Aartsbisschop Eijk: Kerkprotest maakt geen schijn van kans

PROVINCIE UTRECHT - De actiegroep tegen aartsbisschop Wim Eijk, Bezield Verband Utrecht, is 'geen serieuze gesprekspartner'. Dat zegt de bisschop in een interview met RTV Utrecht.
De tienduizend handtekeningen die vorige week werden ingediend, zullen dan ook niets uithalen, voorspelt Eijk. De sluiting van kerken gaat door, ook voor dorpskerken met een sociale functie. Dorpsbewoners zullen de auto moeten pakken, zegt de aartsbisschop.

MISVERSTANDEN

Aartsbisschop Eijk reageert voor het eerst in een televisie-interview op de aanhoudende protestacties van Bezield Verband Utrecht. Volgens Eijk houdt de actiegroep moedwillig misverstanden in stand. Zo is de massale kerksluiting geen beleid van Eijk, maar een 'realistische verwachting'. Volgens Eijk besluiten de parochies zelf over hun gebouwen.
Ook ontkent Eijk ooit druk te hebben gezet op een parochiebestuur om kerken te sluiten. "Dat komt in praktijk gewoon niet voor. In het ergste geval kun je als aartsbisschop de begrotingen afkeuren, maar dat wil een bestuur natuurlijk ook niet, als het zichzelf serieus neemt."
Volgens Eijk staan veel kerken er financieel erg slecht voor. "Het parochiebestuur staat dan met de rug tegen de muur. Het zou van mij haast wreed zijn als ik het parochiebestuur met het probleem liet zitten en geen toestemming zou geven om een kerk aan de eredienst te ontrekken."

DORPSKERK

Volgens Bezield Verband Utrecht is het toch aan Eijk te wijten dat veel kerken niet open kunnen blijven. Kerken kunnen met name in kleine dorpen een functie als dorpshuis innemen. Dorpsbewoners zouden een kerk dan samen kunnen onderhouden.
Eijk ziet niets in die oplossing. "De kerk is geen organisatie die monumenten beheert. Het gaat ons om de verkondiging van de persoon van Jezus Christus. Daarvoor is een kerkgebouw niet per se noodzakelijk." Eijk snapt dat de sluiting van met name een dorpskerk emotioneel meer beladen is. "Maar ook daar zie je dat bewoners de auto kunnen nemen en kunnen reizen."

IS

De kritiek op het aartsbisdom en op Eijk als kerkelijk leider gaat niet aan de aartsbisschop voorbij. "Op Twitter was een vergelijking te lezen tussen mij en IS: 'IS onthoofdt christenen in het Midden-Oosten, en Eijk is bezig het aartsbisdom als het ware kalt te stellen'. Dat zijn natuurlijk heel pijnlijke, en ook heel misplaatste vergelijkingen."
Voor 'normale kritiek' staat Eijk wél open. "Dat kan ik me gewoon voorstellen. Elke keer als ik een besluit moet nemen om een gebouw aan de eredienst te onttrekken doet me dat bijzonder veel pijn."
Maar het begrip heeft dus ook grenzen, zoals met de mensen achter Bezield Verband Utrecht. De actiegroep stond vorige week met ruim tienduizend handtekeningen en spandoeken voor de deur van het bisschoppelijk paleis. Ze kwamen niet verder dan de receptionist.

AVANTI

"We hebben herhaaldelijk aan Bezield Verband uitgelegd hoe het beleid van het aartsbisdom in zijn werk gaat en als je het dan nog moedwillig verkeerd weergeeft, dan maak je je natuurlijk niet tot een serieuze gesprekspartner". Eijk zegt dat hij alle steun heeft van de paus. "Avanti, Avanti" zou de paus in hun laatste gesprek tegen de Nederlandse bisschoppen hebben gezegd, wat zoveel betekent als 'rustig doorgaan'.
Helemaal zonder hoop is de aartsbisschop niet over de toekomst van de kerk. Hij hoopt dat de kerken die overblijven volle en levende kerken zullen zijn. Eijk ziet liever een klein aantal gevulde kerken dan een land vol met lege kerken. Daarmee zou de kerk ook aantrekkelijker blijven voor jongeren. "Een lege kerk inspireert niet."
Vanavond in UVandaag om 17.00 uur op RTV Utrecht ziet u het interview met aartsbisschop Eijk en de reactie van actiegroep Bezield Verband Utrecht op zijn uitspraken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.