Zonnige Koningsdag met aubades, kleedjesmarkten en volle terrasjes

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie was het maandag gezellig druk bij de vele koningsdagactiviteiten. Zo trokken de kleedjesmarkten in Wijk bij Duurstede, Hoogland en Amersfoort veel bekijks. Ook bij de braderie in Kamerik waren veel mensen aanwezig. In Utrecht was er veel animo voor de traditionele vrijmarkt in de binnenstad, maar ook de markten in Tuindorp en bij park Lepelenburg waren populair.
In veel dorpen en steden begon de dag met een aubade, zoals in Oudewater, Amerongen en Lopik. Burgemeester Ostendorp van Bunnik twitterde dat er dit jaar geen vlag hangt bij zijn ambtswoning, omdat er maandagochtend tijdens het hijsen van de vlag een belangrijk deel van zijn vlaggenmast afbrak. In Wijk bij Duurstede begon de dag met het luiden van de klokken.

WOERDEN

Woerdenaren hadden een grote taart gebakken voor de verjaardag van koning Willem-Alexander. De taarten werden door een jury bekeken en geproefd. Ook waren er maandagmiddag optredens op het Kerkplein en een kermis zorgde ook voor veel vertier.
Harmelen organiseerde een barbecue in het centrum. In Linschoten was er een zeskamp en een kleedjesmarkt voor kinderen.

AMERSFOORT

In Amersfoort startte om 11.00 uur een beachvolleybaltoernooi en is er op de Hof een grote klimbaan en zijn er kinderspelletjes. De officiële opening van Koningsdag werd om 12.00 uur verricht door burgemeester Bolsius onder begeleiding van het Victoria's Childrens Choir uit Canada.
Ook waren er op het Eemplein activiteiten voor jong en oud. Op de Hof zaten de terrasjes vol.

UTRECHT

Ook in de Utrechtse binnenstad zaten veel mensen maandagmiddag op het terras. Burgemeester Van Zanen van Utrecht overhandigde eerder op de dag een cheque aan de projectgroep Eet met je Hart. Die is 15.000 euro waard en het geld is opgehaald door een groot aantal restaurants in Utrecht. Het zal worden besteed aan sociale projecten in de stad voor eenzame ouderen.
Op Utrecht Centraal was het maandag erg druk met vrijmarktbezoekers die met de trein naar Utrecht kwamen. De NS reed weer via de Oranjedienstregeling, met meer en langere treinen. Op de stations en in de treinen geldt dan altijd een alcoholverbod.

VEENENDAAL

In Veenendaal waren ook veel mensen voor de festiviteiten in de stad uitgelopen. Volgens burgemeester Kolff heerste er een goede sfeer.
De gemeente De Ronde Venen hanteerde dit jaar extra regels vanwege de veiligheid. Vorig jaar namen bezoekers veel eigen drank mee naar het Raadhuisplein in Mijdrecht, wat leidde tot overmatig drankgebruik en overlast. De politie moest toen een aantal vechtersbazen uit elkaar houden.

Verslaggever Kees Hoogendijk in Wijk bij Duurstede.
Verslaggever Kees Hoogendijk in Maarn.
Verslaggever Kees Hoogendijk in Woudenberg.
Verslaggever Maarten Dallinga in de Utrechtse wijk Rijnsweerd.
Verslaggever Maarten Dallinga in gesprek met de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen.
Verslaggever Maarten Dallinga op het Janskerkhof in Utrecht.
Verslaggever Kees Hoogendijk in Soest.
Verslaggever Kees Hoogendijk in Bilthoven.
Verslaggever Maarten Dallinga bij de Utrechtse Breedstraat.
Verslaggever Maarten Dallinga in de Utrechtse wijk Lombok.
Verslaggever Kees Hoogendijk in Linschoten.
Verslaggever Kees Hoogendijk in Harmelen.
'Overzicht van Koningsdag in de provincie Utrecht'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.