Eis Van der Roest: werkstraf 240 uur en voorwaardelijke celstraf

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft 240 uur werkstraf tegen Bert van der Roest geëist. Ook zou de ex-PvdA'er zes maanden voorwaardelijke celstraf moeten krijgen. Van der Roest stond dinsdag bij de rechtbank in Utrecht terecht voor de diefstal van tienduizenden euro's van Straatnieuws. Zijn advocaat zegt dat Van der Roest al is gestraft door de media, met name PowNews.
Het OM zegt dat met de media-hetze rondom Van der Roest in de hoogte van de straf al rekening is gehouden. "Hoge, bekende bomen vangen veel wind, maar sommige media-uitingen dienden geen enkel journalistiek doel en zijn afkeurenswaardig", aldus de officier van justitie.
Straatnieuws-voorzitter Broos Schnetz vindt ook dat Van der Roest genoeg gestraft is door de media aan en is tevreden met de eis. "We zitten niet te wachten op een hogere strafeis", zegt hij. "Wel zitten we te wachten op terugbetaling van het geld."

ONDUIDELIJK

Van der Roest zegt dat hij ruim 21.000 euro heeft teruggestort aan de krant die door daklozen wordt verkocht. Volgens hem was dat ook het volledige bedrag dat hij had verduisterd, maar over de hoogte is veel onduidelijk. Het OM ging uit van 68.000 euro, maar bracht dat aan het begin van de zaak terug naar zo'n 60.000 euro. Straatnieuws zegt dat het om 43.000 euro gaat.
Volgens de officier van justitie was de administratie een grote puinhoop en mist er nog ruim 6000 euro die Van der Roest terug moet storten. Straatnieuws zelf zegt dat er nog 30.000 euro mist. Of en zo ja hoeveel Van der Roest nog moet terugbetalen, is volgens het OM een zaak voor de civiele rechter. Daarover moet Straatnieuws een eigen zaak aanspannen tegen de oud-penningmeester.

THEATER

Van der Roest erkende dat hij soms geld op zijn eigen rekening stortte. Dat deed hij toen hij bezig was met een nieuwe toneeelvoorstelling en geld nodig had. Hij wilde het geld terugstorten uit de opbrengst van de voorstellingen. Volgens hem leenden andere vrijwilligers ook wel eens wat, maar had hij het wel moeten melden bij het bestuur.
Volgens Van der Roest werkten de muntapparaten van de bank vaak niet. Zo werd volgens hem het vele kleingeld dat hij stortte regelmatig opgegeten door de bankmachines.

PENNINGMEESTER

Van der Roest zei aan het begin van de zaak in de Utrechtse rechtbank dat hij nooit penningmeester had moeten worden. Hij had daar niet de kennis voor, aldus de ex-PvdA'er tegen de rechter, maar hij werd gevraagd en wilde geen nee zeggen. Redactie en bestuur van Straatnieuws hopen dat tijdens de zaak meer duidelijk wordt over zijn beweegredenen.
De zaak rondom Van der Roest kwam aan het rollen, nadat hij in 2013 vanwege een 'integriteitskwestie' opstapte als raadslid voor de Utrechtse PvdA. Niet veel later blijkt dat hij gefraudeerd heeft bij Straatnieuws. Het was een pijnlijke zaak voor de PvdA, die zich dan net opmaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Van der Roest was na de onthulling van de fraude slecht bereikbaar voor de media, die zich massaal op het pikante nieuws storten. Via een woordvoerder liet Van der Roest weten er alles aan te doen om het gestolen geld terug te betalen.

Radio M Utrecht blikt dinsdagochtend vooruit op fraudezaak bij Straatnieuws
Straatnieuws-voorzitter Broos Schnetz is tevreden met de eis
Verslaggever Peter Knieriem was bij de rechtszaak over Van der Roest

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.