Onderzoek Charlie Hebdo-vernielingen bijna klaar

Gerben Potman
Gerben Potman © RTV Utrecht
UTRECHT - Het politieonderzoek naar de Charlie Hebdo-vernielingen in het Utrechtse Lombok is zo goed als afgerond. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) tegen RTV Utrecht.
Gerben Potman kreeg in een paar dagen tijd twee keer een steen door het raam van zijn woning aan de Laurens Reaalstraat gegooid. Aanleiding was een poster van Charlie Hebdo, die hij achter het raam heeft hangen.
Het OM moet nog beslissen of de vier minderjarige verdachten voor de rechter moeten verschijnen. "Het kan ook zijn dat de officier een mediationtraject begint om de verdachten zo te straffen", zegt een woordvoerder.

PAASEI

Eén van de verdachten heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan Potman. "Maandagavond stond hij ineens voor mijn deur", vertelt hij. "Hij had een bos bloemen, een chocolade-paasei en een lief kaartje meegenomen."
Op het kaartje vraagt de jongen of Potman hem kan vergeven. Over die vraag moet het slachtoffer even nadenken. "Ja, ik kan hem vergeven. Maar ik wil wel graag nog met de hele groep in gesprek en ze ook vertellen wat ze allemaal aangericht hebben." Potman kan het wel waarderen dat de verdachte zich bij hem heeft gemeld.
De rust in de Laurens Reaalstraat lijkt intussen teruggekeerd. "De afgelopen tijd was hier veel politie", zegt Potman. De wijkagent heeft buurtbewoners donderdagavond uitgenodigd om bij elkaar te komen om de zaak nog eens te bespreken.
De Charlie Hebdo-poster hangt nog steeds voor het raam van Potman. "Ik laat hem net zo lang hangen tot de poster is verkleurd. Dan haal ik hem weg, om die reden, en niet omdat iemand anders de poster niet mooi vindt."

OM bijna klaar met Hebdo-onderzoek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.