Gemeente bouwt grote parkeergarage onder Jaarbeursplein

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat een grote parkeergarage met 761 plekken bouwen onder het Jaarbeursplein. De meerderheid van de gemeenteraad is akkoord gegaan met een krediet van 49 miljoen euro en een wijziging van het bestemmingsplan.
Volgens de gemeenteraad is de garage nodig voor bestaande en nieuwe gebouwen op het Jaarbeursplein. Vorig jaar was de raad daar nog niet van overtuigd, mede omdat er geen marktpartij was te vinden die de garage wilde ontwikkelen.
Na een extern onderzoek bleek volgens de coalitiepartijen dat extra parkeerplekken wel degelijk noodzakelijk zijn. Zonder de nieuwe parkeerplekken kunnen plannen voor het onder meer het NH-hotel, de vervanging voor het Van Sypesteyngebouw en herontwikkeling van het Beatrixgebouw niet doorgaan, aldus de gemeenteraad.
De gemeenteraad wilde voorkomen dat de parkeerplekken op de straat in de buurt moesten worden gecreëerd. Daarom is gekozen voor een meerlaagse ondergrondse garage. De garage moet de Jaarbeurspleingarage vervangen, die enkele jaren geleden is afgebroken om plaats te maken voor de tijdelijke eindhalte van de tram.
In het onderzoek werd gepleit voor een kleinere garage, maar volgens de coalitiepartijen is alleen een grote garage op termijn te verkopen. Als de bouw voltooid is, zal de gemeente eerst de exploitatie zelf op zich nemen, om vervolgens te zoeken naar een bedrijf die de garage wil overnemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.