"Verban vieze scooters uit binnenstad Utrecht"

UTRECHT - GroenLinks en D66 in Utrecht willen behalve oude dieselauto's ook vuile scooters en brommers uit de binnenstad weren. De fracties hopen dat door uitbreiding van de bestaande milieuzone over enkele jaren alleen maar elektrische scooters in de stad rijden.
Uit onderzoek van TNO blijkt volgens GroenLinks dat scooters en -brommers die rijden op tweetakt heel erg vervuilend zijn. "Ik vind het best een goed idee om deze hele vieze brommers gewoon te weren", zegt GroenLinks-raadslid Thijs Weistra.
Vieze brommers kun je met een camera signaleren via hun nummerplaat, zegt Weistra. "Dat heeft TNO ook gedaan voor hun onderzoek en dat werkte al behoorlijk aardig, al is het een stuk moeilijker dan voor auto's."

RIJBAAN

In een plan van de fracties staat ook dat brommers en scooters niet langer op het fietspad gaan rijden. Dat is volgens Westra beter voor fietsers. Om brommers veilig op de rijbaan te laten rijden, zouden auto's niet harder dan 30 km/u moeten rijden.
Wanneer de maatregelen moeten worden ingevoerd, weten de fracties nog niet. Het gaat om een 'punt op de horizon', zegt Westra. "We willen uiteindelijk een Utrecht zonder brommers die zorgen voor geluidsoverlast en verkeersonveilige situaties, zonder vervuilende scooters."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.