Brief over NSB-museum schokt Utrechters

Briefje op de deur van het kinderdagverblijf aan de Maliebaan.
Briefje op de deur van het kinderdagverblijf aan de Maliebaan. © RTV Utrecht
UTRECHT - Een anonieme schrijver heeft onder bewoners en bedrijven aan de Utrechtse Maliebaan een brief verspreid waarin staat dat er een NSB-museum wordt gevestigd in de straat. Bewoner Piet Hein van Kessel reageert geschokt: "Als je zo'n brief krijgt, gaan de rillingen over je heen".
Volgens de schrijver komt het museum op nummer 35, waar vroeger het oude hoofdkantoor van de NSB zat en nu een kinderdagverblijf. In de brief wordt verteld dat het museum de geschiedenis laat zien van de politieke partij, die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers. Ook zou er aandacht zijn voor kinderen en kleinkinderen van NSB'ers. De schrijver sluit af met de oproep om op zolder te zoeken naar oude dagboeken, vlaggen en brieven van NSB'ers.

RAAR

De opvang zegt dat er niets waar is van de komst van welk museum dan ook. "Ik ga ervan uit dat iemand dit verzonnen heeft. Erg raar", zegt Judith Geenen, directeur van het kinderdagverblijf. De crèche heeft aangifte gedaan bij de politie. Ook zijn er briefjes op de ramen gehangen waarop staat dat de komst van het museum onzin is.
Historicus Ad van Liempt vermoedt dat de brief een misplaatste grap is. Volgens de geschiedeniskenner zijn er onder sommige mensen frustraties over het enigszins verborgen verleden van de Maliebaan. Mogelijk zou de brievenschrijver mensen op de kast willen jagen, denkt Van Liempt.

Bewoner van de Maliebaan over de brief.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.