Bord niet klaar: Utrechtse milieuzone uitgesteld

UTRECHT - De publiekscampagne begint woensdag, maar de milieuzone voor auto's in de binnenstad van Utrecht is met zeker vier maanden uitgesteld. Er moet een nieuw bord komen en dat gaat niet lukken voor 1 januari 2015. Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad.
De gemeente Utrecht wilde op 1 januari oude vervuilende auto's en bestelbusjes uit de binnenstad weren, maar het ministerie van Infrastructuur en Milieu krijgt het nieuwe bord niet tijdig in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). Daarom kunnen er tot zeker 1 mei geen boetes worden uitgedeeld.
Als alternatief gaat de gemeente de regels aanpassen, zodat de binnenstad op slot kan gaan voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen, die uitsluitend geldt voor dieselauto's van vóór 2001. Als de rechter voor die plannen geen stokje steekt, kan de gemeente vanaf 1 mei alsnog boetes uitdelen.
Vooralnog worden alleen vierkante waarschuwingsborden geplaatst en worden bestuurders van vervuilende auto's aangesproken. Bestuurders van vervuilende oude auto's krijgen bij de toegangswegen wel een bord te zien, net zoals de digitale borden die oplichten als automobilisten te hard rijden.
De milieuzone voor vrachtwagens blijft gewoon van kracht. Dat bord bestaat al een tijdje.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.