Universiteit Utrecht maakt goedkope medicijnen voor Derde Wereld

UTRECHT - De Universiteit Utrecht gaat op verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO arme landen helpen met het maken van goedkope medicijnen. Het gaat om middelen waarvan het patent verlopen is.
Het eerste middel dat gemaakt wordt is een gekopieerd medicijn tegen het RS-virus, het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Het virus veroorzaakt elk jaar ongeveer 200.000 sterfgevallen onder kinderen jonger dan 5 jaar. Naar verwachting kunnen over twee jaar ook kinderen in de Derde Wereld worden behandeld.
Fabrikanten van generieke geneesmiddelen vertonen volgens de universiteit weinig animo om het medicijn maken. Daarom beginnen de Universiteit Utrecht en de WHO er nu mee. De Universiteit heeft daarvoor het Utrecht Centre of Excellence for Affordable Biotherapeutics opgericht.
Drijvende kracht achter het centrum is hoogleraar Farmaceutische Biotechnologie Huub Schellekens. Schellekens kwam eind vorig jaar in het nieuws, toen hij er met zijn studenten in slaagde om een peperduur medicijn tegen de ziekte van Pompe na te maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.