Baarn stelt vier nieuwe wethouders aan

BAARN - Baarn heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders. In een extra raadsvergadering werden donderdagavond Erwin Jansma (VVD), Theo Stroo (D66), Jan Baerends (CDA) en André van Roshum (CU-SGP) geïnstalleerd. Jansma, die uit Leusden komt, krijgt een jaar de tijd om in Baarn te komen wonen.
De vier nieuwe wethouders voeren het coalitieakkoord uit dat hun partijen hebben gesloten, nadat in maart het vorige college was gevallen. D66 stapte eruit omdat de partij geen vertrouwen meer had in de Baarnse Onafhankelijke Partij. Kort daarna vertrok ook de BOP-wethouder. De VVD kreeg daarop de kans om een nieuw college te vormen.

VERRAAD

De coalitie kon donderdag direct rekenen op forse kritiek van de oppositiepartijen. Een aantal raadsleden sprak over "het verraad van D66". Meerdere sprekers wezen er op dat het coalitieakkoord nauwelijks afwijkt van het akkoord dat de vorige coalitie had opgesteld. Het lijkt er volgens hen op dat het bij de kostbare bestuurswissel louter om de macht was te doen.
De kritiek leek de collegepartijen nauwelijks te raken. VVD-fractievoorzitter Suzanne Oortman Gerlings wilde er in de vergadering niet op reageren en gaf aan liever vooruit te kijken. Opmerkelijk was dat burgemeester Mark Röell aan het slot van de bijeenkomst alle raadsleden opriep tot fatsoen en respect, met name op sociale media als Twitter. Het tekent de sfeer waarin de politici van Baarn de laatste maanden hun ruzies uitvochten.

VOLTIJDS

Van de vier nieuwe wethouders werkt alleen D66-wethouder Stroo voltijds. Zorgwethouder Van Roshum van de ChristenUnie-SGP besteedt met drie dagen per week de minste tijd aan het gemeentebestuur. Een aantal raadsleden vroeg zich donderdagavond hardop af of dat wel genoeg is in een periode waarin het Rijk belangrijke zorgtaken aan de gemeente overdraagt.
Drie van de vier wethouders hebben hun raadszetel in Baarn moeten opgeven. Als hun vervangers werden donderdagavond Hans Ohr (D66), Jan Hoogendoorn (CDA) en Roy Bruins (CU-SGP) ingezworen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.