Boetes en steun voor taxidienst UberPOP

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat boetes uitdelen aan chauffeurs van UberPOP die op taxistandplaatsen hun diensten aanbieden, maar D66 in de stad heeft het college van B en W gevraagd om de regels aan te passen. Sinds dinsdag rijden chauffeurs van het omstreden Amerikaanse bedrijf Uber ook in Utrecht.
UberPOP is een dienst waarbij reizigers via een app op de mobiele telefoon een betaalde lift kunnen bestellen, die wordt gereden in een gewone auto door een chauffeur zonder vergunning. Volgens Uber zijn de chauffeurs gescreend en zijn het veilige auto's.
D66 wil dat de gemeente dit soort nieuwe initiatieven een kans geeft. "Innovatieve diensten als Uber moet je niet op voorhand verbieden. Voor ons is het belangrijk dat er een gelijk speelveld wordt gecreëerd voor oude en nieuwe ondernemers in de taxibranche", zegt D66-raadslid Jony Ferket. "Innovatie moet je zoveel mogelijk omarmen."

BOETES

De gemeente Utrecht zegt de boetes wel te moeten uitdelen. Volgens wethouder Van Hooijdonk probeert Nederland sinds een paar jaar de taximarkt te reguleren om te kwaliteit van de taxi's te controleren.
Van Hooijdonk: "Die wetten en regels zijn er niet voor niets. In principe mag iedereen meedoen, als hij maar een vergunning heeft."

WOEDE

UberPOP zorgt voor woede bij gecertificeerde taxichauffeurs. Zij spreken van broodroof. De chauffeurs hebben veel geld moeten investeren in hun opleiding en vergunningen, kosten die UberPOP-chaufers niet maken.
"En hoe zit het met verzekeringen? Wij moeten dure verzekeringen afsluiten omdat we mensen vervoeren, moeten UberPOP-chauffeurs dat ook?", vraagt een Utrechtse taxichauffeur zich hardop af.
Uber biedt ook een dienst aan met chauffeurs die wel een vergunning hebben: UberBLACK. Behalve in Utrecht rijden Uberchauffeurs ook in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.