Utrecht pakt fraude aan: drie bouwbedrijven buitenspel

UTRECHT - Drie bouwbedrijven zijn door de gemeente Utrecht voor twee jaar uitgesloten van aanbestedingen. Ze zijn betrokken bij de vermeende fraude waarvoor begin dit jaar twee ambtenaren werden ontslagen. De ambtenaren vechten hun ontslag aan, maar moeten wel vrezen voor een strafrechtelijke vervolging. Ondertussen probeert de gemeente nieuwe fraude te voorkomen.
De drie bedrijven hebben volgens de gemeente 'voordelen verschaft' aan ambtenaren. Met de vermeende fraude hebben ze in strijd met de integriteit gehandeld, wat wordt gezien als een ernstige beroepsfout. Daardoor mag Utrecht de aannemers buitenspel zetten. De gemeente wil niet zeggen om welke bedrijven het gaat.

AMBTENAREN

De ambtenaren waarop wordt gedoeld, zijn de twee ontslagen medewerkers. Het tweetal zou persoonlijk geprofiteerd hebben van aanbestedingsprocedures. Ze ontkennen de fraude allebei en zijn in beroep gegaan tegen het ontslag. Over één van hen heeft de rechter zich al uitgesproken: de gemeente werd op alle punten in het gelijk gesteld. De ex-ambtenaar is in hoger beroep gegaan.
Ondertussen bekijkt het OM of de twee vermeende fraudeurs op basis van de aangifte van de gemeente strafrechtelijk worden vervolgd. De gemeente heeft alle documenten over de handelingen van de ex-medewerkers aan de Rijksrecherche gegeven. Die onderzoekt ook de rol van de drie bedrijven.

ONDERZOEK

De vastgoedorganisatie van de gemeente stelt nu orde op zaken en heeft een intern onderzoek laten uitvoeren door een adviesbureau. Volgens het college van B en W is er nu meer openheid en duidelijkheid.
Zo hebben de medewerkers 'meer helderheid' over de procedures en kennen ze elkaar beter. Dat resulteert in een intensievere samenwerking op de afdeling. Door de strengere regels en betere controle moet fraude in de toekomst worden voorkomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.