"Zwarte Piet op school niet discriminerend"

UTRECHT - Als het aan het College voor de Rechten van de Mens ligt, mag de openbare Prof. Kohnstammschool in Utrecht de Sinterklaasviering dit jaar gewoon doen met Zwarte Piet in de klas. Dat is het oordeel in de procedure die een moeder met kinderen op de school had aangespannen. Zij wilde dat Zwarte Piet in woord en geluid werd verboden.
Volgens het college is dat in dit geval niet nodig. Wel moet goed naar de toekomst worden gekeken. "Een school discrimineert niet als zij Sinterklaas 2014 met Zwarte Piet viert. De school heeft genoeg gedaan om te zorgen voor een discriminatievrije onderwijsomgeving", zo luidt de conclusie. "Voor het jaar erna kan het oordeel anders luiden, want Zwarte Piet heeft discriminerende aspecten."

KARIKATUUR

De moeder vindt dat de school haar kinderen blootstelt aan een karikatuur van mensen met een donkere huidskleur. Op school worden volgens haar allerlei activiteiten georganiseerd waarin stereotiepe beelden als dom, knecht en donker naar voren komen. De moeder wil niet dat de school haar kinderen blootstelt aan deze kenmerken van Zwarte Piet.
Het College voor de Rechten van de Mens toetst alleen of er sprake is van overtreding van wetgeving over het gelijkheidsbeginsel. Sancties of boetes kan het college niet opleggen. In een eventuele rechtszaak moet het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens wel worden meegenomen.

OPSTOOTJE

Op de Kohnstammschool winden veel andere ouders zich inmiddels ook op over de discussie. De meesten zijn het geklaag over Zwarte Piet helemaal zat en vinden dat alles moet blijven zoals het nu is. Toch heeft de veelbesproken moeder haar protest tegen Zwarte Piet doorgezet.
De inhoudelijke behandeling van de zaak zorgde drie weken geleden voor veel reuring in Utrecht. Er ontstond toen een optootje op de stoep van het College voor de Rechten van de Mens. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet vlogen elkaar hier in de haren.

"Zwarte Piet op school niet discriminerend"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.