Ouders ongerust over veranderingen leerlingenvervoer Utrecht

UTRECHT - Ouders maken zich grote zorgen over de toekomst van het leeringenvervoer in de stad. Door nieuwe regels en bezuinigingen krijgen ze straks meer verantwoordelijkheid voor het vervoer van hun verstandelijk of lichamelijk beperkte kind. Er zijn plannen om de leeftijdsgrens te verlagen van 11 naar 9 jaar. Ook wordt de afstand vanwaar kinderen begeleiding krijgen verhoogd van 2 naar 6 kilometer.
Jessica Rijnbeek uit De Meern, moeder van drie kinderen met stoornissen, verwacht grote problemen. "De leeftijdsgrens willen ze terugbrengen naar 9 jaar, maar deze kinderen zijn echt nog niet zelfstandig genoeg om alleen naar school te kunnen. Ook als ze 12 of 13 jaar zijn is dat soms nog niet het geval." Volgens Rijnbeek moet de focus niet liggen op bezuinigingen. "Ga eerst eens kritisch kijken naar de problemen die er nu zijn in het leerlingenvervoer en ga die oplossen. Blijven bezuinigen op deze groep is niet goed."
Daniella Krijger van de vereniging Balans, voor ouders van kinderen met leer- en gedragsstoornissen, is ook bezorgd. Volgens haar wordt het straks nog moeilijker om te bepalen wie wel en wie niet met het openbaar vervoer kan reizen. "Dat wordt een heel vervelende discussie. Zit je in een rolstoel is het duidelijk, dan wordt het lastig in de bus, maar in het geval van autisme dan is het veel moeilijker in te schatten. Dan moet je heel goed per kind bekijken wat hij wel en niet kan."
Toch zijn er ook positieve punten, ziet Krijger. Als de veranderingen in het leerlingenvervoer doorgaan, leren kinderen met een beperking straks om zelfstandig te reizen. "Er zijn apps waarmee kinderen via de mobiele telefoon naar de plaats van bestemming worden geleid en samen reizen is mogelijk. Zo kunnen zij zichzelf leren om toch zelfstandig te reizen."
De gemeente Utrecht debatteert dinsdagavond over de plannen.

Ouders ongerust over veranderingen leerlingenvervoer Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.