Contract Tourstart 2015 openbaar, Utrecht doet veel concessies

UTRECHT - De Utrechtse Tourorganisatie doet grote concessies tijdens de start van de Ronde van Frankrijk volgend jaar. Dat blijkt uit het contract met de ASO, de organisatie achter de Tour de France. De overeenkomst is maandag openbaar gemaakt, na een beroep van RTL Nieuws en de Volkskrant op de Wet openbaarheid van bestuur.
Afgesproken is onder meer dat Utrecht de ASO voorziet van een ruimte van 7500 vierkante meter voor zo'n 500 journalisten en voor het hoofdkantoor van de ASO. De Utrechtse Tourorganisatie is daarvoor in gesprek met de Jaarbeurs. Welke uitgaven daarmee zijn gemoeid is vooralsnog onduidelijk. De organisatie zegt dat extra kosten niet aan de orde zijn en dat het bedrag dat daarmee is gemoeid al is begroot.
De organisatie van de Tour de France komt met een karavaan 1800 tot 2000 auto's naar Utrecht. In de individuele tijdrit krijgen de 198 renners elk een eigen volgauto mee en ook de entourage van de wielerploegen beschikt over een aanzienlijk wagenpark. De gemeente moet zorgen voor een parkeerplek voor al die voertuigen.

VERKOOP

Ook wordt de verkoop van eten en spullen rondom het parcours aan banden gelegd. In een straal van 500 meter rond de start en finish is het volgens het contract niet toegestaan om koopwaar aan te bieden. Een uitzondering geldt overigens voor bestaande bedrijven bij het parcours. De projectorganisatie is nog in overleg met de ASO over publiekscatering rond het parcours in het kader van crowdmanagement.
Het luchtruim boven de route wordt tijdens de etappes afgesloten. Helikopters van de organisatie krijgen ruim baan om de wedstrijd goed in beeld te brengen. In het contract valt verder te lezen dat de ASO op alle mogelijke manieren probeert een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Zo krijgen chauffeurs een cursus om de uitstoot van CO2 te beperken. Na de etappe zullen vijf prominenten, aangewezen door de gemeente Utrecht, de winnaars in verschillende ceremonies huldigen.

GAT IN DE BEGROTING

De Utrechtse Tourorganisatie kampt met een gat van 500.000 euro in de begroting. Vorige week werd al duidelijk dat de begroting naar beneden is bijgesteld. Inmiddels is er 6,3 miljoen euro opgehaald aan sponsoring. De ambitie om 6,8 miljoen euro binnen te halen blijft vooralsnog overeind. De Utrechtse organisatie heeft tot op dit moment de provincie Utrecht niet om extra geld gevraagd.
Verder verwacht de gemeente Utrecht een bestedingsimpuls van ruim 30 miljoen euro door de Tourstart in de stad. Die verwachting is gebaseerd op de uitkomsten van de Tourstart in Rotterdam in 2010. Utrecht betaalt de ASO vier miljoen euro voor Le Grand Départ.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.