Meisjes uit Driebergen en Zeist op weg naar Syrië aangehouden

ZEIST - In Turkije zijn een 15-jarig meisje uit Driebergen en een 16-jarig meisje uit Zeist aangehouden. Ze zouden op weg zijn geweest naar Syrië, maar het Openbaar Ministerie bevestigt dat niet. De twee zijn inmiddels weer terug in Nederland. Een ander 16-jarig meisje uit Zeist wordt nog gezocht.
De drie vertrokken vrijdag uit Nederland. Nadat ze als vermist waren opgegeven, lichtten de Nederlandse autoriteiten Turkije in. Twee van de drie werden zondag in Istanbul aangehouden en teruggestuurd naar Nederland.
De drie zijn niet samen afgereisd naar Turkije, maar kennen elkaar wel. De aangehouden meisjes zitten niet vast, want ze worden nergens van verdacht. Wel hebben ze zich onttrokken aan de ouderlijke macht. De Raad voor de Kinderbescherming is ingeschakeld. Ook Jeugdzorg is betrokken bij de zaak.
Het OM zegt geen officiële aanwijzingen te hebben dat de meisjes mee wilden doen aan de gewapende strijd in Syrië. Onderzocht wordt wat de beweegredenen voor de reis zijn geweest en of ze hulp hebben gehad. Op dit moment loopt er nog een internationaal opsporingsbevel naar het derde meisje.
Twee van de drie meisjes waren al bekend bij hulpverleningsinstanties. Vorig jaar verschenen ze ineens met bedekkende kleding op school. Het zou gaan om De Breul in Zeist. Nieuwsblad De Kaap meldt dat leerlingen van de scholengemeenschap per brief op de hoogte zijn gebracht.
Een anonieme bron meldt aan de lokale krant dat de meisjes posters van Charlie Hebdo hebben verscheurd, die waren opgehangen na de aanslag op de redactie van het blad in Parijs.
De meeste jihadgangers reizen via Turkije naar Syrië en Irak. Turkije kreeg de afgelopen tijd veel kritiek omdat het te weinig zou doen om Syriëgangers tegen te houden.

Meisjes uit Driebergen en Zeist op weg naar Syrië aangehouden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.