tijdritkilometers. De eertste rit in Utrecht (4 juli) is de enige individuele race tegen de klok over 14 kilometer.
Aan begin van de tweede week volgt nog een ploegentijdrit in Bretagne over 28 kilometer, waarna de Tourkaravaan per vliegtuig naar de Pyreneeën gaat. In de slotweek volgt de passage door de Alpen met op de voorlaatste dag de rit naar de L'Alpe d'Huez, beter bekend als de 'Hollandse berg'. De Tour eindigt op 26 juli traditioneel op de Champs-Élysées in Parijs.

MONTFOORT EN OUDEWATER

De tweede etappe gaat door het centrum van Utrecht. Het peloton rijdt via Leidsche Rijn, De Meern, Montfoort en Oudewater de provincie uit richting het Zeeuwse werkeiland Neeltje Jans. Etappe drie voert door België van Antwerpen naar de Muur van Hoei, de bekende steile aankomst uit de Waalse Pijl. Etappe vijf van Seraing naar Cambrai is met 221 kilometer de langste en telt zeven kasseistroken.
Het peloton krijgt in de tweede week drie pittige bergetappes in de Pyreneeën voorgeschoteld, met finish in La Pierre Saint-Martin, Cauterets en Plateau de Beille. Rit 14 eindigt ook bovenop een puist, namelijk de Montée Laurent Jalabert in Mende. De apotheose van de Tour volgt in de slotweek met vier bergetappes in de Alpen, met onder meer aankomsten op beroemde cols als Pra Loup en La Toussuirre en tot slot L'Alpe d'Huez. De Tour telt in totaal 3344 kilometer.

KITTEL

De Duitse topsprinter Marcel Kittel zag woensdag bij de presentatie van de Tour de France van 2015 beelden van een peloton dat over de Oosterscheldekering rijdt. Volgend jaar ligt daar, op werkeiland Neeltje Jans, de finish van de tweede etappe. "Heel speciaal voor een renner uit een Nederlandse ploeg", sprak de renner van Giant-Shimano in Parijs. "Het is ook mijn eerste kans op een ritzege. Er komen altijd al veel Duitsers in juli naar Zeeland, misschien zijn het er nu nog meer.",
DUMOULIN OF MARTIN?
De kans dat de gele trui op de openingsdag in Utrecht in Nederlandse handen komt acht Kittel wel reëel. "Met mijn ploeggenoot Tom Dumoulin hebben we een kanshebber, maar ik denk dat mijn landgenoot Tony Martin favoriet is. Ik gun het ze allebei."

MOLLEMA

De Nederlandse klassementsrenner Bauke Mollema nam woensdag met blijdschap kennis van het rittenschema. Hij staat op 4 juli aan de start als kopman van Trek Factory Racing. "Het is een heel mooi en spectaculair parcours", aldus Mollema. "Het wordt in de eerste week al heel spannend met het korte explosieve klimmetje. En ook de bonificatieseconden zullen wel het nodige tijdverschil opleveren", verwacht de nummer 10 van de Tour van dit jaar.

NIBALI

Het wordt een geweldige Tour, luidde de eerste reactie van titelverdediger Vincenzo Nibali. "De eerste week zal ook vanwege de wind heel zwaar en nerveus zijn'', aldus de renner van Astana, de ploeg die door diverse dopingzaken nog niet helemaal zeker is van een licentie voor de WorldTour volgend jaar. "In de laatste week is de Tour uiteraard zwaar vanwege de bergen. Daar zal de beslissing vallen", aldus de Siciliaan, die persoonlijk in Parijs aanwezig was bij de presentatie van het rittenschema.

FROOME

Chris Froome weet nog niet of hij in 2015 de Ronde van Frankrijk rijdt. De winnaar van de Tour in 2013 lijkt de voorkeur te geven aan de Ronde van Italië. Dat blijkt uit zijn eerste reactie op het routeschema van de Tour de France, dat woensdag werd onthuld. "Er is wel erg weinig aandacht voor het tijdrijden, dus de Tour van 2015 wordt beslist in de bergen", meldde de 29-jarige Brit op zijn website.

DE ETAPPES

4 juli: 1e etappe, Utrecht - Utrecht, individuele tijdrit (14 km).

5 juli: 2e etappe, Utrecht - Neeltje Jans (166 km).

6 juli, 3e etappe, Antwerpen - Muur van Hoei (154 km).

7 juli, 4e etappe, Seraing - Cambrai (221 km).

8 juli, 5e etappe, Arras - Amiens (189 km).

9 juli, 6e etappe, Abbeville - Le Havre (191 km).

10 juli, 7e etappe, Livarot - Fougères (190 km).

11 juli, 8e etappe, Rennes - Mûr de Bretagne (179 km).

12 juli, 9e etappe, Vannes - Plumelec, ploegentijdrit (28 km).

13 juli, rustdag in Pau.

14 juli, 10e etappe, Tarbes - La Pierre-Saint-Martin (167 km).

15 juli, 11e etappe, Pau - Cauterets-Vallée de Saint-Savin (188 km).

16 juli, 12e etappe, Lannemezan - Plateau de Beille (195 km).

17 juli, 13e etappe, Muret - Rodez (200 km).

18 juli, 14e etappe, Rodez - Mende (178 km).

19 juli, 15e etappe, Mende - Valence (182 km).

20 juli, 16e etappe, Bourg-de-Péage - Gap (201 km).

21 juli, rustdag in Gap.

22 juli, 17e etappe, Digne-les-Bains - Pra-Loup (161 km).

23 juli, 18e etappe, Gap - Saint-Jean-de-Maurienne (185 km).

24 juli, 19e etappe, Saint-Jans-de-Maurienne - La Toussuire-Les Sybelles (138 km).

25 juli, 20e etappe, Modane Valfréjus - L'Alpe-d'Huez (110 km).

26 juli, 21e etappe, Sèvres - Parijs (107 km).

Etappe 1: de tijdrit in Utrecht
Etappe 2: eerste kilometers gaan door Utrecht
Oudewater en Montfoort blij met komst Tour

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.