OM wil UWV-verkrachter drie jaar in de cel

UTRECHT - Een voormalig medewerker van het UWV verdient drie jaar cel voor het verkrachten van een getraumatiseerde cliënte. Dat eist het Openbaar Ministerie in een rechtszaak tegen de 59-jarige arbeidsdeskundige uit Utrecht. Daarnaast vraagt het OM om een voorwaardelijke celstraf van een jaar.
De inmiddels ontslagen UWV-man kreeg in 2010 een vrouw uit Lopik onder zijn hoede. Ze had op jonge leeftijd al met veel tegenslag te maken gekregen en was na veelvuldige therapie eindelijk toe aan een re-integratietraject. Hij besprak echter geen opleiding en werk maar begon in het verleden van de vrouw te wroeten.

HANDOPLEGGINGEN

Wanneer zij daardoor trauma's herbeleefde, begon hij met intieme 'handopleggingen'. Eerst deed hij dat op het UWV-kantoor met zijn vingers. Nog geen jaar later verkrachtte hij haar in haar huis, aldus het OM. De man liet het slachtoffer geloven dat hij een opleiding voor haar zou regelen.
De dader stuurde in gesprekken en bij huisbezoeken expres aan op zaken die haar herbelevingen losmaakten. De vrouw verkrampte dan volledig, raakte in paniek en kon niet meer staan of lopen. In het begin drukte hij haar alleen tegen zich aan. Zo won hij het vertrouwen, schetst het OM.

HUISBEZOEKEN

De verdachte geeft toe dat hij zijn hand om haar hals, in haar kruis en op haar anus heeft gelegd, om 'de pijn eruit te halen'. Hij ontkent dat hij tegen haar zin seks met haar heeft gehad. Hoewel huisbezoeken niet tot zijn taken behoorden, benadrukte hij zijn goede bedoelingen.
De advocaat van de man stelt dat er te weinig bewijs is voor misbruik, verkrachting of dwang. De UWV'er suggereert dat de vrouw al het leed dat haar is aangedaan nu op hem projecteert.

SCHADEVERGOEDING

De geëmotioneerde vrouw verwoordde hoe de UWV-medewerker de verwerking van haar trauma met jaren terugwierp door nog tijdens haar herstel voor nieuwe trauma's te zorgen. Haar advocaat vraagt in totaal 35.000 euro schadevergoeding.
De rechtbank in Utrecht doet op 13 november uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.