Miljoenen voor onderzoekers UU

UTRECHT - Vijf Utrechtse onderzoekers krijgen ieder een beurs van maximaal 2 miljoen euro van het European Research Council (ERC). Met de prestigieuze beurzen kunnen de wetenschappers hun onderzoeksgroep uitbreiden.
Het gaat om dr. Hugo de Jong van de faculteit Geneeskunde die 3D-beelden wil maken met gecombineerde beelden van PET- en CT-scans. Dat zijn beelden van het lichaam die worden gemaakt door een radioactieve stof in de patiënt te spuiten en tegelijkertijd een geavanceerde röntgenfoto te maken. Als het lukt, kunnen artsen een betere diagnose stellen voor kankerpatiënten.
Scheikundige prof. dr. Petra de Jongh doet onderzoek naar stoffen die chemische processen versnellen. Brandstoffen, kunststoffen en geneesmiddelen kunnen zo duurzamer geproduceerd worden.
Prof. dr. Maarten Kleinhans van de faculteit Geowetenschappen gaat met het geld zijn onderzoek naar riviermondingen uitbreiden. Hij bouwt daarvoor een enorm model waarin onder meer de invloed van getijden kan worden getest.
Dr. ir. Jos Malda, Orthopedie van de faculteiten Geneeskunde en Diergeneeskunde onderzoekt de mogelijkheden van het printen van gewrichten met onder meer levende cellen. Daardoor moeten toekomstige implantaten zichzelf kunnen helen.
Prof. dr. Sandra Ponzanesi van de faculteit Geesteswetenschappen wil weten of migranten door sociale media beter integreren of door het veelvuldige contact met het moederland juist niet opgaan in hun nieuwe woonomgeving.
De beurzen zijn ingesteld omdat veel onderzoekers anders niet kunnen doorgroeien in hun vakgebied.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.