Dagobertducktaks woord van het jaar 2014

UTRECHT - Dagobertducktaks is verkozen tot het woord van het jaar 2014. Dat maakte de Utrechtse woordenboekenuitgever Van Dale dinsdag bekend.
De Dagobertducktaks is een speciale belasting die wordt geheven over het vermogen van superrijke mensen, oftewel een superrijkentaks. Het woord won met bijna 18 procent van de stemmen de jaarlijkse woordenverkiezing. Volgens Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon past dagobertducktaks helemaal 'in deze tijd van Piketty en het belasten van hyperrijken'.

STEMFIE

Bij de verkiezing eindigde moestuinsocialisme op de tweede plek en stemfie werd derde. Mensen konden stemmen op tien nieuwe woorden: fotobom, jihadgezin, moestuinsocialisme, stemfie, crimiclown, dagobertducktaks, clownspiet, kalifaatganger, straatintimidatie en wegkijkstaat. In totaal brachten bijna 60.000 mensen hun stem uit.
De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Het gaat om woorden die ontstaan in de media. Ze raken vaak in zwang door een nieuwsfeit en zijn min of meer blijvend in het dagelijkse taalgebruik. Vorig jaar won het woord selfie. Dat is een gefotografeerd zelfportret, meestal gemaakt met een digitale camera, een smartphone of webcam.

FLITSMARATHON

Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing. In België werd flitsmarathon verheven tot het woord van 2014. Een flitsmarathon is een politieactie waarbij de hele dag intensief geflitst wordt.
Voor de verkiezing van het woord van het jaar heeft de FNV trouwens haar ruim 1,1 miljoen leden gevraagd te stemmen op 'dagobertducktaks'. Het woord is namelijk afkomstig uit de koker van de bond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.