Utrechtse in Nepal: "Ik krijg weer hartkloppingen als ik erover vertel"

UTRECHT - De Utrechtse oud-studente Eline van Arkel is een van de overlevenden van de verwoestende aardbeving in Nepal. Ze woont in de hoofdstad Kathmandu, waar ze werkt als psycholoog.
"Het ging zo ontzettend hard. Ik krijg meteen weer hartkloppingen als ik erover vertel", zegt Van Arkel tegen RTV Utrecht. "Je bent volledig je evenwicht kwijt en ziet alle gebouwen om je heen schudden. Het enige wat je kan doen is naar de grond gaan en hopen dat de grond niet openscheurt en de gebouwen niet omvallen."
In Nepal is na de aardbeving dringend behoefte aan drinkwater, eten, onderdak en medische zorg. Ook Van Arkel is gevraagd om te helpen. "Ik ben als psycholoog uitgenodigd door de UN om eventueel mensen te helpen die secundair getraumatiseerd zijn, dat gaat dan vooral om hulpverleners die ook al die beelden hebben gezien."

HULPVERLENING

Nepal werd afgelopen weekend getroffen door een zware aardbeving, waarbij duizenden mensen zijn omgekomen. Voor hulpverleners is het een hele klus om er te komen. De Utrechtse organisatie Kerk in Actie is vooral actief op het platteland en daar is nauwelijks contact mee te krijgen. In Nepal is nu dringend behoefte aan drinkwater, eten, onderdak en medische zorg. Ook Giro555 is geopend om geld in te zamelen.
Het dodental door de aardbeving in Nepal kan oplopen tot 10.000. Dat zegt de Nepalese premier Koirala tegen het Britse persbureau Reuters. Er zijn tot nu toe ruim 4300 lichamen geborgen. De autoriteiten waarschuwen dat dit getal hoger zal worden als reddingswerkers verwoeste dorpen bereiken in afgelegen gebieden.

NEDERLANDERS

Twaalf Nederlanders zijn lichtgewond geraakt bij de aardbeving in Nepal. Dat heeft SOS International dinsdag bekendgemaakt. Er komen nog steeds mensen bij op de lijst, al zijn het er niet meer zoveel. De alarmcentrale krijgt wel steeds meer verzoeken van mensen die Nepal willen verlaten.
"Wij hebben tot nu toe met vijf Nederlanders nog geen contact kunnen krijgen, maar de verbindingen met Nepal zijn slecht", zegt een woordvoerder van SOS International.
Er wordt daarom een nieuwe chartervlucht georganiseerd voor tientallen Nederlanders. Er landt dinsdagmiddag op Eindhoven een militair vliegtuig met ruim veertig Nederlanders en in Rotterdam komt er woensdag rond 12.30 uur een vliegtuig uit Nepal aan met tachtig personen.
Nederland coördineert de activiteiten van alle reddingsteams die in Nepal zoeken naar slachtoffers van de verwoestende aardbeving. Dat gebeurt op verzoek van de Verenigde Naties.

Interview met Eline van Arkel via Skype

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.