Seksboten Zandpad nooit meer open

UTRECHT - De sluiting van de prostitutiezone aan het Zandpad en de Hardebollenstraat in Utrecht was onvermijdelijk. Het is uitgesloten dat de seksboten in de Vecht weer opengaan, zegt burgemeester Jan van Zanen. Bij alle exploitatiebedrijven werkten mensen die niet van onbesproken gedrag waren. Politiechef Johan van Renswoude neemt zelfs het woord "verrot" in de mond als hij over de exploitanten praat.
De afgelopen maanden deed RTV Utrecht met het AD Utrechts Nieuwsblad onderzoek naar de sluiting. De gemeente trok de vergunning van de ramen aan het Zandpad en de Hardebollenstraat in de zomer van 2013 in vanwege het niet naleven van de vergunning. Er was sprake van onvoldoende toezicht en beheer. Ook was toenmalig burgemeester Wolfsen geïnformeerd over verdenkingen van mensenhandel.

AGENDA

De exploitanten denken dat er een dubbele agenda bestaat bij de gemeente. Niet de misstanden zouden de reden zijn van sluiting. Volgens hen wil de gemeente woningen bouwen op het terrein van de waterzuivering die vlak achter het Zandpad ligt. De schuitjes zouden daarvoor in de weg liggen. Ook zouden er principiële bezwaren tegen prostitutie zijn.
Het onderzoek van RTV Utrecht en AD heeft geen aanwijzingen gegeven voor het bestaan van een dubbele agenda. Zowel het OM als burgemeester Van Zanen bestrijden dit ook. Volgens hen hoort raamprostitutie bij een stad als Utrecht. De 'integrale aanpak' op het Zandpad was alleen ingegeven om op te komen voor de belangen van kwetsbare vrouwen.
Burgemeester Van Zanen baalt er van dat er geen plan klaar lag om raamprostitutie na de sluiting toch weer mogelijk te maken. Hij blijft erbij dat de sluiting terecht was. Daarnaast zegt hij dat het uitgesloten is dat de bootjes weer opengaan.

BESTUURSRECHT

Opvallend is dat de sluiting van de ramen is geforceerd via het bestuursrecht. Als er sprake zou zijn van dwang en van mensenhandel, dan zou het logischer zijn de daders daarvan aan te pakken via het strafrecht.
Plaatsvervangend Hoofdofficier van Justitie Heleen Rutgers zegt echter tegen RTV Utrecht en het AD dat gekozen is voor een eenvoudiger weg. Bij de bestuursrechter is de bewijslast een stuk simpeler. Volgens de politie en het OM zijn er tientallen aanwijzingen van misstanden, maar zijn die nooit aan een strafrechter voorgelegd.
Zaterdag verschijnt een uitgebreide reconstructie over de sluiting van het Zandpad in het AD Utrechts Nieuwsblad.

U Vandaag: Seksboten Zandpad nooit meer open

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.