"Medische zorg AZC Kamp Zeist in orde"

SOESTERBERG/ZEIST - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is positief over de medische zorg voor asielzoekers in vier nieuwe opvanglocaties, waaronder die in Soesterberg. Wel vraagt de dienst aandacht voor de risico's die een snelle uitbreiding van de opvang kan veroorzaken.
De organisatie nam vier nieuwe asielzoekerscentra onder de loep, waaronder dat in Kamp Zeist. Daar worden met name vluchtelingen uit Syrië, Somalië en Eritrea opgevangen. Er is plek voor maximaal 364 mensen.
Ondanks de positieve algemene indruk, waarschuwt de inspectie voor risico's in de medische zorg voor asielzoekers als er snel wordt uitgebreid. Zo kan er onbegrip en ontevredenheid bij asielzoekers ontstaan door beperkte informatie over de organisatie van de huisartsenzorg. Ook kan het gebeuren dat asielzoekers met een zorgbehoefte niet snel genoeg in beeld komen bij de huisartsenzorg. Een ander risico dat op de loer ligt is dat de screening op tuberculose onvoldoende is of dat kinderen van asielzoekers niet tijdig worden gevaccineerd tegen infectieziekten.
De inspectie wil daarom dat de betrokken zorgorganisaties binnen zes weken op papier hebben staan hoe ze de risico's bij verdere uitbreiding van de opvang zo klein mogelijk maken en in de gaten houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.