Vakantiebeurs: Reizen naar de 'locals' is de trend

UTRECHT - 'Connect with locals' is dé reistrend van 2015, zei vakantietrendwatcher Tessa aan de Stegge dinsdag op de eerste dag van de Vakantiebeurs in Utrecht.
Veel reizigers zijn op zoek naar authentieke ervaringen. In ruil voor een financiële vergoeding willen ze graag gebruik maken van de expertise van lokale bewoners, bijvoorbeeld als het gaat om activiteiten en maaltijden. Aan de Stegge verwacht dat ongeveer 100.000 mensen dit jaar een dergelijke reis gaan ondernemen.
Verschillende Nederlandse reisorganisaties verbinden reizigers en locals, waaronder Better Places, I Like Local, Withlocals, Doozze, TravelMoodz en Sleeping with the locals. Hun aanbod kan online geboekt worden. "Kleinschaligheid, authenticiteit en duurzaamheid staan bij alle organisaties voorop, maar aanbod en specialisme verschillen", aldus Aan de Stegge.
De trend borduurt volgens haar voort op het verschijnsel 'social traveling', dat afgelopen jaar al een grote vlucht nam. "Dat speelde zich vooral af binnen de westerse wereld, waarbij reizigers logeren bij lokale verhuurders. Het sociale platform Airb&b werd hierin groot."
Internet speelt een grote rol bij de nieuwe trend, zegt ze. "Reizigers willen en kunnen hierdoor hun reis graag online boeken, direct bij de lokale partij. Ook vinden mensen het steeds belangrijker om iets te doen voor het land dat ze bezoeken. Hun geld moet terechtkomen bij de locals, zodat duurzaam toerisme vorm kan krijgen."
Reizigers willen volgens Aan de Stegge ook graag kennis en diensten uitwisselen met locals. "Door bij hen te verblijven en samen activiteiten te ondernemen, ontstaan er kleinschalige netwerken waarvan iedereen profiteert. Reizigers zijn op zoek naar kleinschalige, authentieke ervaringen, waarmee ze een land en haar inwoners goed leren kennen. Tot slot moet reizen een verrijking zijn, een leerzame ervaring die goed is voor je persoonlijke ontwikkeling."
De reisorganisaties geven elk een andere invulling aan deze behoeften. Zo verbindt Withlocals reizigers direct met 'local hosts' in Aziatische landen die diners, tours en activiteiten aanbieden. I LikeLocal is een reisplatform dat reizigers de mogelijkheid biedt activiteiten te boeken bij locals in ontwikkelingslanden en Doozze richt zich vooral op een verblijf bij de lokale bevolking in Azië en Zuid-Amerika.

Een culinaire reis op de vakantiebeurs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.