Wetenschappers UU maken medicijn tegen Pompe na

UTRECHT - Wetenschappers van de Universiteit Utrecht zijn erin geslaagd het medicijn tegen de ziekte van Pompe na te maken. Het is maar een kleine hoeveelheid en moet nog meer worden getest, maar de schatting is dat het binnen twee jaar klaar is voor patiënten. Daarover bericht het onderzoeksprogramma Argos zaterdagmiddag.
Het medicijn tegen de spierziekte, Myozyme van fabrikant Genzyme, is erg duur: het kost zo'n 400.000 tot 700.000 per patiënt per jaar. Het middel waar ze in Utrecht aan werken, is voor 4000 euro te maken. Dat schat professor Huub Schellekens, initiator van het onderzoek.
Fabrikant Genzyme wacht af, meldt Argos in de uitzending. De investeringen om het medicijn te maken bedragen 1,3 miljard euro, liet een woordvoerder van het concern weten. Winst wordt er niet op gemaakt.
Als de universiteit erin slaagt het middel "op eenzelfde schaal met een vergelijkbare kwaliteit en effectiviteit continu" te produceren "is dat uiteraard een grote prestatie", laat Genzyme weten. "Wanneer dat dan ook nog eens gepaard zou gaan met lagere kosten, zou dat een ongelooflijke mijlpaal betekenen in biotechnologische productie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.