Amersfoort gaat belastingen flink verhogen

AMERSFOORT - Amersfoort verhoogt de komende jaren tal van belastingen om financieel het hoofd boven water te houden. Het gaat om een pakket bezuinigingen van zo'n 19 miljoen euro, oplopend over drie jaar.
Dat is de uitkomst van een reeks bezuinigingsmaatregelen die de gemeente neemt. De bezuinigingen treffen vooral huizenbezitters. Zo stijgt de onroerendezaakbelasting met 20 procent. In 2016 en 2017 moet dat zo'n 2,1 miljoen euro aan extra inkomsten opleveren, oplopend tot 3,4 miljoen vanaf 2018.
Dezelfde bedragen worden ook binnengehaald via precario. Deze belasting betalen ondernemers bijvoorbeeld voor het gebruik van grond die niet van hen is. Ook de riool- en afvalstoffenheffing gaat omhoog. Daardoor wordt vanaf 2017 nog eens ruim 2,5 miljoen euro binnengehaald.

EVENEMENTEN

Amersfoort stelt drie ton beschikbaar voor grote happenings. Daarmee wordt het mogelijk om snel in te spelen op mogelijkheden om eenmalig landelijke evenementen (zoals Serious Request of The Passion) naar Amersfoort te halen.
Amersfoort wil ook sportaccommodaties gaan verkopen om de grond te kunnen gebruiken voor woningbouw. Onduidelijk is nog om welke accommodaties het precies gaat. Theater De Flint en Theater De Lieve Vrouw moeten bezuinigen door samenwerking of zelfs fusie. Verder worden de Steun en Informatiepunten (STIPS) in de stad opgeheven. In Park Schothorst stopt Amersfoort met het houden van dieren.
Ook de toeristische subsidie aan Stichting Levende Historie stopt. Die was vooral bedoeld voor ontwikkeling van nieuwe projecten, zoals het project Historie aan de Eem, dat in 2014 werd afgerond. Met een andere opzet moet Levende Historie zichzelf kunnen bedruipen.

VEILIGHEID

Er komt geen cameratoezicht op het Eemplein. De gemeente halveert daarnaast het budget voor veiligheidspreventie door te stoppen met de inhuur van extern personeel. Die maatregel moet 20.000 euro opleveren. Amersfoort verlaagt ook het budget voor maatregelen rondom jeugdoverlast. Het geld dat de gemeente reserveert voor Oud en Nieuw, gaat structureel van 50.000 naar 30.000 euro.
Minder geld is er straks ook voor crisisbeheersing. Om hoeveel het gaat is nog niet duidelijk. De gemeente onderzoekt de verkoop van brandweerkazernes aan de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Ook op bepaalde veiligheidstaken die Amersfoort bij de VRU afneemt, gaat de gemeente bezuinigen.

DIENSTVERLENING

Amersfoort gaat ook snijden in de kosten voor de dienstverlening. Zo zet de gemeente meer in op digitale afhandeling van burgerzaken en de introductie van een kiesmenu voor wie telefonisch contact opneemt met de gemeente. Dat scheelt personeelskosten. Het gemeentehuis blijft met uitzondering van de piekmaanden voortaan op zaterdag dicht. Digitale uittreksels worden duurder.
Het ophalen van grof vuil wordt duurder zodat het de kosten dekt. Het tarief voor tuinafval gaat juist omlaag. Amersfoort wil daarnaast straat- en groenvoorzieningen versoberen, zoals hagen vervangen voor gras. De gemeente stopt met het vervangen van sommige banken en afvalbakken in de stad. Ook de levensduur van lantaarnpalen wordt verder opgerekt.

GELDPROBLEMEN

Amersfoort moet de komende jaren bij elkaar negentien miljoen euro bezuinigen. De geldproblemen van de gemeente zijn zo groot dat de gemeente onder financieel toezicht van de provincie is geplaatst.
De afgelopen weken konden de inwoners via een speciale website aangeven waarop het beste bezuinigd kan worden. Bijna 2500 reacties zouden er zijn binnengekomen. Amersfoort neemt op 2 juni een besluit over de bezuinigingen. Op 12 mei kunnen inwoners en organisaties reageren op de bezuinigingsmaatregelen.

Wethouder Van den Berg over de bezuinigingen
Reacties op de plannen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.