Oud-Utrechter Ang Kiem Soei geëxecuteerd in Indonesië

UTRECHT - Ang Kiem Soei is zaterdagavond Nederlandse tijd voor het vuurpeloton geëxecuteerd op het eiland Nusakambangan in Indonesië. Dat meldt zijn advocaat Bart Stapert.
De executie vond om 18.30 uur Nederlandse tijd plaats. Behalve de oud-Utrechter werden ook vier anderen ter dood veroordeeld. Een vijfde executie vond elders op Java plaats. Allen zijn eerder veroordeeld wegens drugsdelicten. Volgens Stapert wordt Ang direct na de executie gecremeerd.
Kiem Soei werd in 2003 ter dood veroordeeld voor zijn vermeende betrokkenheid bij xtc-productie, maar het vonnis werd al die tijd niet voltrokken. Eerder vroeg de Nederlander nog om gratie, maar dat verzoek werd afgewezen.
Eerder op de dag nam Kiem Soei afscheid van zijn advocaat Bart Stapert. De raadsman liet dat via Twitter weten. Volgens Stapert was zijn cliënt dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan.

GRATIE

Veel organisaties vroegen Indonesië om af te zien van de doodstraf voor Ang Kiem Soei, onder wie koning Willem-Alexander. De koning zou het onderwerp maandag hebben besproken met de minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië, Retno Marsudi, die tot haar benoeming ambassadeur was in Den Haag.
Minister Koenders zei eerder dat hij alles geprobeerd heeft om de executie te voorkomen. Ook Reclassering Nederland vroeg in samenwerking met andere organisatie om gratie. Daarnaast tekenden meer dan duizend mensen een online petitie. Dit was op initiatief van de christelijke organisatie Epafras uit Utrecht.

REACTIES

Dominee Peter Middelkoop van Epafras: "Ik heb te doen met de familie van Ang Kiem Soei. Het zou een wonder zijn als de executie niet door zou zijn gegaan, maar helaas is het wonder niet gebeurd."
Amnesty International in Nederland is teleurgesteld over de executie. "Wij vinden het jammer dat Indonesië het moratorium op de doodstraf heeft geschonden en dat het land zich keert tegen de trend wereldwijd op afschaffing van de doodstraf. We doen een dringende oproep aan Indonesië om terug te keren naar het moratorium. We roepen minister Koenders op om hierover krachtig te spreken met Indonesië.''

POLITIEK

Sjoerd Sjoerdsma, Tweede Kamerlid voor D66 is geschokt. "Voor D66 is duidelijk dat dit consequenties moet hebben voor de Nederlandse relatie met Indonesië. De Kamer moet hier komende week direct over spreken. De vraag is wat gaat minister Koenders doen?''
Tweede Kamerlid Raymond Knops (CDA): "Ik heb met afschuw kennis genomen van het bericht van de uitgevoerde doodstraf van de Nederlander in Indonesië. Naar onze informatie is er door de Nederlandse regering alles aan gedaan om de executie te voorkomen. Wij keuren de doodstraf af."
Volgens de SP is Indonesië terug bij af omdat er al een tijdje geen doodstraf werd uitgevoerd in het land. "Deze executie gebeurde eigenlijk omdat Indonesië een nieuwe president heeft die eerder duidelijk maakte dat hij hard zou optreden tegen drugsdelicten. Nu maakt president Joko Widodo in feite een verkiezingsbelofte waar. Maar tegelijk doet het land daarmee een stap terug in de tijd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.