Omstreden moslimgala houdt Utrechts partycentrum aan contract

UTRECHT - De eigenaar van partycentrum Luxury in de Utrechtse wijk Overvecht ziet niets in het gala van stichting World Wide Relief, dat gepland staat voor 1 maart. Daar zouden omstreden imams spreken. Ook wordt er door het Utrechtse CDA getwijfeld of het geld wel echt naar humanitaire doelen gaat.
Het evenement kwam in opspraak en nu wil de uitbater het contract laten ontbinden. De organisatie is echter vast van plan het gala door te laten gaan.
Een woordvoerder van de organisatie spreekt van een politieke poppenkast. "Echt verschrikkelijk dat wij ons inzetten voor mensen die het zo hard nodig hebben, en dat de politiek daar misbruik van maakt", aldus Youness Ouaali van World Wide Relief tegen RTV Utrecht. "De stichting is open, iedereen kan precies zien wat wij doen. De filmpjes staan gewoon online, niets raars aan."

ALTERNATIEVE LOCATIES

World Wide Relief wil het partycentrum aan het contract houden en is vast van plan om het gala in Utrecht door te laten gaan. "We hebben al kosten gemaakt", zegt Ouaali, die berichten tegenspreekt dat de organisatie de reservering inmiddels heeft ingetrokken. Overigens heeft de stichting voor alle zekerheid al wel drie alternatieve locaties achter de hand, waaronder één in Utrecht.
Tijdens het gala wil de stichting geld inzamelen voor moslims in landen als Palestina, Birma, Turkmenistan en Zuid-Marokko. Het evenement is omstreden omdat er sprekers zijn uitgenodigd die haat zouden prediken. Het gaat onder meer om Abdul-Jabbar van de Ven, bekend om zijn uitspraak 11 jaar geleden dat hij het niet erg zou vinden als Geert Wilders zou sterven. Ook is sjeik Assim Al-Hakeem is uitgenodigd. Hij zou in preken onder meer tekeer gaan tegen vrouwen, christenen en joden.

"NETTE MIJNHEREN"

Volgens Ouaali zijn de sprekers "nette mijnheren" die het over vrijgevigheid gaan hebben. "Ze komen niet over Taliban of over andere rare praktijken spreken. Mocht dat wel zo zijn, dan heeft de politiek gewoon de kans om erbij te zijn. Het OM kan ze dan vervolgen, dus ik begrijp sowieso de hele commotie niet."
De zaaleigenaar heeft een vergunning voor dit soort evenementen, maar zegt dat hij niet wist om wat voor soort bijeenkomst het gaat. "We zijn een partycentrum voor bruiloften, feesten en partijen", zegt Ismail Celiktas van Party Centre Luxury. "We zijn verrast door wat hier moet gaan plaatsvinden en we staan er totaal niet achter. We onderzoeken of het juridisch haalbaar is om er onderuit te komen."

OPENBARE ORDE

De gemeente Utrecht zegt in de gaten te houden of de voorwaarden niet worden geschonden. Het CDA in de stad wil dat het gala op grond van de openbare orde wordt verboden. Raadslid Sander van Waveren: "Ik vind het niet goed voor de reputatie van de wijk Overvecht en van de stad Utrecht. Wat mij betreft moeten we dit soort feesten voorkomen."
In Den Haag zijn Kamervragen gesteld over het evenement. Onder meer het CDA en de ChristenUnie willen weten of er visa zijn verstrekt aan de buitenlandse sprekers en gasten.

RIJSWIJK

Eerder deze week was er ophef over een bijeenkomst in Rijswijk. Daar zouden ook omstreden imams prediken. Hun visa werden uiteindelijk ingetrokken door minister Koenders omdat ze bekend staan als haatimams.

Organisatie moslimgala: Commotie schandalig, een poppenkast, verschrikkelijk.
U Vandaag over de rel rond het moslimgala in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.