'Bevrijding hectisch en angstig moment'

WOERDEN - Sjaak Rijke heeft zijn bevrijding als een 'zeer hectisch en angstig moment' ervaren. "Maar ik leef en ik ben vrij." Dat zegt hij in een verklaring die donderdag via het ministerie van Buitenlandse Zaken is verspreid.
Volgens Rijke waren de afgelopen jaren lichamelijk en geestelijk heel zwaar. Mentaal werd het steeds zwaarder, omdat de hoop op een goede afloop verder afnam. ,,Ik weet niet hoeveel langer ik het nog had volgehouden.'' Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft donderdagochtend uitgebreid gebeld met Rijke en diens vrouw.
Via burgemeester Molkenboer werd vandaag bekend dat Sjaak Rijke geen groots onthaal wil als hij weer terugkeert in Woerden. Als het aan hem ligt, is er eerst tijd voor rust.
De Woerdenaar was sinds november 2011 gegijzeld door terroristen. En werd afgelopen maandag bevrijd door Franse commando's.
LEES HIER DE COMPLETE VERKLARING VAN SJAAK RIJKE:
"Zoals iedereen zal kunnen begrijpen ben ik dolblij om na ruim drie jaar weer op vrije voeten te zijn en kijk ik halsreikend uit naar de hereniging met mijn familie, vrienden en collega´s. Ik verkeer in goede gezondheid. De afgelopen jaren waren, zowel fysiek als mentaal, heel zwaar. Op enkele incidenten na ben ik altijd goed verzorgd. Het leven in de woestijn is zwaar, voedsel is vaak schaars en daardoor eenzijdig. Ik kan geen pasta meer zien voorlopig.
Buiten slapen in het zand, zitten in het zand. Ik ben ook niet meer de jongste, dat levert stijve ledematen op. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd mijn lichamelijke conditie op peil te houden door met geïmproviseerde attributen te fitnessen en te sporten. De omstandigheden, waaronder in sommige jaargetijden de extreme hitte, lieten dat niet altijd toe. Alhoewel ik wel een paar kilo kwijt ben, ben ik zo redelijk fit uit de strijd gekomen.
Mentaal werd het steeds zwaarder, naarmate de tijd vordert, neemt de hoop op een goede afloop vanzelfsprekend steeds verder af. Ik weet niet hoeveel langer ik het nog had volgehouden. Ik wil dan ook mijn zeer grote dank uitspreken aan de Franse elitetroepen die mij bevrijd hebben. Het was een zeer hectisch en angstig moment, maar ik leef en ben vrij!
Tijdens de periode dat ik ontvoerd was hebben veel mensen zich ingespannen om mijn vrijheid te bewerkstelligen en mijn naasten te ondersteunen. De Nederlandse en Malinese autoriteiten en vanzelfsprekend de Fransen die mij bevrijd hebben. Graag wil ik ook de Nederlandse Ambassade in Mali een grote pluim geven voor al hun inspanningen. Ook namens mijn vrouw die daar geweldig is opgevangen.
Rest mij om mijn normale leven in Nederland weer op te gaan pakken. De gedachten aan de hereniging met familie, vrienden en collega´s in Nederland hebben mij mentaal op de been gehouden. Ik zie in de vele televisiefragmenten dat er thuis enorm is meegeleefd en dat ook daar grote behoefte is om mij weer te zien. De tijd in gevangenschap en deze laatste dagen in vrijheid die nogal hectisch waren eisen hun tol. Ik hoop dat iedereen de rust nog even kan bewaren en dat we een groots weerzien op een later moment wellicht kunnen organiseren, zodat ik er zelf ook van kan genieten.
In dat kader heb ik ook een boodschap aan alle media. Mijn vrouw, mijn familie en vrienden en ik zouden het zeer op prijs stellen om nu tijd te hebben voor elkaar en tot rust te kunnen komen. Ik verzoek alle media uitdrukkelijk geen contact te zoeken met mij, mijn familie en vrienden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.